香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原來跑每一個圈都要count時間咁跑...
其實你keep的時間都唔錯嘛..
繼續加油~~

升級   0%

該用戶從未簽到

7兄說得對 1/10 是假期, 所以最後一堂是8/10

7兄莫非想4/10去執藥, 咁8/10便過來上最後一課 相得益彰

這個安排簡直是天衣無縫

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-9-21 00:15 發表
原來跑每一個圈都要count時間咁跑...
其實你keep的時間都唔錯嘛..
繼續加油~~

計時的話, 自己會有個目標, 並且玩吓數字遊戲

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-21 00:32 發表

計時的話, 自己會有個目標, 並且玩吓數字遊戲

可增強你比賽時的信心~~

升級   0%

該用戶從未簽到

21/9/2008 - 半馬鹿頸行

下午2:30在大美篤 - 大草原燒烤場集合, 約3:15pm, 一行16人浩浩蕩蕩出發.

天氣炎熱, 氣溫33度   未開跑已暗地裡不大想跑

首先是1k平路 warm up, 過了大美篤停車場便開始上斜, 之後便是一段平路, 途中瘋兄, 皇上, Alfred兄及Alex兄也紛紛過了自己, 他們起步時因為有要事, 所以殿後.  沒多久, 瘋兄開始為人民服務了 - 拍照交差 , 大好機會藉拍照而可以休息幾秒. 跟著又是暗斜, 上完便落, 落完又上, 上上落落, 落落上上, 沒多久便到了3k指示牌, 還有嬌屎兄在派水, 真係唔話得. 之後他一個箭步, 一陣煙   很輕鬆地過了自己.  之後是新娘潭救傷站, 巴士總站, 八仙嶺郊遊徑入口處, 知道烏蛟騰路口在前, 心裡也決定了在那兒折返, 因為不知道前面斜況如何, 所以便在前面與幾位ching告辭 - 皇上, 瘋兄及Alfred兄. 跑了一半左右, Alfred兄飛快地過了自己, 原來他有腳患, 都是小心d為上, 長跑長有.

12k用了1:30小時, 是消脂的好方法  之後便是bbq, 消脂完不久又立即增磅. 那兒食物及沖身安排也是非常好的.  長跑網約跑活動真是very good

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

NC勁啊!天氣咁熱也可以順利完成目標.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-9-22 23:33 發表
    NC勁啊!天氣咁熱也可以順利完成目標.

ctse 真係幾勁吓,證明苦練係冇白費到。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 360# & 361# 的帖子

真係no la.... 最初的目標是跑18k, 去到鹿頸 (不入烏蛟騰)來回, 但唔知是天氣問題, 還是人問題 - 很怕上斜, 並且最近好似意志薄弱o左, 怕辛苦, 以前都會去挨吓, 但最近唔係好想去挨.  之前預定會去跑步的計劃都可以放棄 i.e. 星期六上午及昨天傍晚.... 希望過一排會反彈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-23 10:33 發表
    真係no la.... 最初的目標是跑18k, 去到鹿頸 (不入烏蛟騰)來回, 但唔知是天氣問題, 還是人問題 - 很怕上斜, 並且最近好似意志薄弱o左, 怕辛苦, 以前都會去挨吓, 但最近唔係好想去挨.  之前預定會去跑步的計劃都 ...

nc ctse:
    呢個係好正常既現象,其實唔止係跑步,玩/做其他活動一樣會有咁既情形出現。
    如果真係唔想跑唔使迫自己去跑,過一段時間之後自然妳就會好想跑返,呢一段時間既長短會因人而異,有d人可能一兩日已經腳痕,當然亦有人會搵到其他更有興趣既活動而從此放棄跑步。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我跑上石硤尾公園
    那條約2min的大斜路
    發現
    快跑則跑完辛苦
    慢跑則跑時辛苦
    那時間見到條斜路便辛苦

最後當大斜路是平路照lsd上
    只是雙腳用多點力.
    學會了斜路lsd,見到有斜路上便開心
    有機會發揮了.

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-23 11:21 發表

nc ctse:
    呢個係好正常既現象,其實唔止係跑步,玩/做其他活動一樣會有咁既情形出現。
    如果真係唔想跑唔使迫自己去跑,過一段時間之後自然妳就會好想跑返,呢一段時間既長短會因人而異,有d人可能一兩日已經腳痕 ...

但願如此, 小妹會加油架喇, 今回要加"supreme oil"了.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2008-9-23 16:38 發表
    我跑上石硤尾公園
    那條約2min的大斜路
    發現
    快跑則跑完辛苦
    慢跑則跑時辛苦
    那時間見到條斜路便辛苦

最後當大斜路是平路照lsd上
    只是雙腳用多點力.
    學會了斜路lsd,見到有斜路上便開心
    有機會發揮了.

K ...

真羨慕ching "見到有斜路上便開心", 小妹但願見到有斜路上唔駛 已很開心了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-24 15:48 發表

真羨慕ching "見到有斜路便開心", 小妹但願見到有斜路上唔駛 已很開心了   

我就相反, 見到有斜路便開心。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-9-24 22:14 發表

我就相反, 見到有斜路落便開心。

X 2

升級   0%

該用戶從未簽到

24/9/2008 – 訓練班第九課

先跑3個大圈warm up, 再拉筋
    主菜: 練習心跳60-80%
    10分鐘內盡跑 (560m為1圈), 以10分鐘為標準休5分鐘 (如用了12分鐘 – 休3分鐘), 再第2 set, 共玩3 set

3’00”61/3’07”30/3’02”20/3’03”02
    3’13”48/3’13”51/3’18”30
    2’58”80/3’02”05/3’03”73/2’59”27
    Total: 35’02”27

玩完1組即量度脈搏, 之前亞sir預備了個圖表, 根據自己的年齡看看60%最高心跳幾多, 80%??? (以1 mins來計算) 用10秒來量度再x 6 便知道1分鐘的心跳.

今天穿了網衫上課,希望遲d會在此遇到同學仔.在第2定第3課,剛巧遇著颱風5時下波,而亞sir之前說過上課2小時下波便照常上堂,誰知他到了但只有唔知幾多個學生.

之後亞sir說如到第八堂出席率有80%,便會有補堂.結果我們出席率有79.3%,雖然如此,亞sir說他不會這麼殘忍,所以定了10月15日為補堂,由於亞sir也想統計下有幾多人會出席,如有興趣上便在點名字上-15/10打粒星,亞sir咁好人,更係支持啦.

ram兄記住喇15/10...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

沒有,可能連他自己都未定 如有消息,定必告訴7兄.