香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 非比
打印 上一主題 下一主題

新手請教買美記跑鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pptang 於 2009-7-1 00:51 發表
多謝各位的意見!

著左aero 8跑左2次, 真係覺得好細好逼, 仲有少少頂腳趾. 擦返乾淨對鞋拎返去換, 佢地淨係打開個盒望下就換俾我.

試左大半碼的aero 8 & idaten 4, 結果係aero 8都覺得係比較逼, 尤其係前掌最闊 ...

ctse, 我岩岩新手,有野想請教你呀
想問tick牌係咪唔多好? 你着過因為,諗住可能買對free 5.0或者mizuno rider 系列

師姐覺得點? 仲有你地跑運動場駛唔駛錢架? 我唔知港島邊度有跑度跑, thx ctse

升級   65.55%

該用戶從未簽到

回復 21# 的帖子

如果只係用黎平時當做多些運步跑下步,基本上邊款鞋都唔太重要, 最緊要你著得舒服同夠保護, 唔好買錯racing鞋就OK.
我對剔牌著左3年, 價錢仲貴過我而家對美記idaten 4, 兩者比較美記優勝好多. 你可以去鞋鋪問下, 有些sales好好人, 佢地可以俾到意見你. 有時人地推介都未必岩自己, 最緊要自己著過覺得舒服.
運動場應該唔使俾錢ga wor, 如果日頭跑留意下有些場可能俾學校用黎做運動會唔開放, 灣仔運動場就唔會開放俾公眾慢跑, 我唔係住港島區,唔太清楚有咩場, 我知ge係跑馬地馬場, 銅鑼灣維園, 中央圖書館隔離都可以跑, 或者你可以上去康文署個網睇下邊區有運動場.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pptang 於 2009-7-2 01:55 發表
如果只係用黎平時當做多些運步跑下步,基本上邊款鞋都唔太重要, 最緊要你著得舒服同夠保護, 唔好買錯racing鞋就OK.
我對剔牌著左3年, 價錢仲貴過我而家對美記idaten 4, 兩者比較美記優勝好多. 你可以去鞋鋪問下, 有些 ...

唔該ctse呀

我諗我都係買美記,不過邊款就要再問下d sales

我見好多人用rider 12, wave musha果d 所以問呀

唔該晒ctse

升級   65.55%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

rider 12保護性強些, 岩長跑練習用.
wave musha, 用黎racing/速度訓練

升級   0%

該用戶從未簽到

Hi Ctse

運動場:
黃竹坑運動場 :開放俾公眾
灣仔運動場:唔會開放俾公眾,要有田總証.(可加入跑會,申請田總証)
跑馬地馬場 : 有跑道 (石屎路,馬場一周),沒跑馬日子開放俾公眾
銅鑼灣維園 : 中央圖書館隔離, 開放俾公眾, 跑道窄.

我都係西環人,域多利道是好好的跑街路.
另外堅尼地城碼頭.個度有成1.5公里長.幾米寬..沒車...都好好跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pptang 於 2009-7-2 12:56 發表
rider 12保護性強些, 岩長跑練習用.
wave musha, 用黎racing/速度訓練

咁我岩着rider 12喎 明日去d舖頭睇下先
唔該ctse

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-7-2 16:38 發表
Hi Ctse

運動場:
黃竹坑運動場 :開放俾公眾
灣仔運動場:唔會開放俾公眾,要有田總証.(可加入跑會,申請田總証)
跑馬地馬場 : 有跑道 (石屎路,馬場一周),沒跑馬日子開放俾公眾
銅鑼灣維園 : 中央圖書館隔離, 開放 ...

原來ching住我附近喎. 我主要係跑堅尼地城碼頭果邊. 我都見到唔少人係度跑

我地呢頭最衰係冇運動場

pptang ctse係西環住?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-2 20:42 發表

原來ching住我附近喎. 我主要係跑堅尼地城碼頭果邊. 我都見到唔少人係度跑

我地呢頭最衰係冇運動場

pptang ctse係西環住?

Ctse, 有運動場固定係好.
我練速度先去運動場....一般長跑跑街已經足夠 (少車,少燈,少人D路).

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-7-3 14:17 發表

Ctse, 有運動場固定係好.
我練速度先去運動場....一般長跑跑街已經足夠 (少車,少燈,少人D路).

haha . 我係男黎架, ching

我主要係想練耐力, 而家跑3.5km就頂唔順咁濟, 我諗我可以捱到5km既最多

目標係下年10k賽. 好似少少大貪

而家睇緊邊對鞋好. Wave Rider 12似乎係最多人既介紹 , Ching着邊對鞋架? 唔該

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pptang 於 2009-7-1 00:51 發表
.............
試左大半碼的aero 8 & idaten 4, 結果係aero 8都覺得係比較逼, 尤其係前掌最闊個個位, 我諗真係鞋型唔岩, aero 8個鞋頭比較尖, idaten比較闊, 試著比較下, 最終換左對idaten走.
夜晚去左斧山試鞋, 好fit !

所以介紹idaten俾你試吓囉 ^^
其實只有你自己對腳先至話到俾你知邊對鞋最啱你.
慢慢同佢培養感情, 跑得開心D喇~

升級   65.55%

該用戶從未簽到

回復 30# 的帖子

多謝ching的介紹.
已經跑左幾次啦, 對鞋真係好好著

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 25# 的帖子

還有小西灣運動場可供選擇

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝各位的意見!

著左aero 8跑左2次, 真係覺得好細好逼, 仲有少少頂腳趾. 擦返乾淨對鞋拎返去換, 佢地淨係打開個盒望下就換俾我.

試左大半碼的aero 8 & idaten 4, 結果係aero 8都覺得係比較逼, 尤其係前掌最闊 ...

CTSE... 唔好意思丫... 我有少少野想講.....
其實我覺得你有點自私....
如果你對 idaten 其實之前俾人著過跑0左兩次你會點 ?!
個人而言.. 接受唔到人地跑過既鞋....
個個都係咁.. 鞋店就不用賣鞋了....

下次試清楚 d 才買... 就算買錯0左... 當係買個教訓.. 用來出街就算了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-7 14:03 發表

CTSE... 唔好意思丫... 我有少少野想講.....
其實我覺得你有點自私....
如果你對 idaten 其實之前俾人著過跑0左兩次你會點 ?!
個人而言.. 接受唔到人地跑過既鞋....
個個都係咁.. 鞋店就不用賣鞋了....

下 ...

其實Aero 8係training鞋, Idaten係racing鞋, 應該好唔同喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-7 14:23 發表

其實Aero 8係training鞋, Idaten係racing鞋, 應該好唔同喎

雖然係同一個牌子.. 但鞋型有可能會唔同
樓主身體輕..買 racing 鞋來跑沒有問題... 我自己都習慣著薄底鞋練習
但賽鞋同埋練習鞋會分開

樓主在試 aero 8 的時候已經知道鞋型唔0岩佢腳型.. 但都照買照用去跑..
覺得真係唔0岩又當新既一樣俾鞋舖換.. 這是我覺得有問題的地方
如有得罪... 見諒

升級   65.55%

該用戶從未簽到

回復 33# 的帖子

多謝ee_tpk的忠告, 以後我會注意返呢個問題

升級   0%

該用戶從未簽到

to pptang: 都係我衰,教壞左小妹妹
to ee ctse: 要怪就怪我呢個現實的人吧

原帖由 pptang 於 2009-7-7 15:43 發表
多謝ee_tpk的忠告, 以後我會注意返呢個問題

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-7 15:20 發表

雖然係同一個牌子.. 但鞋型有可能會唔同
樓主身體輕..買 racing 鞋來跑沒有問題... 我自己都習慣著薄底鞋練習
但賽鞋同埋練習鞋會分開

樓主在試 aero 8 的時候已經知道鞋型唔0岩佢腳型.. 但都照買照用去跑..
...

你都講得岩,我而家都應該會買對Aero 8,因為幾岩腳型
反而我試過Rider 12就唔夾, 我如果夾硬買Rider 12反而唔舒服

大部份人都覺得Rider 12係最好,但係就因人而異啦,人人唔同,試真再去買就最好