香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手問問~

升級   21.58%

該用戶從未簽到

其實好似各位ching不太喜歡nike既?
我有問題問問:nike training鞋係咪for做gym嫁?跑唔跑得出街?會唔會好傷腳?(幫人地問問)
有無人試過係yahoo果度買度D鞋???可唔可信嫁?

+1 0
上一篇︰打算用海外運動員身份報名的師兄師姐, 恐怕你們要失望了下一篇︰Boxing Day Race 2009 by Alive of SportSoho

升級   31%

該用戶從未簽到

你呢對係 nike free, 我曾經以 "名牌白飯魚" 黎形容佢
我個人覺得佢冇任何保護可言, 我果對真係做尖先會著, 同埋帶出 trip貪佢慳位, 平時出街跑絶對唔會

升級   21.58%

該用戶從未簽到

哦... 禁ching你會著咩鞋呢?

升級   31%

該用戶從未簽到

其實我自己唔係好講究, 我宜家著緊味精濃騎士13, 都係見呢度d ching 話好跟住買
跑鞋都不外乎果幾隻牌子, 味精濃, 老虎, 三間, 乜野款就真係自己爬下文, 上 website 睇下邊隻適合
上網買鞋我自己就真係唔會, 隻隻鞋都可能唔同, 一定要試清楚

升級   21.58%

該用戶從未簽到

禁請問ching nike training鞋係咪for做gym嫁?跑唔跑得出街?會唔會好傷腳?唔該曬:]

升級   19.47%

該用戶從未簽到

我係新手,不過真心同您講,
專業用:Asics(貴,技術最好的但容易打柴,人稱:跑步之王)
業餘用:Mizuno(中等價但耐用,比Nike,Adidas的跑鞋好上百倍)
休閒用:New Balance(出街超舒服,國外好多有錢人都穿佢)
Nike足球鞋(因為腳感最好),Adidas籃球鞋(因為技術領先)
其他鞋我都唔理,上面d鞋都夠買到我破產,哈
推介練習跑鞋:Asics-GeL 2140 $700左右 可以試下先~其實同貴野差唔幾多
千萬唔好網上買,九成九係高級仿製或未達出口標準的鞋,買了有問題沒保證,一分錢一分貨阿!
希望幫到您~這些都是我的寶貴經驗^_^
希望大家也分享一下那些'型號'性價比較好~我也只穿過不多的鞋~

升級   21.58%

該用戶從未簽到

多謝ching指教
禁ching你果對可唔可以用前中腳掌落地牙?我試過一次用前中腳掌落地....快左好多
但又唔想買nb果D既前中腳掌落地既鞋...好既無咩磨擦力

升級   19.47%

該用戶從未簽到

那一對只是入門的,如果有米的話就入ASICS KAYANO 15,穿去跑步絕對一大享受!
有時間同興趣可以慢慢查下什麼是避震系和稳定系,看看跑鞋的分別,選擇自己適合的...
如果沒教練又想係咁跑,推介您買對Super Feet鞋墊 (橙色前腳掌加厚吸震), $400
網址:http://www.footspine.com/superfeet%20main.html
我腳跟傷了,就買左對綠色的,腳跟有特深後跟窩狀吸震,而家行街做野都舒服好多...絕對值!
ps400好過交醫藥費又麻煩同可能有後遺症,而且跑步本身就是關節勞損,等到中年慢慢就會知道利害,好多病痛到時喊都無謂,所以最重要係保護身體,因為大家運動的目的是保持身體健康嘛!
我跑步只穿ASICS,穿過它,別的牌子都不想了...
希望各位高手也分享一下~

升級   21.58%

該用戶從未簽到

多謝ching指教....
你禁講法...我就唔買asics住lu~
我又驚驚地買左之後其他鞋比我打曬入冷官就唔好喇~
果個Super Feet鞋墊 係邊有得賣牙?thx

升級   19.47%

該用戶從未簽到

呵呵,唔好話我係槍手......
自從穿過Asics,就像吸了鴉片一樣,其他鞋子基本都穿不下去了! ! !
想要身體好,早晚穿Asics啊! ! !

其實Asics在國外的售價比國內便宜非常多!主要的原因是宣布不足和達不到銷量!Nike,Adidas銷量比較大而且搶先打響知名度!所以價格就便宜些!可惜了這個好東西!!

在這裡:http://www.footspine.com/contact%20us.html

如果您的體重腳型正常,剛入門跑量不大(5KM),其實Asics的低端GT-1140已經足夠應付,等量上去了(10KM)可換,中端GT-2140或者高端Kayano 15,保護自己不受傷,變跑步高手後不容易受傷了,又可轉回低端(當然是沒錢才換吧,保護身體健康最重要,就是鞋很快會打柴!)
想再穩震也可以買個護膝(推薦美國LP牌子,貴一點但性能好太多了!)

最後希望大家可以分享一下意見

升級   14.3%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

NB 有中掌既racing/training 鞋RC8 系利, 絕對係好磨刷力.