香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

換wave rider 12

升級   23.16%

該用戶從未簽到

我身高176重145, 本身著開nb570 , 跑左07/08 2年nike 10k

總共跑左300k左右(我唔係一個勁跑的人, 因每次跑完, 左右膝外側都會痛..一直唔知點解, 跑完又要透2日先唔痛)

今年又報左nike 10k, 開始操, 今個星期五跑完62 mins (我估9-10k左右), 星期六成日都痛...

尋日上左依個網睇D師兄留言, 我估係對鞋有問題...

今日出街買左對wave rider 12.. 希望保護對腳...
+1 0
上一篇︰2009.10.11-網友約跑之半馬放火 (by Sue)下一篇︰觀塘新手報到 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 genkivan 於 2009-10-11 22:19 發表
我身高176重145, 本身著開nb570 , 跑左07/08 2年nike 10k

總共跑左300k左右(我唔係一個勁跑的人, 因每次跑完, 左右膝外側都會痛..一直唔知點解, 跑完又要透2日先唔痛)

今年又報左nike 10k, 開始操, 今個星 ...

作為一個跑步者,最好係有超過一對鞋,雖然我自己係得一對鞋

我諗你痛一來同你既身體狀態�素質�跑姿有關

我自己跑你既距離同時間係冇痛架,不過當然我跑多過12K咁上下就開始感到腳有d”唔係咁”妥既訊息,雖然個人都仲係唔太攰

我諗你對腳未必適應個訓練量�距離�時間

升級   23.16%

該用戶從未簽到

我都有咁諗.

我係一個頗弱既人, 冇力唔夠STRENGTH (雖然我可以游水連游幾十個直池)

但始終, 我都想TRAIN, 同埋要繼續操, NIKE10K, 甚至渣打半馬, HAHA

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 genkivan 於 2009-10-11 22:55 發表
我都有咁諗.

我係一個頗弱既人, 冇力唔夠STRENGTH (雖然我可以游水連游幾十個直池)

但始終, 我都想TRAIN, 同埋要繼續操, NIKE10K, 甚至渣打半馬, HAHA

自問跑齡尚淺,加上渣打價錢好貴同埋未有力跑半馬,我就唔會報渣打啦

你其實都唔差啦如果可以游水連游幾十個池,我想游都唔得,因為唔係好識游

一切靠訓練,我認為每次練習要慢慢習慣,慣左先加重訓練量,唔好一次過太辛苦突然,會好易傷同埋吃力不討好

升級   23.16%

該用戶從未簽到

游水好似行路咁架咋, 當你識. 大膽d便可以.

跑步真係要繼續努力了, 加操!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 genkivan 於 2009-10-11 23:21 發表

好似行路咁.. 可惜我唔多識.尤其係”踩”水 

升級   18.42%

該用戶從未簽到

NB MT570係越野跑鞋
唔怪得腳痛

升級   18.42%

該用戶從未簽到

原帖由 genkivan 於 2009-10-11 23:21 發表

你係兩棲類動物

升級   23.16%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

師兄, 唔係MT570, 係依對:

http://www.nbwebexpress.com.hk/n ... hoo_new_balance_570

好輕, 著落好舒服, 但我估, 可能避震差D...

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-10-11 23:56 發表

好似行路咁.. 可惜我唔多識.尤其係”踩”水 

踩水, 應該係手一下, 腳一下, 腳蛙時手放鬆休息, 手按水時腳放鬆休息, 一齊做就會好快冇力.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 genkivan 於 2009-10-12 08:20 發表

踩水, 應該係手一下, 腳一下, 腳蛙時手放鬆休息, 手按水時腳放鬆休息, 一齊做就會好快冇力.

怕水之人既我都好難游架啦

升級   38.5%

該用戶從未簽到

buy m 記areo 8啦...good running shoe!!

升級   18.42%

該用戶從未簽到

原帖由 genkivan 於 2009-10-12 08:18 發表
師兄, 唔係MT570, 係依對:

http://www.nbwebexpress.com.hk/newbalance/product/COM570BWS?dist=yahoo_new_balance_570

好輕, 著落好舒服, 但我估, 可能避震差D...

我明明地點解你會左右膝外側都會痛,你對nb570係穩定型鞋款,我估計你o既跑姿應該係內旋不足或腳外翻
你只要著番避震型鞋款就可以解決膝外側痛o既問題,rider12正正是避震型鞋款
問多你1個問題,唔計nb570,你其他鞋o既鞋底磨損係唔係集中係較外側

升級   16.67%

該用戶從未簽到

「每次跑完,左右膝外側都會痛」<<<咁樣有啲唔正常喎, 呢種痛法我都試過, 不過剩係一次
我以前著白飯魚跑十公里一日, 跑足成個禮拜都唔會咁痛法
所以應該唔係對鞋唔夠避震既原因導致你腳痛
會唔會係跑姿問題?

以閣下體重買鞋既話, 都係推薦Mizuno Aero8
Rider12可能會對你黎講重左啲

呢到有篇文章講跑姿, 值得一看
http://www.cores.com.hk/pdf/article/2007_v39_Tips%5B1%5D.ver3.pdf

升級   23.16%

該用戶從未簽到

我已經買左RIDER 12了... 唔緊要LA, 我雙膝太弱, 要保護多D....

唔記得講, 我左右膝都有關節炎, 入過廠醫...

同埋可能WARM UP/ COOL DOWN做得唔好.

跑姿果度, 我都應該有問題, 要改善呢.

升級   23.16%

該用戶從未簽到

體重方面, 我有打下籃球, 同籃球鞋比, RIDER 12 輕好多了, 應該可以HANDLE到!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 genkivan 於 2009-10-12 22:33 發表
我已經買左RIDER 12了... 唔緊要LA, 我雙膝太弱, 要保護多D....

唔記得講, 我左右膝都有關節炎, 入過廠醫...

同埋可能WARM UP/ COOL DOWN做得唔好.

跑姿果度, 我都應該有問題, 要改善呢.

做多少少訓練膝既運動啦,呢個好重要架,你身體未必負何到,呢d訓練運動唔少得

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-10-12 23:09 發表

做多少少訓練膝既運動啦,呢個好重要架,你身體未必負何到,呢d訓練運動唔少得

例如青蛙跳? 每日一百下ok嗎? 還是? set mins 每日5 mins 咁?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 genkivan 於 2009-10-13 11:10 發表

例如青蛙跳? 每日一百下ok嗎? 還是? set mins 每日5 mins 咁?

果類野啦都係, 我個人覺得sit up都係練腰既力既其中一種方法, 另外練腳都可以練爆發力, 跑姿果方面都有好多學問