香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

一零年一大難題,請各經驗人士比少少意見

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

唉∼
簡單一句,離渣馬仲有27日。
依一刻先知道自己有得跑全馬,咁跑唔跑?
+1 0
上一篇︰台東226km超鐵出現啦!下一篇︰心晴行動10公里賽(2010) by 蝦肥

升級   0%

該用戶從未簽到

∼∼我支持你亞昌 
但用番你RUN半馬GE SPEED就吾得喇.要調較下WOR 

升級   5.3%

該用戶從未簽到

跑啦!跑唔曬咪行law,行唔曬咪上車law,just for fun

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

昌兄,見過你嘅實力 ,如果冇傷,小弟對你有信心,支持你。

升級   0%

該用戶從未簽到

跑。

升級   100%

該用戶從未簽到

但係個個都話每星期都起碼要跑番全馬里數, 仲要係跑番三兩個月, 等比隻腳習慣左, 先好去送死.
    而我......

公牛兄,
    有幸同你拍跳過, 想問下你全馬所需時間, 已供參考.

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

呀昌你掂ge, 跑啦!

升級   94.3%

該用戶從未簽到

我估你可以 3:1x - 2x 完成

原帖由 於 2010-2-1 21:34 發表
    但係個個都話每星期都起碼要跑番全馬里數, 仲要係跑番三兩個月, 等比隻腳習慣左, 先好去送死.
    而我......

公牛兄,
    有幸同你拍跳過, 想問下你全馬所需時間, 已供參考.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2010-2-1 22:01 發表
    我估你可以 3:1x - 2x 完成

哈利! 你見意簡直係完全正確, 但前題係要跑過一兩次全馬, 然後練番半年時間, 備有良好狀態, 加上有事前要有足夠既睡眠和休息, 最好仲要有親友的支持, 和神既祝福下, 仲要有多多既運氣.
    我諗我可能, 或者, 照計, 應該會有3:1x, 但先指聲明, 依個亦係我心中個人將會係最好的紀錄

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2010-2-1 22:47 發表
    哈利! 你見意簡直係完全正確, 但前題係要跑過一兩次全馬, 然後練番半年時間, 備有良好狀態, 加上有事前要有足夠既睡眠和休息, 最好仲要有親友的支持, 和神既祝福下, 仲要有多多既運氣.
    我諗我可能, 或者, 照計, ...

吓....... 要有咁多先決條件架??
    各位隊友, 我考慮緊退出唔跑喇 ~

升級   94.3%

該用戶從未簽到

唔係啩JC,講笑牙?

原帖由 JC 於 2010-2-1 23:29 發表

吓....... 要有咁多先決條件架?? " />" />hj" />" />
    各位隊友, 我考慮緊退出唔跑喇 ~ " />" />

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-1 23:29 發表

吓....... 要有咁多先決條件架?? " />" />hj" />" />
    各位隊友, 我考慮緊退出唔跑喇 ~ " />" />

\"\"有人辭官歸故里 有人漏夜趕科場」

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2010-2-1 17:43 發表
    " />" /> 唉∼
    簡單一句,離渣馬仲有27日。
    依一刻先知道自己有得跑全馬,咁跑唔跑?

要完成對你黎講冇難度,反而係你想跑什麼成績。
    你要睇翻自己練習時既均速幾多去決定點樣跑。
    簡單啲黎講,走去練長課再決定點樣跑!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Terence86 於 2010-2-2 00:02 發表

要完成對你黎講冇難度,反而係你想跑什麼成績。
    你要睇翻自己練習時既均速幾多去決定點樣跑。
    簡單啲黎講,走去練長課再決定點樣跑!

仲趕得切去長課? 好似好近了

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2010-2-2 01:11 發表

仲趕得切去長課? 好似好近了

仲有成個月,為什麼唔可以走長課?
    除非你係諗著sub3,要幾星期去復元到最好狀態。

升級   0%

該用戶從未簽到

昌哥有得跑全馬咁梗係跑~
    隻馬邊難到你~ 睇你想幾快食完咁解~

黎緊你仲有2星期左右可以走2次走課(30-34k)標尾會~ (比賽前2星期唔好再走咁長等身體有足夠休息)
    當你星期六/日走,一次今星期尾一次下星期尾~
    走完你都大概預到咩時間

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2010-2-2 10:31 發表
    昌哥有得跑全馬咁梗係跑~
    隻馬邊難到你~ 睇你想幾快食完咁解~

黎緊你仲有2星期左右可以走2次走課(30-34k)標尾會~ (比賽前2星期唔好再走咁長等身體有足夠休息)
    當你星期六/日走,一次今星期尾一次下星期尾~
    走完你都大概預到咩時間

極之同意!
    小弟黎過TKO幾次,見昌哥跑得好快好勁!
    如果是第一個全馬,放輕鬆d,唔好俾咁大壓力自己!
    小弟雖然跑了很多個全馬,但都係抱住享受跑步既態度,唔追求時間獎項,每次都係慢跑,所以唔識俾意見閣下,不過,極同意狗哥講法,比賽兩星期前要減量,唔再跑長課,等對腳復原。

升級   100%

該用戶從未簽到

禽晚我同老婆既一番對話:
    我:有個朋友可能跑唔到渣打馬拉松,我有機會代個朋友出賽。

老婆:比人知道左你咁樣做會唔會有問題嫁?

我:點會有人知呀!妳方我會有獎拿咩!

老婆:我意思係如果你跑唔掂,上左白車比人發現左咁點呀?
    我:......

多謝各人意見,我諗我都仲有時間考盧。而且,一日號碼布未到手,一日朋友都未放棄參賽。

升級   100%

該用戶從未簽到

Finewong ching 舊年走全馬時間係 3:2X
    佢半馬時間係 1:2X

如果你要走全馬 3:1X, 即係話你半馬都要接近 1:2X !!
    若果有呢個時間, 肯定可以達標 !!

而且你第一次跑全馬, 若果訓練不足或者加碳不足,
    隨時撞牆... 加埋渣馬條賽道有難度, 唔容易跑...

不如目標試下 3:30 !! 睇下頭10K可唔以 42、43完成,
    半馬可唔可以 1:32內完成.. 若果可以, 3:1X應該無問題,

試下呢個網頁, 輸入你ge 10K/半馬成績、心率...
    便可以知道全馬ge 成績啦
    http://eifler.com/marathonperfect

响 tko 可以走到 3:1X, 我諗除咗 根根(呢排狀態大勇)外,
    只有 finewong, -R-, 9哥, 256 同埋火仔...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-2-2 20:15 發表
    Finewong ching 舊年走全馬時間係 3:2X
    佢半馬時間係 1:2X

如果你要走全馬 3:1X, 即係話你半馬都要接近 1:2X !!
    若果有呢個時間, 肯定可以達標 !!

而且你第一次跑全馬, 若果訓練不足或者加碳不足,
    隨時 ...

3:1x ...講下好了, 唔好聽哈利兄亂嗡, 邊有可能, 我其實如果有得跑又跑得晒既話, 345係我心目中達標既時間. 邊有得同你所點名既tko高手比. 最重要都係跑晒個比賽