香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

歷蘇長跑日記

升級   10.33%

該用戶從未簽到

小弟新開咗個Blog,小弟d中文唔係太好,各位ching,ctse 請多多指教.
下一遍轉載自小弟個Blog:http://hk.myblog.yahoo.com/derekpygarrett

自我介紹

小弟今年16歲,145lbs,我居住在鴨利洲, 小弟啱啱加入長跑網, 啱啱先收到Membership No.

自從2009年起接觸長跑運動.起初,我都係想keep fit 而練跑,後來漸漸愛上了長跑運動,而家愈來愈喜歡跑步.我跑步的習慣喺無論當日有幾噤忙,我都會放下手上所有的功課去跑步,我總覺得長跑可以放鬆自己.我期望可以通過更多操練再提升水平.

係一次有緣嘅機會下,比學校田徑隊個Wong Sir踢咗我入田徑隊玩學界Cross Country. 其實我本身同佢好熟,因為佢係我PE Teacher兼低嘅Form Disincline Teacher. 我本身有過度活躍症, 係學校裡面做過唔少衰野, 所以經常性會搵佢.

我平時係lunch跟學校田徑隊跑寶雲道(唔足8k), 有一次落去10k買嘢,同佢個店主Sunny傾起偈嚟,佢叫我入南區長跑會跟佢操,自09年7月,逢星期五我跟南區長跑會係黃竹坑運動場操.

我平時跑開黃竹坑運動場 > 淺水灣來回 (大約8k), ,我今年報了渣打半馬.

我過往跑過 New Balance 15k (1:28:33),東區長跑10k(第一次無帶到time chip)同學界Cross Country D2 A Grade 6.8K.

不論是練習與比賽,希望各位Ching 繼續指點, 多多指教

+1 0
上一篇︰asics鞋一問下一篇︰呢個字咩意思....

升級   61.95%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

Hi Derek
congratulations on your new blog...
if you are an expat, you written chinese is better than lots of locals already.

升級   10.33%

該用戶從未簽到

Run Fatboy Run

小弟新開咗個Blog,小弟d中文唔係太好,各位ching,ctse 請多多指教.
下一遍轉載自小弟個Blog:http://hk.myblog.yahoo.com/derekpygarrett

登錄/註冊後可看大圖

最近看了一套戲 Run Fatboy Run, 睇完覺得不錯.套戲内容講述主角一位樣衰、口賤、一無是處的丹尼(西蒙柏奇),半生人唯一最不平凡的事幹,是五年前在結婚當天臨時「走佬」,撇下被他搞大個肚的未婚妻莉比(丹迪紐頓)。今日,仍是唔嗲唔吊的丹尼發現莉比結識了一位事業有成、高大英傑、身形弗到漏的完美男人阿屈(漢克阿薩利亞);他醒覺自己將永遠失去哎?老婆和乖仔!為了向心愛的女人證明自己已經改變,丹尼決定挑戰阿屈的強項─鐵人馬拉松,還誓言一定會完成全程。最擅長半途而廢的丹尼會否又一次一走了之.

起初睇呢套戲個時,覺得無乜特別,但繼續睇落去,你會發現套戲好多幕會令我哋諗返起比賽時情形同心情,加上呢套戲喺取景於倫敦Nike Run London.喺呢套戲裡面,好多爛gag,包你笑餐飽. 扮演呢套戲嘅主角Dennis Simon Pegg,本身演出過唔少搞笑戲,如果你有睇過 Shawn of the dead, 你會知佢有幾襟抵死.最值得一提喺呢套戲好重勵志成分,從中帶比我哋一個信息:"要做一個有承擔有信用的人".喺片中,為人爸爸嘅Dennis對兒子說:"人生有好多不如意事會發生,總不能每次都一走了知,我們應該要勇敢的去面對."
故事結尾是Dennis為了證明自己是一個有承擔有信用的人,Dennis覺得作為一個男人一個為人父親的責任,於是下定決心,就要不論發生任何事都要盡力完成賽事,把Libby個心贏返來.終於,他走到了終點,與Libby復合.

所謂人生正於一場馬拉松,呢套戲正正充份表現到出來.

相信鍾意跑步嘅ching同ctse睇完呢套戲之後會心感其受,在此,我強烈推介呢套戲比各位!!!

升級   10.33%

該用戶從未簽到

學校陸運會 14/1/2010

今日學校陸運會決賽,照舊又係喺灣仔運動場,不過今年改咗下午舉行(13:00-16:00).
我報咗3000m.到落場跑個時,有30幾個人報左名,但係跑完得翻10個人. 由於灣仔運動場係正海邊,加上當日比較大風.我跑完第十返來,前面全部都係學校田徑隊.跑完之後,個鼻勁痛, 跑完之後,完全無晒心機玩學界,都係專心操半馬算啦.