香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

那霸(NAHA)馬拉松 2009 (6-DEC-2009)

升級   68.95%

該用戶從未簽到

“那霸馬拉松”現在已經成為國內具有代表性的大型體育活動。為紀念那霸市與夏威夷州火奴魯魯市結成姊妹城市25週年,“太陽、海、體育愛好者的盛典”開始於1985年。以後每年都舉辦,擴大了對眾多體育愛好者的影響及其友誼。
馬拉松路線以祈禱和平公園為中心,經過那霸市、南風原町、八重瀨町、系滿市、豐見城市的南部5個市町,全程42.195公里。
來吧!到熱帶島嶼沖繩來!

大會日期時間:
2009年12月6日(星期日)上午9:00開始(雨天照常)

大會路線:
祈禱和平公園路線
全程馬拉松42.195公里(日本陸聯公認)

參加費            
  • 一般╱4500日圓
  • 以下18歲╱3500日圓
  • 65歲以上╱3500日圓

報名方法

8月3日(星期一)∼9月30日(星期三)

http://www.naha-marathon.jp/zh_tw/index.html

登錄/註冊後可看大圖

+1 0
上一篇︰是否要殺下一篇︰觀塘有咩outlet?

評分

查看全部評分

升級   68.95%

該用戶從未簽到

有冇人參加過? 可唔可以提供D報名方法俾我, 謝謝

升級   34.74%

該用戶從未簽到

我都好想去呢

升級   67.67%

• 簽到天數: 1 天

睇過介紹,氣氛超好,我未來肯定會參加,不過下年安排唔到!

升級   68.95%

該用戶從未簽到

我其實係早幾年有幸睇到呢位台灣跑手寫既日誌先認識呢個比賽,
    不過當時自己水準未夠, 金錢,時間都不足所以未能成行.

睇完真係好想去, 全市既人都義務出黎支持,
    市民自備糖, 生果, 鹽, 能量飲品, 水, 冰 企0係路邊遞俾你,
    竟然連飯團, 拉麵都有!!!
    沿途又有表演, 最緊要係有人支持...
    唔似得0係香港,
    見到既係市民鬧D警察點解唔俾佢過馬路

(極多照片, 電腦太舊或者 RAM不足慎入, 小心HANG機!)
    http://blog.xuite.net/tinyiliu/ant/9303618?st=c&re=list&p=1&w=234823

升級   67.67%

IOU君,香港就係咁,去得愈多外國比賽,就愈痛心香港城市,同市民,對馬拉松比賽的冷淡.

我在書中,都寫了不少香港與外國的比較. 人微言輕,但希望多些有心人看到,令香港的比賽可以好一點,香港跑手值得擁有更好氣氛的比賽.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-8-6 19:36 發表
    我其實係早幾年有幸睇到呢位台灣跑手寫既日誌先認識呢個比賽,
    不過當時自己水準未夠, 金錢,時間都不足所以未能成行.

睇完真係好想去, 全市既人都義務出黎支持,
    市民自備糖, 生果, 鹽, 能量飲品, 水, 冰 企0係路 ...
    唔似得0係香港,
    見到既係市民鬧D警察點解唔俾佢過馬路

就係因為怕這些刁民,所以香港的馬拉松都要在高速公路跑,路旁唔會有市民圍觀,所以部份有心既市民都不能表達對跑手的支持及鼓勵,所以跑手只能孤清清的跑40公里。

升級   100%

開心

計劃中多數都會去!

升級   45.6%

該用戶從未簽到

香港跑手值得擁有更好氣氛的比賽. << 好感動 . . . .

升級   0%

該用戶從未簽到

睇完好想去參加呀! 氣氛好好~沿途好多人幫參賽者打氣, 最好可以邊跑邊影相 !

多謝師兄/師姐+blog主人同大家分享一次咁有意義o既體驗!點都要儲錢參加一次

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Hi iou ~

Thanks for posting the info. and the links.  Seems like a pretty organized event and only $45 USD for registration fees.  But in my opinion, if I have to spend the $$, I would rather travel to Hawai'i for the Honolulu Marathon than Okinawa.  Well at least more cost effective from where I live.

升級   94.3%

該用戶從未簽到

其實沖繩係咪主要都係陽光與海灘,十二月去會唔會太凍? 跑之外,有咩地方好玩?

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2009-8-10 21:15 發表
    其實沖繩係咪主要都係陽光與海灘,十二月去會唔會太凍? 跑之外,有咩地方好玩?

氣溫都成廿度架, 近年有機直飛去, 平左好多, 以前去沖繩好貴又要轉機

可以租車自駕游, D車有GPS地圖, 加上道路好簡單, 唔難自己四圍去

升級   94.3%

該用戶從未簽到

有o的矛盾,廿度跑全馬又好似太熱...

升級   68.95%

該用戶從未簽到

有冇師兄會報?
    我發現FOR 外國人個報名係至9月18號, 並唔係30號.

如果有人報左出下聲, 睇下有冇機會 SHARE 下PACKAGE

升級   94.3%

該用戶從未簽到

咁早截,真係plan 唔切。不過賽期太近Unicef 慈善跑,今年都係去唔到。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2009-9-9 05:42 發表
    咁早截,真係plan 唔切。不過賽期太近Unicef 慈善跑,今年都係去唔到。

等你下年去完報告一下,我再決定報唔報

升級   2.67%

該用戶從未簽到

我早年係網上見成個島D人出晒來打氣,氣氛非常好,居民自設水站同食物俾跑手,有機會都想去,據聞而家香港有機直去,唔使係台灣轉機。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 華哥 於 2009-9-9 16:03 發表
    我早年係網上見成個島D人出晒來打氣,氣氛非常好,居民自設水站同食物俾跑手,有機會都想去,據聞而家香港有機直去,唔使係台灣轉機。

其實其中一個原因,好多時係d 咁既比賽係佢地一年一度既大節日,
    果到d 人民風淳樸d, 而且好重節日,所以會好多人整好多野出來幫d 選手打氣...
    但香港人, 重錢多個重節.....我親眼見到有人係d forum 上鬧渣打馬拉松,阻住地球轉, 又話要攪, 就死去d 無人既地方跑啦...
    ..... 仲有好多人和應

升級   1.35%

該用戶從未簽到

與我同一幢樓居住的日本夫婦,都一齊去跑這個賽事,看來對日本人都有一定o及引力...