香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

經期前後

升級   20%

該用戶從未簽到

你地好 我啱啱train 咗跑步不足3個月 但係依3個月中 遇到同一個問題 另我好煩 另我想放棄!

經期前 腰痛 經期中 .... 我想問大家女士們 依段日子 你地會唔會再train 跑 or 休息! 如果遇到比賽 又撞正 你地仲唔會唔再去比賽呢?  有無人可以話我知
+1 0
上一篇︰可樂跑 2009 - by slowrunner下一篇︰2009 大埔體育會 10公里長跑比賽 by 田中燴腸

升級   84.4%

該用戶從未簽到

腰痛的問題就無, 但係我會覺得好唔夠血, 上落樓梯都好辛苦,甚至短暫睇唔到野

不過一定會keep住train,最多做多d熱身, d血行順左就無時

升級   7.37%

該用戶從未簽到

黎m 個時..你地會5會跑步嫁??

升級   4.74%

該用戶從未簽到

升級   86.84%

該用戶從未簽到

我最初果一兩日多數唔會

升級   31%

慵懶
  • 簽到天數: 4 天

會!

But I normally run under 10k, so it should be ok.  Just feel like heavier (my lower body), but that's about it.  I agree with Ginny " keep住train,最多做多d熱身".    Take care of your body ah!

升級   0%

該用戶從未簽到

其實唔舒服點都就會影響心情..我寧願唔練習...俾自己身體同埋心理都休息下...

只要唔係唔舒服我都會去練習/比賽... 但會茶多 d vaseline 在大腿內側.....

升級   12.11%

該用戶從未簽到

你地小心頭暈同唔好太激烈就ok la~!
    我有D學生都同我講,我都叫佢地做D基礎訓綀同體能就算~!
    比賽就可免就免了~!^~^"

升級   31.58%

該用戶從未簽到

我無o麥痛,照跑,照練習,照比賽。不過會慢d。
    唔跑都可以做d拉筋,比平時跑前跑後拉筋更拉更仔細。

升級   14.74%

該用戶從未簽到

升級   60%

該用戶從未簽到

大家好
    小妹已經練左跑接近4個月了
    不過每次經期都會暫停練習
    我想問經期時候, 身陳代謝係咪會減慢?
    如果照練跑會唔會影響練肌肉既進度?

升級   70.9%

該用戶從未簽到

經期都會練習, 本人覺得經期練習跑得比平時快重好好力, 其實冇問題, 慢慢就習慣, 千析唔好唔跑

升級   6.32%

該用戶從未簽到

冇呀.. 我第1天跑.. 好辛苦. 個肚仔好唔c 服

升級   3.68%

該用戶從未簽到

頭果幾日我唔會!自己都無咩力去跑,費事勉強!

升級   50.53%

該用戶從未簽到

黎之前同第一二日通常會腹痛同腰痛,坐係度連行都唔想行...
    但好奇怪,只要克服左呢個心理關口,肯去郁,一跑就唔會覺得痛....跑完仲會舒服好多...
    而且,跑的成績又無乜影響,好多時PB都係第一二日做出黎...
    所以我只係會茶D花士拎就照運動...

當然,我都聽過好多女仔會有唔同反應,如果係會暈個D,就唔好咁大運動量LA...

升級   69.25%

該用戶從未簽到

除非當日頭痛...(我一頭痛就會休息,唔運動)
    仲有當日遲放工...因為我唔想太夜食晚飯...哈哈!

升級   73.16%

該用戶從未簽到

我會最多個一兩日休息,因為我腰都比較累經期既時候