香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步裝備 - 你自己對腳

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

純分享, 希望大家多多了解自己天生的裝備!

==========================
    Running barefoot may be healthier, say scientists
    http://www.independent.co.uk/news/science/running-barefoot-may-be-healthier-say-scientists-1881341.html
    +1 0
    上一篇︰深圳新手报到!下一篇︰大家好!

升級   45.79%

該用戶從未簽到

小弟想搵日去驗下自己噶裝備....
    但唔知道邊度有有得check.

升級   4.75%

該用戶從未簽到

However, he (Professor Lieberman) cautions: "Running barefoot or in minimal shoes is fun but uses different muscles. If you've been a heel-striker all your life you have to transition slowly to build strength in your calf and foot muscles."

i think this is a very important remark.

升級   45.79%

該用戶從未簽到

勁啊.赤腳跑.....

升級   20%

該用戶從未簽到

英文

升級   16.67%

奮鬥

升級   52.3%

該用戶從未簽到

香港地要赤腳跑好似有點unrealistic
    可不考慮模擬赤腳跑的鞋?

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

可以試下search "midfoot running", "newton running", "chi running"
    有好多料,youtube都有唔少,幾有興趣,可以睇睇
    睇過一篇有人搵左班有跑開步的大學生改用midfoot running
    結果跑到小腿後面的亞幾里斯腱傷晒
    亦有分析說當今最快的跑手,亦有不少沿用腳跟落地
    所以兩派都有各支持者

都係睇返黎,無實際經驗,請各ching ctse補充

升級   16.67%

奮鬥

亦有分析說當今最快的跑手,亦有不少沿用腳跟落地

我係業餘, 我想唔傷多過跑得快.

升級   0%

開心

原帖由 snail 於 2010-1-29 12:11 發表

me, too.......

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 snail 於 2010-1-29 12:11 發表

絶對絶對認同你講法!
    一傷真係好麻煩!
    而我跑步都係為左健康,吾咪比賽,所以安全至上!

升級   4.75%

該用戶從未簽到

查實依家兩派都無話自己的方法會跑得更快(最少不是他們主要的論點)
    只是說自己的方法更安全,更不容易受傷
    小弟的理解是:
    中掌派話避震好
    腳跟派話落地夠穩定

升級   34.74%

該用戶從未簽到

我都會赤腳跑運動場. 而我之前係腳跟落地的.
    赤腳好處好似輕鬆0的.
    而且不論著唔著鞋都好, 前掌落地好似比較慳力.

升級   16.67%

奮鬥

一份由Harvard University 同埋 Vibram USA® 撥款做的研究, 所以各位閱讀時要留意!
    我覺得tips同faq個part幾有用. 另外亦有在Nature雜誌上所刊登的報告.

http://www.barefootrunning.fas.harvard.edu/index.html

另一個網站的報導.
    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/01/100127134241.htm