香港長跑網  - 長跑長友

樓主: -R-
打印 上一主題 下一主題

影友揮手區

升級   58%

該用戶從未簽到

電影鏡同普通攝影用鏡係構造上差不多, 但玻璃用料就好好多。

因為電影要求係大銀幕上放影,所以一定要有超強層次表現。

電影亦都係超貴售價。

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 239# 的帖子

checkie師兄,可否解說一下,不太懂得看

之前看過一些四邊blur,中間in focus的電影鏡拍的相,電影鏡中又有不同類別吧?

升級   78.3%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-2-5 21:59 發表
先上一支舊蔡司 Biotar 75/1.5, 獻醜。

d相好正, 隨時毒發身亡  

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-2-5 22:47 發表 checkie師兄,可否解說一下,不太懂得看 之前看過一些四邊blur,中間in focus的電影鏡拍的相,電影鏡中又有不同類別吧?

電影有八米厘,十六米厘同三十五米厘。
三十五米厘電影片同35mm菲林差不多大,但因為有聲帶係度,所以實際面積比35mm菲林少。
點解咁解釋係因為中間 sharp 四邊blur既相,係多數電影鏡都因為像場不足 cover 唔哂。
你見電影鏡背景旋轉亦係咁原因。

升級   7.45%

該用戶從未簽到

果然物有所值,多謝分享。

升級   58%

該用戶從未簽到

Dallmeyer Speed 3" 1.5英國老牌鏡廠不過收左工!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-2-5 22:44 發表

電影鏡同普通攝影用鏡係構造上差不多, 但玻璃用料就好好多。

因為電影要求係大銀幕上放影,所以一定要有超強層次表現。

電影亦都係超貴售價。

明白晒,多謝checkie兄的解答

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 -R- 於 2010-2-5 22:49 發表

d相好正, 隨時毒發身亡  

x2

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 244# 的帖子

多謝師兄講解!
像場不足引致背境旋轉,對我黎講好複雜!

不過電影鏡風潮和M4/3的興起真係令好多帶起晒d舊鏡
見到好多相都好精彩,好特別!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-2-6 01:34 發表 多謝師兄講解!像場不足引致背境旋轉,對我黎講好複雜! 不過電影鏡風潮和M4/3的興起真係令好多帶起晒d舊鏡見到好多相都好精彩,好特別!
正確應該係像差像散不足或過度,而形成旋轉散景。現代鏡有電腦協助,所以唔會有舊鏡既缺點,但厘d缺點又令舊鏡好有個性。未有M4/3改電影鏡有好多限制,基本上75mm以下因後距太短,用唔到只能當marco鏡用。有左M4/3幾乎所有鏡都改到因為己經無左塊而家無用既反光板。所以電影鏡潮係由M4/3帶起。

上張旋轉效果比你地參考。
厘支係電影鏡老祖宗 - Hugo Meyer Plasmat 9cm 1.5

升級   58%

該用戶從未簽到

多謝各位賞圖,有機會參加你地外影交流下。

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 250# 的帖子

好technical!

anyway, thanks checkie ching!
希望已後繼續有多點交流!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-2-6 16:23 發表 好technical! anyway, thanks checkie ching! 希望已後繼續有多點交流!

bello Ching,

你用乜野機,有機會借比你試下。

落毒!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-2-6 08:24 發表
正確應該係像差像散不足或過度,而形成旋轉散景。現代鏡有電腦協助,所以唔會有舊鏡既缺點,但厘d缺點又令舊鏡好有個性。未有M4/3改電影鏡有好多限制,基本上75mm以下因後距太短,用唔到只能當marco鏡用。有左M4/3幾乎 ...

請問checkie師兄,除了蔡司外,leica鏡頭係咪電影鏡呢? 賣到兩萬幾蚊一支.....

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 253# 的帖子

checkie c-hing,

我退左燒好耐啦!人大�老左唔太好hardware, 依家抗毒能力頗強!
我的第一架亦是現時的DSLR是5D加幾支熱門的zoom鏡
曾經擁有過的85.2L都買掉了
仲有架G10平時同去旅行隨身用
但最愛的還是架 ixus 860, 幫我影左好多好多我好喜歡的相 !

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-2-7 23:24 發表

請問checkie師兄,除了蔡司外,leica鏡頭係咪電影鏡呢? 賣到兩萬幾蚊一支.....

上水馬王兄,
Leica好似無出電影鏡喎!
據我所知,現時大部份喺用Ziess同Cooke,以前好多牌子已經唔喺到。
現在我地只可以玩果d好舊既電影鏡,因為新既下下隨時要六位數字一碌,點玩得起呀!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-2-7 23:39 發表
checkie c-hing,

我退左燒好耐啦!人大�老左唔太好hardware, 依家抗毒能力頗強!
我的第一架亦是現時的DSLR是5D加幾支熱門的zoom鏡
曾經擁有過的85.2L都買掉了
仲有架G10平時同去旅行隨身用
但最愛的還 ...

Canon 忠實fans,既然退左燒,下次出嚟,比你試下都唔怕啦!
我都喺咁賴野,之後賣哂d大白,TSE,85�1.2II........

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 257# 的帖子

哈哈... 我又唔擔心喎... 咩紅外線,電影鏡,甚至3D電影,通通都唔係我杯茶
要買炒價的硬件,更加過唔到關

依家會追,可能只會係較好質素的方便傻瓜機,但依家d M4/3配zoom鏡,仲係太大舊,外型好難睇 (雖然Panny 支 20 1.7出相真係幾靚)
仲有對焦較好的民用全幅機,Canon好鬼cheap,將d market segment 劃得好清楚,驚死益左用家甘
賣晒d鏡...?!可能就係轉會之日!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-2-8 13:11 發表
哈哈... 我又唔擔心喎... 咩紅外線,電影鏡,甚至3D電影,通通都唔係我杯茶
要買炒價的硬件,更加過唔到關 " />" />" />" />" />

依家會追,可能只會係較好質素的方便傻瓜機,但依家d M4/3配zoom鏡,仲係太大舊,外型好難睇 (雖 ...

轉會就唔會,部機淨喺比我裝電影鏡嚟影相用。
5DMKII嘅功能大部份我係無用,相機body只要係FF就可以。
Nikon咁大部又貴,唔會換啦。
唯一會換喺 FF 無反光鏡body。除左M9。。。因為又貴仲無liveveiw。

升級   44.21%

該用戶從未簽到

請問各師兄, 師姐
我用開果部 Nikon 外致閃光燈. 是另牌子 ...出事 燒底板....一千大元維修費!
Nikon 維修員 話會架.會架.會燒架. 不如買原廠啦....
其實關唔關事! 多多指教!