香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: cu83
打印 上一主題 下一主題

六萬人馬拉松...歷年新高

升級   40%

該用戶從未簽到

睇嘉年華
馬拉松係 1989年係無舉行 - 被政府 band 左 - 理由係阻塞交通

現在可以被你哋班友跑一個早上 已經皇恩浩瀚啦

香港政府從不重視運動

升級   91.67%

該用戶從未簽到

我都冇著件渣打T-shirt
我都見唔少人著住件T行街街...........好似自己好型參加過渣打馬拉松..........!

升級   21.05%

該用戶從未簽到

好似東京馬拉松咁成功就會帶旺旅遊業
香港渣打 路又辛苦 又悶 安排又未如理想 好難囉

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2010-2-25 14:27 發表
香港的賣點並不是三號幹線、隔音屏障高速公路、青馬大橋,而是尖東海旁、熙來攘往的旺角和中環,傳統與現代結合的風土人情,可惜我們的比賽完全浪費了香港的特色,因為政府看不到馬拉松的價值,政府不願意把市中心 ...

咁又未勉將渣打馬拉松貶得一文不值,
能在青馬大橋跑步 感覺一d都唔差, 總好過o係鬧市入面對住d屏風樓
若真係o係尖東海旁、熙來攘往的旺角和中環跑步, 又會有人投訴空氣差, 連二流馬拉松都不如
香港的特色就是地少人多, 平時跑步已經有好多限制, 搞大型比賽更加唔洗講

升級   81.05%

該用戶從未簽到

原帖由 simonso 於 2010-2-25 11:06 發表
其實,又係咪太過多人呢 ? 雖然話做善事,兼當嘉年華咁攪,但係咪人多就可以代表一項賽事是成功呢 ?

d報名費唔係田總自己落袋咩?

愈多人參加的話, 就能夠引起社會注意, 唔係田總又點吸引到更多贊助商呢?
(起碼報紙都會0係比賽前後用港聞版唔少篇幅報導呢個賽事, 你可以相比下美津濃半馬或者Nike 10k, 呢D都算香港大型長跑賽事, 但報紙極其量都係得體育版丁屎咁大格講下)

0係香港, 搞體育能夠賺到錢已經係好成功.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 26# 的帖子

升級   80%

該用戶從未簽到

太多人了,起步時差不多逼到只可步行,渣打見咁好庶下年會唔會加到十萬