香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kito807
打印 上一主題 下一主題

請問有無人知鹽餅邊度有得賣??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 3/12/2009 10:24 發表

我都聽講唔好用幼鹽喎,都係話經過處理唔知有乜乜咁~~hgjD088" />" />hj
仲有一粒鹽餅既鈉含量好高,就算係劇烈運動需要既鹽份都係有限,食得太多會唔會對個腎有影響呢?之前聽過D師兄講一般運動飲品應該已經可以足夠需 ...

hehe,每粒約8-900毫克

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-3 10:24 發表

我都聽講唔好用幼鹽喎,都係話經過處理唔知有乜乜咁~~hgjD088" />" />hj
仲有一粒鹽餅既鈉含量好高,就算係劇烈運動需要既鹽份都係有限,食得太多會唔會對個腎有影響呢?之前聽過D師兄講一般運動飲品應該已經可以足夠需 ...

唔係成日食, 食一粒半粒救命該無事ga

升級   20.25%

該用戶從未簽到

咁鹽餅要幾多錢ga

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 3/12/2009 10:26 發表

咁去 大x樂話者 "N"記拎d 鹽 都無用wo!
鹽餅0個d 就算處理過都該有用掛?

鹽餅唔係精製鹽,唔同幼鹽。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkyen 於 3/12/2009 10:29 發表
咁鹽餅要幾多錢ga

應該唔貴,廿多元應有100粒裝

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2009-12-3 09:54 發表

kit兄,你住大埔,梗係大埔有啦!大埔中心1期地下X生藥房,100粒裝。嗰間冠X藥房係向住大埔廣場嘅!

Thanks Alfred~~ 今晚返大埔買先

升級   95.6%

該用戶從未簽到

係大埔買左, 18蚊便有100粒

升級   63.33%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-12-4 13:36 發表
係大埔買左, 18蚊便有100粒

請問係大埔邊度買?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 andyho 於 4/12/2009 13:55 發表

請問係大埔邊度買?

Page 1 post 3

升級   11.05%

該用戶從未簽到

以前練毅行時都需要額外補充鹽分. 通常我d friend全程飲sports drink 再約每個鐘食一粒(900mg)
我自己就鐘意落海鹽(1/4)+食鹽(3/4)入d sports drink 入面, 自此之後就無乜行到抽筋了.

其實要補充d乜都好因人以異, 要試多幾次先知

升級   52%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

> > 鹽餅唔係精製鹽,唔同幼鹽。

how do you know ??

升級   30%

該用戶從未簽到

幼鹽經過化學精製,成份差不多得番氯化鈉 (Sodium Chloride)。未能完全補充礦物質。
    呢度有講到關於運動用鹽餅O既資料:
    http://www.racingtheplanet.com/s ... ?___store=chinatrad

升級   52%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

>> 呢度有講到關於運動用鹽餅O既資料:

your link to a product that is different to what people generally refer to as 鹽餅 or 鹽丸.

As 鹽餅 or 鹽丸 really is just Sodium Chloride plus additives added by manufacturers

Thermotabs Salt Supplement Buffered Tablets 100 ea
    Cellulose, Dextrose, Calcium Carbonate, Sodium Starch Glycolate, Stearic Acid
    http://j.mp/b0ytSu

Sodium Chloride Tablets 1 Gm - 100 Tabs
    http://j.mp/cE30dv