香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問有冇跑友會上大棠山道跑(學界大欖大棠段甲乙組越野賽路線)

升級   31.33%

該用戶從未簽到

請問有冇跑友會上大棠山道跑(學界大欖大棠段甲乙組越野賽路線)
有上斜落斜平路 斜路唔算太斜 但有D長 全長約5.5K
路線
大棠山道去到最上果個燒烤埸下面果個路口(A點)(起點)>>分叉口(B點)(轉左)
>>落斜落到底(直到第一個分叉口)(C點)(轉折點)>>再跑上斜上番去分叉口(B點)
>>再跑番去A點>>最後衝刺跑去燒烤埸(D點)(終點)

A>B>C>B>A>D

路線圖網址:
http://maps.google.com.hk/maps?f=d&source=s_d&saddr=%E5%A4%A7%E6%A3%A0%E5%B1%B1%E9%81%93&daddr=%E5%A4%A7%E6%A3%A0%E5%B1%B1%E9%81%93+to:%E5%A4%A7%E6%A3%A0%E5%B1%B1%E9%81%93+to:%E4%B8%8D%E7%9F%A5%E5%90%8D%E7%9A%84%E9%81%93%E8%B7%AF&hl=zh-TW&geocode=FdDnVQEdUAXMBg%3BFQLKVQEdqAfMBg%3BFWS9VQEdGzTMBg%3BFX_pVQEdzwzMBg&mra=mr&mrcr=2&sll=22.401744,114.041905&sspn=0.017855,0.02459&brcurrent=3,0x3403fa3d793f3dd1:0x259ffe38cb9f823c,0,0x3403f00a63639461:0xba0588d41c361655&ie=UTF8&z=15&dirflg=d
注:由B點落斜是落到第一個分叉口轉折 但google地圖卻在C點沒有分叉口
但根據中原地圖在相同位置上是確實有分叉口
而學界體育聯會既路線圖(http://www.hkssf-nt.org.hk/district/sec/09-10%20files/route-Tai%20Tong.pdf)
的確是在C點折返並且在C點在分叉口
(另注 google路線距離與學界聯會路線距離相差問題是可能在於A點的起始點及D點的終點兩者的實際位置
但暫時就以學界既距離(5.5K)作準...)

請問有冇跑友有練呢條路?
同埋有冇跑友有意跑...

+1 0
上一篇︰有冇會上大棠(山道)跑 (學界大欖大棠段甲乙組越野賽路線)下一篇︰請問有冇跑友會上大棠山道跑(學界大欖大棠段甲乙組越野賽路線)

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我過年前的星期才上過去一趟~
    但我只走到最高的燒烤場便沿路折返
    詳情請到 https://www.longrun.hk/forum/vie ... ;extra=&page=33

升級   50%

該用戶從未簽到

小弟在過去的數星期的長課都有操這一段。我是從天水圍出發,到元朗公園,再走公奄路至大棠,再直上至閘口(A點),經(B點),至(C點)大X涌水塘返回天水圍。全程約32K。在元朗區而又要操斜路,相信都只有這一條路。我感到由大棠山腳一直上到水塘都十分好跑,路寬且斜。但由於有修路工程,在B點後約五百米往C點方向打後的八百米斜路就不大好跑,感到似Trail Running。本人感到這段斜路都好斜,如要參加師兄提及的比賽,真的要在該路段走多趟。
    加油!

升級   31.33%

該用戶從未簽到

小弟認為這段路 純衝5.5K不錯...
    有平有上有落
    斜路我個人感覺上唔係敢斜...只係中段比較長

升級   29.67%

該用戶從未簽到

大棠山道~ 我主場喎~
    大大話話都跑左六年啦~~~

升級   0%

擦汗

回復 5# 的帖子

我只跑過三年比賽~

升級   31.33%

該用戶從未簽到

我好想搵人練下條路- -
    因為條路次次跑完都真係累死- -

升級   29.67%

該用戶從未簽到

其實上面學界聯會張圖唔多準既。
    應該咁講: 元朗學界(即係小弟)走完C點之前會轉左繼續走多 約半k 左右先折返。
    而屯門就到C點涼亭位就返轉頭..

升級   31.33%

該用戶從未簽到

我平時就係跑開C點果度折返
    即落到斜第一個分叉口
    你果個應該係第二個

升級   29.67%

該用戶從未簽到

落斜後分叉口係唔係涼亭個位?

升級   31.33%

該用戶從未簽到

沒留意- -" 仲知落斜落到第一個分叉口(會再行入多幾米- -")就係C點- -"

升級   51.05%

該用戶從未簽到

我之前學界跑過,落完斜上返去果段好係野。
    但如果有力,可以係上斜過到好多人......

升級   31.33%

該用戶從未簽到

小弟...上斜果時要自己一個頂上去- -"

升級   29.67%

該用戶從未簽到

無錯,一向都係前段留,上斜先追。
    幾年都係第廿幾個折返,上斜追返頭三 ~

升級   0%

擦汗

回復 14# 的帖子

蘋果機兄咁勁跑過頭三?

升級   31.33%

該用戶從未簽到

小弟稍有不同...以1,2為目標...
    本人的跑法基本是全程全速跑...希望跑入21分內

升級   90%

該用戶從未簽到

難唔難跑架?
    如果易我就黎...

升級   4.4%

該用戶從未簽到

wow ! imac兄,,越野小王子 ?

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

不如一齊練~我遲的屯門區月野都要跑= =

升級   0%

擦汗

回復 19# 的帖子

我都幾鍾意這條路, 但好耐無上過去
    如果我又一齊跑的話, 你們不要等我了, 我跑得慢...