香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

想幫媽媽同自己買對新跑鞋~~師兄.姐們俾麻煩提議~~

升級   20%

該用戶從未簽到

我媽媽想買一對穩定性,保護性比較強,如果買nike360黎號練習10k/半馬,,會唔會對佢對腳唔太好?
而且媽媽想出街,跑步都能用的,,,
另外還是有朋友提到mizuno不錯.會適合嗎?
但我感覺上能夠避震但個腳底咁簿咁輕,,會有功效嗎?

咁我自己用開一對06年的nike36跑長跑,想買一對新鞋,,,
如果一下子想由360轉到mizuno,,我試過個底太簿真不太習慣,,,
但我用開360跑得太長時間會對腳會勞損嗎?
感覺重要?還是輕身重要?

麻煩大家幫幫忙給我們提議一下~~唔該*
+1 0
上一篇︰2009.6.28奧運歡樂跑(by oscar)下一篇︰當火炬跑進錄影廠 香港體育還有希望嗎?

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

這類以 air-bag 作承托的鞋底...初段會幾舒服
    但會因 外層 變化 而減少作用...有舊post講有跑爆的經驗 (唔知堅定流)
    到後其佢可能感覺上會話穿軟作仲舒服
    但係就其實只是更軟...更失去了承托力...好似話會更易累同傷
    所以記憶中很少專業運動員會用
    nike 後期便改研了 zoom-air 或其他....

好多CHing都有提及...跑鞋唔係話見佢無穿無爛就仍可繼續作“跑”用
    大約跑了 約 500km (至600km) 鞋底的承托就會無 ... 所以都應該要換鞋
    當然你仍可繼續日常穿著
    但如果以跑步練習之用...應該失去左你想要的保護性了

mizuno 點解咁多人買黎作練習跑步用
    估計係佢算係價錢同功能比較平均合理
    當然以牌子計仲有好多選擇
    以mizuno就咁看...好似對對都差不多...只是一個logo在旁
    其實都有相當的不同設計...供用家選購
    可能佢目標係專注在效能方面...所以可能好多人都覺款式太近似...未必人人喜歡
    但都會有覺...幾pro既apperance
    鞋底唔係對對都薄的...你會唔會拎左d比賽/鍛鍊用途的?
    就以我重磅的用家...我選了 creation 無他主要係佢既特強鞋底承托
    如果是一般的跑手...可能會選 rider 都幾多人選用...口碑都幾好...可能睇睇合唔合自己

升級   0%

該用戶從未簽到

回樓主,我自己着NB MR749跑8-10K, 跑左大約150km啦而家, 覺得對鞋保護性都相當唔錯

我諗NB都真係唔錯既選擇(我都未着過Mizuno不可作比較)

升級   68.8%

該用戶從未簽到

1個剔的AIR-BAG真係會漏氣,
    上週回到久遺的九龍灣運動場,聽到D漏氣聲,最初以為係呼吸聲,但見個跑手落地時就有聲,但佢跑得好慢,所以有理由相信係對鞋漏氣

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 tyler 於 2009-8-22 17:29 發表
    1個剔的AIR-BAG真係會漏氣,
    上週回到久遺的九龍灣運動場,聽到D漏氣聲,最初以為係呼吸聲,但見個跑手落地時就有聲,但佢跑得好慢,所以有理由相信係對鞋漏氣

所以如果買 air-bag 的
    最好還是選不外露的..應該會好一點

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-8-22 17:57 發表

所以如果買 air-bag 的
    最好還是選不外露的..應該會好一點

Ching你對tick牌好似都係外露? 好着喎我記得你話