香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: ChARsoN
打印 上一主題 下一主題

total immersion 全浸式泳法

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-26 01:33 發表

斷估係因為
    急功近利" />" />hjghugh  

我都有相同睇法(我都希望我睇錯 )
    TI必須放長時間去浸先有成效,每個人對水感覺不同,難以保證人人學得識

要學員快見到成績,叫佢地出力DUM同出力划,係最慳水慳力的方法,家長亦唔會詐型
    因為咁「落力」都游唔好,家長只會認為係小朋友資質問題!

升級   0%

難過

原帖由 cfchan 於 2009-6-26 21:02 發表
    我都有相同睇法(我都希望我睇錯
    TI必須放長時間去浸先有成效,每個人對水感覺不同,難以保證人人學得識

要學員快見到成績,叫佢地出力DUM同出力划,係最慳水慳力的方法,家長亦唔會詐型
    因為 ...

I see. 咁講都有道理, 家長見到小朋友出曬力咁DUM同出力划,
    就算游唔快都叫學識游水, 又可以消耗小朋友無限精力.
    我細個時學游水都係咁出力DUM同出力划, 而家年紀大咁游法會死囉!

升級   0%

擦汗

回復 23# 的帖子

此網站中可看到部分東東....
    http://ncschk.com/index.htm

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-26 21:45 發表

I see. 咁講都有道理, 家長見到小朋友出曬力咁DUM同出力划,
    就算游唔快都叫學識游水, 又可以消耗小朋友無限精力.
    我細個時學游水都係咁出力DUM同出力划, 而家年紀大咁游法會死囉!

都係學我果d一手一腳一跣既自由式同慢潛蛙喇,襟游好多架!

升級   0%

難過

原帖由 cfchan 於 2009-6-26 22:53 發表

呢個夏天我會多啲游水, 練吓果兩式省力游法, 希望長游長有啦!

升級   0%

擦汗

原帖由 cfchan 於 2009-6-26 22:53 發表

但我仲咁後生就學了呢種方法游.....
    皆因我未跟過泳會d 小朋友操(佢地果種方法)
    速度方面唔多識 惟有向長距離發展
    最近打算搵日一次過游3000米....

升級   18.42%

該用戶從未簽到

請ching詳細講解一手一脚一跣自由式游法.我好想試這方法.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 Netregistration 於 2009-6-27 17:24 發表

請ching詳細講解一手一脚一跣自由式游法.我好想試這方法.

http://www.youtube.com/watch?v=4InLAsnmKhY&feature=related

俾條片你睇下先,我都係模仿緊,無游得佢咁去水
    落場比賽當然唔會咁游,因為頻率太低,通常係左右手踢六次水!

升級   0%

擦汗

原帖由 cfchan 於 2009-6-27 20:00 發表

http://www.youtube.com/watch?v=4InLAsnmKhY&feature=related

俾條片你睇下先,我都係模仿緊,無游得佢咁去水
    落場比賽當然唔會咁游,因為頻率太低,通常係左右手踢六次水!

踢六次水好似係短距離先用到.....
    我而家都未做到好有規律ge 一手一腳....
    有時係手之間加多兩三下@@
    不過今日游覺得好跣水~
    只係未識點游得快

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-27 20:26 發表 踢六次水好似係短距離先用到.....我而家都未做到好有規律ge 一手一腳....有時係手之間加多兩三下@@不過今日游覺得好跣水~只係未識點游得快

踢六次係四百米以下先用

跣水再做好d,雙腳就會有規律

要游得快,其實係要左右轉得快之餘,仲要保持跣水動作,唔係一時三刻可以做到,慢慢來喇。