香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

問老虎tarther 雷神./. 風神的分別?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小弟2月想入多番對老虎tarther...因為未著過這系列.
    唔知入新d的雷神好....定係上一代全橙色的風神好.
    $999 � $950
    有無師兄可以比到意見,thanks。
    +1 0
    上一篇︰廈門馬拉松集體作弊造假下一篇︰新手( 九龍塘)

升級   100%

該用戶從未簽到

我都係無Tarther ?俾唔到意見!
    柔詠師兄你唔係等asics二月隻SAROMARACER?

升級   0%

開心

因為未著過有d心郁....仲之點都買對新老虎...
    當然睇曬實物先......

升級   13%

該用戶從未簽到

我同樓主一樣,想入TARTHER,雷神同風神二選一,兩對都八五折,最後買左白色雷神。因為自己只有SKYSENSOR 1,未著過TARTHER 其他款式,所以只能同SKYSENSOR 比較。
    雷神穩定性比SKYSENSOR好,特別係後踭,而且較貼地、抓地,但雷神個底比SKYSENSOR硬。雷神明顯比SKYSENSOR通爽,冇咁焗腳。自己腳型適合雷神多O的,著SKYSENSOR跑長課時,腳板內側會磨擦至紅腫同起水泡,著雷神就冇問題。
    以上只係個人意見,畢竟TARTHER 同SKYSENSOR係唔同類型跑鞋,好難一齊比較。

升級   24%

該用戶從未簽到

原帖由 ac130 於 2010-1-23 10:13 發表
    我同樓主一樣,想入TARTHER,雷神同風神二選一,兩對都八五折,最後買左白色雷神。因為自己只有SKYSENSOR 1,未著過TARTHER 其他款式,所以只能同SKYSENSOR 比較。
    雷神穩定性比SKYSENSOR好,特別係後踭,而且 ...

Hi ching,
    我都入番對TARTHER及1150for長課用,唔知邊到有85折??運x家都係9折!!!!

thanks!!!
    p.s.1150長課好唔好???(本人16x磅,平時長課走約22-25km)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 timmywwc 於 2010-1-23 12:05 發表

Hi ching,
    我都入番對TARTHER及1150for長課用,唔知邊到有85折??運x家都係9折!!!!

thanks!!!
    p.s.1150長課好唔好???(本人16x磅,平時長課走約22-25km)

我都想入對skysensor or tarther (依家著緊對skysensor好似大左半個碼)

升級   13%

該用戶從未簽到

原帖由 timmywwc 於 2010-1-23 12:05 發表

Hi ching,

thanks!!!

元朗大馬路雄X,ASICS 15%-20% OFF,比較HIT的款式如TARTHER 15% OFF,都有幾款選擇。
    1150未著過,唔太清楚

升級   100%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

師兄你16x多磅,我就唔係咁建意你著tarther用作平時操長課用(因為我唔知你長課是幾多km),操長課買對保護好D,本人意建!

升級   84.4%

該用戶從未簽到

Hi ching,

thanks!!!

同Tarther 比,1150比較啱長課, 佢仲榮獲Runner's World 頒贈 "Best Buy" 大獎

升級   0%

開心

原帖由 woo 於 2010-1-23 14:47 發表
    師兄你16x多磅,我就唔係咁建意你著tarther用作平時操長課用(因為我唔知你長課是幾多km),操長課買對保護好D,本人意建!

錦skysensor 操長課係咪好過tarther?

升級   24%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2010-1-24 01:44 發表

錦skysensor 操長課係咪好過tarther?

聽ching 講 skysensor操到20km後避震因過熱剩6成到,1150長課好d!!!
    Tarther則應是for比賽or運動場使用好d!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

1150即係邊隻款???

升級   24%

該用戶從未簽到

原帖由 woo 於 2010-1-24 13:40 發表
    1150即係邊隻款???

http://www.asics.co.jp/running/products/P/P

運x家$699 10% off

升級   84.4%

該用戶從未簽到

答番呢個post的問題先, 雖然遲左d

雷神 Tarther blitz ca
            有Racing Stability
            鞋底較厚, 內儂較寛
            保護較强

風神 Tarther Gale
            較貼腳
            偏向比賽的鞋

升級   0%

開心

原帖由 ginnywong 於 2010-2-2 17:27 發表

鞋底較厚, 內儂較寛
            保護較强

風神 Tarther Gale
            較貼腳
            偏向比賽的鞋 ...

小弟都想買對tarther貼帶,黑色...有racing stability...

升級   100%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 ginnywong 於 2010-2-2 17:27 發表

鞋底較厚, 內儂較寛
            保護較

升級   100%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 ginnywong 於 2010-2-2 17:27 發表

鞋底較厚, 內儂較寛
            保護較

升級   100%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

師兄,你Icon個兩對鞋,分別係Zoot & Newton,可否平時作長課trining用?我見沙田有得買,你意見邊對會好D?

升級   90%

該用戶從未簽到

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 woo 於 2010-2-2 23:58 發表
    師兄,你Icon個兩對鞋,分別係Zoot & Newton,可否平時作長課trining用?我見沙田有得買,你意見邊對會好D?

Zoot 有幾個特點
    1. 不用搏鞋帶: 穿及除也較易,
    2. 低部有排水位:三鐵運動員游水後, 腳可能仍濕, 所以有去水位
    3. 鞋的內部沒有縫口位: 三鐵比賽時不穿襪, 無縫口位則不會不舒服
    4. 低部中掌處有Carbon Support, 有助中掌的運動及發力
    頭三點都係針對三項, 而第4 點對一般跑手也有用

之於Newton的特點則是引導跑手以前掌落地, 另跑手保持高速,甚至有推著跑手前進,越跑越快的效果, 但必須要一段時間適應, 直至適應以前掌落地的跑姿, 同時有足夠强的小腿,才能發揮這鞋的最高功效。

以我而言, 我沒有試過Newton, 但有穿Zoot,我有腳板痛的問題, 以icon 這款Zoot來跑長課, 個人覺得不太適合, 腳掌痛的情況加劇了, 但我以它來比賽(10K以下), 則很好, 可跑速度之餘, 又不像太簿的比賽鞋般有很重撞擊感