香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

R之跑步日誌

升級   3.16%

該用戶從未簽到

二零一零年二月廿八日,對於我嚟講係一個重要嘅日子,因為我完成咗我人生首次嘅半馬比賽,時間係兩小時零九分(大會時間為兩小時十四分)。雖然比我自己心中想做出嘅成績,慢咗九分鐘,但係我無因為咁而唔開心,反而因為自己完成咗呢個比賽而感到驕傲!21.0975公里,我相信係我練跑前一世仔加埋都無跑到咁多!比賽之後,我已經幫自己係下年渣馬訂下一個目標,唔係要突破兩小時呢個關口,而係我要進軍全馬!我希望我可以係三十歲前,完成人生首次嘅馬拉松,而且要完成Sub 4嘅目標。

半馬比賽之後,身體無乜大礙,只係大腳肌肉痛咗三日。相信係因為比賽之後無好好咁cool down自己,又無拉筋,只係坐咗係維園休息,同埋同我嘅跑友講吓笑吹吹水。(我話如果唔係要陪佢跑,我一定可以做到兩小時之內嘅成績!不過其實我估以嗰日嘅天氣,我都無乜可能快多九分鐘!哈哈!)不過,值得高興嘅係我可以同我個朋友以同一個時間一齊完成個比賽。

休息咗幾日就投入番訓練,落咗運動場鬆鬆筋,慢速係運動場跑咗十個圈,目的係唔想俾自己懶落嚟同快啲投入番狀態!一路跑,一路回味番廿八號比賽當日嘅情境!之後就係Hal Haigon個website見到個18個禮拜嘅全馬訓練計畫,我就訂下咗目標,希望係五個月完成呢個訓練計劃,係八月前試吓一次過完成42.195公里呢個距離!

三月頭兩個禮拜我嘅訓練如下︰

2010年3月4日 — 4 公里 (跑運動場)
2010年3月7日 — 10 公里 (跑街五公里加五公里運動場)
2010年3月9日 — 5 公里 (跑運動場)
2010年3月10日 — 10 公里 (跑運動場加公園)
2010年3月11日 — 4 公里 (跑街)
2010年3月13日 — 13 公里 (荃灣西來回深井,經青山公路)

我會一直係呢到更新我嘅跑步日誌,希望同大家一齊努力,完成我哋嘅下一場挑戰!
+1 0
上一篇︰終於找到我張相下一篇︰賽後投票-2010.3.14 普施健"沙田10K"河畔賽(共6票,3.5分)

升級   3.16%

該用戶從未簽到

三月第三個禮拜嘅訓練記錄︰

2010年3月16日 — 10 公里 (跑運動場加公園)
2010年3月17日 — 3 公里 (跑運動場加公園)
2010年3月18日 — 7 公里 (跑運動場加公園)
2010年3月20日 — 14.5 公里 (跑運動場加公園)

三月已經跑咗80.5公里!

下個禮拜開始要加入速度訓練,希望10公里可以係50分鐘內完成!

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

恭喜師兄開Blog大吉,小弟屯門友,多多指教.

升級   3.16%

該用戶從未簽到

多謝feifanchun師兄到訪!大家一齊努力呀!

三月第四個禮拜嘅訓練記錄︰

2010年3月24日 — 5 公里 (跑運動場加公園)
    2010年3月25日 — 8 公里 (跑運動場加公園)
    2010年3月27日 — 5 公里 (跑運動場加公園)
    2010年3月28日 — 6 公里 (跑運動場加公園)

三月已經跑咗104.5公里!下個禮拜嘅目標係37公里!