香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

02.01.2010 廈門馬拉松 - 賽後有乜認為可改善?

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

02.01.2010 廈門馬拉松 已順利完結,
呢次都有好多 c-hing�c-tse 北上參賽,
大家認為主辦單位有乜地方可以改善?
+1 0
上一篇︰今日終於跑番interval下一篇︰有無師兄報左男子半馬又因任何原因跑唔到?

升級   0%

該用戶從未簽到

廈門馬拉松可以改善地方:
1) 起點流動廁所不足,排隊成 25mins 先有得用
2) 流動廁所要人手 "畢" 水沖,又無水洗手,不合衛生
3) 全馬�半馬 半程無地毯計時,可以出術
4)
5)

升級   94.3%

該用戶從未簽到

4) 只有大會時間,沒有個人時間及分段時間
5) 起點太迫人

升級   0%

該用戶從未簽到

5) 起點太迫人
6) 供應有氣飲料....好有問題

升級   0%

該用戶從未簽到

5) 起點太迫人
7) 賽前拎號碼布、晶片、物品等手續化繁為簡

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

5) 起點太迫人
    8) 請問跑得前既ching, 有無香蕉供應呢?  我跑得好後, 只有水供應.
    9) 健康飲品太甜.

升級   0%

該用戶從未簽到

5) 起點太迫人
    8) 請問跑得前既ching, 有無香蕉供應呢?  我跑得好後, 只有水供應.
    9) 健康飲品太甜.
    10) 起點都無地毯計時,導致好多跑半馬人的偷鶏係全馬區起步,對其他跑半馬的人士唔公平

升級   14.3%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

5) 起點太迫人
    9) 健康飲品太甜.
    10) 起點都無地毯計時,導致好多跑半馬人的偷鶏係全馬 區起步,對其他跑半馬的人士唔公平
    11) 10k 跑手/比賽亦需要認真看待. 如比賽晶片, 計時, 證書等等. 收多些少行政費也無問題.(代我老細講既^.^)

升級   12.63%

該用戶從未簽到

廈馬出術

廈馬出術的原因:
    廈門馬拉松作為國內4大馬拉松之一,爲咗擴大自己嘅影響,今年將比賽關門時間延遲至7個鐘,以期更多人來參加賽事。
    所以,今年人多,系因為好多喺過來抱住玩嘅心態的跑友。

不過,呢次聽返來的老手話,因為清楚記得過終點時前後的狀況,但系最終放榜的成績單上,自己前面無端端多咗幾個幾乎同時沖綫的人。
    據聞是,國內高考、中考等鼓勵有一技之長的學生入讀,所以,國內教育部門一直給予有優秀體育成績的學生,以全國高考等考試等加分優惠。
    國內三級運動員男子成績標準是少於4個鐘,二級是少於3小時20分(有啲唔記得做),二級以上即可獲得考試加分!
    所以,賽前有學生在報名后,私底下偷偷將自己資料俾到買通咗嘅跑手果度,令到佢啲攜帶自己份參賽資料過終點......
    呢個就喺國內的現狀

升級   0%

該用戶從未簽到

<-----大會唔見有香蕉供應.......我係路邊問人拿

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2010-1-21 14:04 發表

吓................ , 多謝teltel ching 回應

又好似真係唔多覺中途補給站有蕉食...就連跑完返到去都無...
    (但我明明見人地食緊...問工作人員話係個袋入面,我話無播,得朱古力&水&鹽典...佢地就話咁應該派晒...)

好彩之後係長鴻Joey度痴左2,3隻蕉食

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2010-1-21 17:45 發表

又好似真係唔多覺中途補給站有蕉食...就連跑完返到去都無...
    (但我明明見人地食緊...問工作人員話係個袋入面,我話無播,得朱古力&水&鹽典...佢地就話咁應該派晒...)

好彩之後係長鴻Joey度痴左2,3隻 ...

你跑咁快都話派晒?
    不過據我所知大會係冇蕉提供ge
    你見到果d應該係觀眾或者朋友俾ge

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

回復 1# 的帖子廈門馬拉松可以改善地方:
    5) 起點太迫人
    9) 健康飲品太甜.
    10) 起點都無地毯計時,導致好多跑半馬人的偷鶏係全馬 區起步,對其他跑半馬的人士唔公平
    11) 10k 跑手/比賽亦需要認真看待. 如比賽晶片, 計時, 證書等等. 收多些少行政費也無問題.(代我老細講既^.^)
    12) 大會沿途可以提供食物,起碼 20k 都要提供香蕉,我地 d 慢腳就要咩住大量補給跑喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2010-1-21 18:53 發表

你跑咁快都話派晒?
    不過據我所知大會係冇蕉提供ge
    你見到果d應該係觀眾或者朋友俾ge

係呀,響30-31K間,有個熱心女士遞隻蕉過黎,小弟咪接來食囉,真係多得佢隻蕉。

升級   25.26%

該用戶從未簽到

咁都得???

廈門馬拉松集體作弊造假
    本月初舉行的「2010年廈門馬拉松賽」被揭發集體作弊。前100名的選手中竟有30多人的名次涉嫌造假。
    《解放日報》報道,廈門馬拉松賽組委會昨日表示,本月2日的比賽中出現作弊現象,有選手一人佩戴兩塊甚至更多的計時晶片,原來,這些選手都是代跑者。錄影中顯示8900號選手衝線後,竟出現8892號和8897號的成績,反而沒有8900號自己的成績。前兩個號碼的選手都來自山東省的一間中學,因此其第23名和第24名成績已被取消。
    目前,男子組前100名中有30多人成績被取消,成績大多在2小時34分以內。這個成績正是男子馬拉松國家一級運動員標準,達標的中學生參加高考可獲加分,因此中學生請來「槍手」代跑。
    (解放日報)

升級   0%

該用戶從未簽到

作弊呢樣野全世界都有,發左出黎,整頓下都好,不過都唔洗大驚少怪既,映響唔到我地呢d享受跑步既人,果d槍手好快架,兩個幾鐘一個全馬,阻唔到小弟,丫! 唔知小弟個名次會唔會前d,不過都無乜映響,點都無獎拿。
    其實香港無查姐,話唔定係五十步笑一百步。小弟都見過香港有人袋幾個晶片跑啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-1-22 01:15 發表
    作弊呢樣野全世界都有,發左出黎,整頓下都好,不過都唔洗大驚少怪既,映響唔到我地呢d享受跑步既人,果d槍手好快架,兩個幾鐘一個全馬,阻唔到小弟,丫! 唔知小弟個名次會唔會前d,不過都無乜映響,點都無獎拿。
    其 ...

查實唔係跑吧既人發現,我諗大會都未必會認真去查...同個名次好似係無提前到的

不過經過今次揭發,希望大會真係會改善...如加返地"煎"係起點/中段折返位,咁都係好事黎。

升級   64.21%

該用戶從未簽到

大會可以希望參賽者於報名時,報上自己之最佳時間。大會依照他們之時間分組出發,例如三小時內一批,三小時伴內一批。他們可以早些出發,但出發前要檢查有否帶多晶片和代跑。其他慢者就不須查了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kiwong1800 於 2010-1-22 11:47 發表
    大會可以希望參賽者於報名時,報上自己之最佳時間。大會依照他們之時間分組出發,例如三小時內一批,三小時伴內一批。他們可以早些出發,但出發前要檢查有否帶多晶片和代跑。其他慢者就不須查了。

最好就學日本咁,以唔同既號碼分出時間去唔同既起步區,如果唔係,到時都唔知邊個係三小時果批,邊個係四小時果批。