香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請師兄幫忙解答

升級   3.16%

該用戶從未簽到

我由2008年底開始做運動,主要都係踩單車. 並在4週前開始按計畫訓練3鐵.
第一週10小時,第二週12小時,第三週13:30小時,第四週7小時,第五週10:30小時.
今天是第五週的第4天. 由做運動開始體重一直穩步下降,減了約7KG,
問題1: 這兩天體重反而上升了1KG (由63KG>64KG)???
問題2: 今天早課去騎車, 熱身完後心跳很快可以上升到85%, 但到約30KM後在減速調頭後心跳降到75%後就上不去了. 以前從沒遇到過,因怕是中署就不敢再騎了.

請師兄指教. 萬分感謝!
+1 0
上一篇︰..........下一篇︰腰傷問題

升級   78%

該用戶從未簽到

今天的操車的時間,路線,速度,温度,濕度....和你平時練習有無多大分別

升級   3.16%

該用戶從未簽到

有分別的应該是溫度高著2-3度,
平時630開始,今天730開始踩.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

你用邊條form 計心率, 有好多條
我用開lee 條, 人人吾同, 所以好難講
(Target HR zone) = HRmax X % intensity
(HRres) = (220-age) - Resting HR = 220 - 34 - 42 = 144
(target hr zone) = HRres (50-85%) + REsting HR  
50% = 114/min
85% = 164/min
90% = 171.6/min

升級   3.16%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

用POLAR表測試OWNINDEX, 得出index=51, 最高心跳180(100%).
即85%=153; 75%=135

升級   41.95%

該用戶從未簽到

或者你的脂肪已轉化為肌肉,肌肉比脂肪質量高,故無問題
減磅幅度會隨著你身體逐步適應而遞減,不要因為磅位不減而氣餒呀
我數年來都習慣運動,但重量一直維持在64kg ~ 66kg之間,並無因為運動量增加而減磅
其實最重要是健康,磅數是其次

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 臨老入3T 於 2009-9-8 15:28 發表
我由2008年底開始做運動,主要都係踩單車. 並在4週前開始按計畫訓練3鐵.
第一週10小時,第二週12小時,第三週13:30小時,第四週7小時,第五週10:30小時.
今天是第五週的第4天. 由做運動開始體重一直穩步下降,減了約7KG, ...

你的訓練量都好多喎

體重升左可能都係因為肌肉比例多左

除左心跳, 你的身體有無其他異樣?如唔想食野, 日常生活無精神等等? 會唔會係連續幾星期的高訓練量, 出現過量的情況?

你開始按計畫訓練3鐵前,你的運動量有多大?

升級   3.16%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

明白,多謝!!

升級   3.16%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

我的身體並無其他異樣.
今天跑著10K,心跳維持在70%-80%之間,好正常,也沒出現昨天的情形.
奇怪?可能真係中暑的先兆?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

係呀, 我個體重冇變, 但肚腩冇左, 重肌肉形左.
所以體重未必有大問題
做完運動, 冇失眠, 有胃口, 冇頭暈都可以叫做正常.
一星期內重量冇2lbs +- 就okay.
不過我都係讀d 同睇d 既門外話.

升級   3.16%

該用戶從未簽到

今早跑10K時第一次領略到中途上力的個種美妙感覺.
今早Keep三區跑10km, 當跑到約5KM時,突然感覺呼吸暢順腳下有力,