香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kennysze
打印 上一主題 下一主題

第八次長跑一萬公里(累積至22年8月31日共71580公里)

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

胡蘇師兄,唉! 依家老了!! 哈!
    坦克師兄,無錯,依條青公路我仲會再講下O架! 我都留低好多腳毛O架!
    阿何師兄,145磅,差不多啦! 好fit O架啦!
    jbrun師兄,係呀! 因為跑出青衣橋後,就開始長距離四圍跑!
    小二班長,哈!  青公簡直係癲友的聖地!
    micrathon師兄,下次再去埋元朗,更加興奮!

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 micrathon 於 2012-4-11 22:22 發表

我記得第一次跑青公是2010年6月某日,荃灣機場博覽館,跑到我
    最后用左半年時間才完成荃灣=>屯門站,果陣超興奮,終於可以跑到屯門

PS: 無記錯小二班長用左3個月度就完成左....我無 ...

michael師兄:你沒有記錯呀...不過小二係跑好慢wor..(很久不見了!近來安好!?)

升級   0%

開心

12年4月11日,忙了大半天,看到天氣這麼好,下午四時半,就出發跑上大帽山看日落,山上拍攝日落的人真多了,我也停下來看了二十分鐘,然後跑落荃灣,共跑26公里。

由海拔幾米一直爬升,到川龍

登錄/註冊後可看大圖

跑到荃錦坳,仲有排上

登錄/註冊後可看大圖

今天天氣真好

登錄/註冊後可看大圖

先看到一個人在拍攝

登錄/註冊後可看大圖

跟住又見到一大班

登錄/註冊後可看大圖

雲海

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

路線圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   69.25%

該用戶從未簽到

Kenny哥哥...查實....每日跑步已成為你生活的一部份嗎?

升級   0%

開心

回復 584# 的帖子

好好玩! 跑上大帽山睇日出試過好幾次,第一次睇日落咋!! 我仲有好多路想跑,一有時間就去啊!

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-4-11 23:46 發表
    好好玩! 跑上大帽山睇日出試過好幾次,第一次睇日落咋!! 我仲有好多路想跑,一有時間就去啊!

首要解決是...當跑步時...遇到狗狗時要注意的地方...

升級   39%

該用戶從未簽到

回復 582# 的帖子

班長我還好,本周會參加大鵬半馬,不過宜家有少少感冒,食左D藥希望可以好番。
    如果30號請到假就可以參加430約跑

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-4-11 23:31 發表
    12年4月11日,忙了大半天,看到天氣這麼好,下午四時半,就出發跑上大帽山看日落,山上拍攝日落的人真多了,我也停下來看了二十分鐘,然後跑落荃灣,共跑26公里。

由海拔幾米一直爬升,到川龍
    http://a5.sphotos ...

堅尼師兄,很勁呀,跑上大帽山山頂.
    師兄,你是否需要再加其他訓練(例如做Gym),以至現在能夠可以輕鬆跑上大帽山山頂呢?
    因為對於小弟來說,訓練上落鈄,真的很不容易.
    再者,有沒有做一些準備以避免跑長距離上落鈄時受傷呢?

升級   0%

開心

小二, 如果要周圍跑,遇到狗O既機會真係好大,反而你掌握O左佢地D脾性,千祈唔好跑,唔好驚,俾佢地知道你是主,好似打交咁,千祈唔好輸陣,有個氣勢,佢地就唔敢行埋你身,只會O係一定距離外吠! 然後你對眼望住佢,再慢慢行離!   我由荃灣上荃錦坳都見到好多隻狗,只要定就一定無事!

jbrun師兄,我無做Gym, 不過好鐘意跑上斜路,好有挑戰性,跑上大帽山我試過好幾次,由開頭在荃錦坳上,到依家由青衣跑上去,由開頭跑下行下,到依家可以唔停由荃灣跑到上大帽山頂,其實就係玩得多,真係覺得累咪行,玩多幾次,D肌肉就強化的了!  落斜對膝蓋好大壓力,所以建議上斜可以俾力D,落斜就唔咁放,太斜果時,就S型咁跑,減低膝蓋的壓力。

升級   11.2%

奮鬥
  • 簽到天數: 42 天

原帖由 jbrun 於 2012-4-12 02:07 發表

因為對於小弟來說,訓練上落鈄,真的很不容易." />" />
    再者,有沒有做一些準備以 ...

上斜冇落斜咁易受傷,除非係6番落下去。。
    練習時落斜時慢慢跑,又唔係比賽鬥快!
    落斜膝頭哥要曲,千奇唔好伸直!!

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-4-12 08:21 發表
    小二, 如果要周圍跑,遇到狗O既機會真係好大,反而你掌握O左佢地D脾性,千祈唔好跑,唔好驚,俾佢地知道你是主,好似打交咁,千祈唔好輸陣,有個氣勢,佢地就唔敢行埋你身,只會O係一定距離外吠! 然後你對眼望住佢,再慢慢行離!   我由荃灣上荃錦坳都見到好多隻狗,只要定就一定無事!

好在「對付狗狗」...這個暫時未列入「天使特訓」既內容之一....否則嚇到小二腳軟
    不過小二第一次(年初二)跑小二島大圈...見到狗狗樂園 ...

小二第一次見到kenny哥哥既英勇行為...<==你就係咁指住D狗...你個樣都好兇猛..Cool爆..

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 micrathon 於 2012-4-11 22:22 發表

我記得第一次跑青公是2010年6月某日,荃灣機場博覽館,跑到我
    最后用左半年時間才完成荃灣=>屯門站,果陣超興奮,終於可以跑到屯門

PS: 無記錯小二班長用左3個月度就完成左....我無 ...

我都而家都未試過跑入屯門, 搵日試下先!

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 阿何 於 2012-4-12 09:37 發表

上斜冇落斜咁易受傷,除非係6番落下去。。" />" /> " />" />
    練習時落斜時慢慢跑,又唔係比賽鬥快!" />" /> " />" />
    落斜膝頭哥要曲,千奇唔好伸直!!

阿何師兄:小二都好想..就咁碌落山就算...或者好似「sir滑梯」就very骨!

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 perre 於 2012-4-12 10:06 發表

我都而家都未試過跑入屯門, 搵日試下先!

乜你唔係報左4月27日,青公430????

升級   0%

開心

三跑青公,愛上四圍跑
    上文提及09年渣馬後,一次跑過青衣橋後,我就沿著青山公路跑到深井,發現還可以繼續向前去跑,剛巧這時連續三個星期六早上,我的太太要去上堂,就利用這三個星期六去跑青公了。
    當時我都有紀錄在Yahoo blog中,現複製過來和大家分享一下!

09年3月14日 青衣-->黃金海岸
    「今天下午要帶領學校的童軍參加融合活動,而珊珊早上要上堂,和她吃過早餐後,我也要好好利用這個空閒的上午了。今天難得天氣這麼好,於是決定再續上一次青衣跑步到深井的練習,計劃跑得更遠。
    跑過青衣北橋,沿著荃灣海濱長廊跑,再接青山公路的行人路,汀九橋就在眼前。

登錄/註冊後可看大圖

跑過汀九橋後,身旁的便是青馬大橋。

登錄/註冊後可看大圖

沿途有很多個泳灘,這是我覺得最美的「海美灣」泳灘。

登錄/註冊後可看大圖

沿途都是開揚的海景,柏麗灣就在不遠處。

登錄/註冊後可看大圖

在緩緩的斜道上跑下去,微風迎面吹來,很舒服的感覺,一點也不覺疲倦。

登錄/註冊後可看大圖

嗅到一陣麵包的香氣,到達了深井。

登錄/註冊後可看大圖

再向前跑了一段路,便到達青龍頭。

登錄/註冊後可看大圖

道路不太繁忙,偶爾看到一些人在馬路上踏單車。

登錄/註冊後可看大圖

前面有著黃金海岸的指示牌,本來打算一直跑便很快到達,不過原來這些路段是高速公路,沒有行人路,要轉跑去大欖涌和小欖,才可到達黃金海岸。

登錄/註冊後可看大圖

終於看到黃金海岸酒店,到這裏也差不多跑了接近兩小時,是時候要補給一下了。

登錄/註冊後可看大圖

這裏便是今天我的終點也是補給站,之後便乘小巴返回青衣去。

登錄/註冊後可看大圖

我覺得這段路真是很好的跑步路線,沿途景色優美之餘人又不多,我想下次還會繼續再向前跑,不知會去到哪兒了。」

09年3月21日 青衣-->屯門三聖邨

「今天珊珊依舊去上課,我繼續好好利用這段時間,原本打算登上馬鞍山,但太大霧了,擔心一人上去會有危險,還是選擇去跑步比較好了。
    同樣由青衣家中出發,一直跑到黃金海岸,這次我繼續的向前跑,看到了「歡迎蒞臨屯門」的牌子,已到達屯門巿區了。

登錄/註冊後可看大圖

到達屯門三聖邨,我就這裏停下來,共跑了二個小時多,運動量也差不多了,而且這裏正好有小巴可直接回到青衣,真好呢!

登錄/註冊後可看大圖

這時肚子也有點餓,於是在附近找了間茶餐廳吃午飯,鮮茄黃花魚加上凍檸樂,跑完步吃起來特別好味,我吃得一粒飯也不剩呢!

登錄/註冊後可看大圖

到達了三聖邨後行人路多了行人,不知之後的路段是否適宜繼續跑,留待下一次試試吧!」

09年3月28日 青衣-->元朗

「今日是珊珊最後一個星期六返理大,而我就繼續去跑步,開初有點微微細雨,擔心雨會越下越大,雖然我不怕雨,但我可不想相機和電話報銷,不過也算天公造美,跑到青衣北橋,雨便停下來了。
    或許之前三星期都有跑,這次跑得很輕鬆,一直不用喝水,到達黃金海岸是我第一處補給站,手中的是我近期愛喝的西柚橙飲料,一口氣喝完後便繼續再跑。

登錄/註冊後可看大圖

進入屯門後,路開始變得複雜,有些路段沒有行人路,要花點時間找前行的路。

登錄/註冊後可看大圖

跑到了嶺南大學,印象中曾乘旅遊巴來過一次而已。

登錄/註冊後可看大圖

離開屯門,沿路便是一些小屋,看不到元朗在哪,一直的跑,到達洪水橋,腳已累了,又是時候補給一下。

登錄/註冊後可看大圖

跟著沿單車徑跑,這時已足足三個多小時,突然在眼前看到一大堆高樓,哈! 相信這就是元朗吧!  我計劃去到後要吃B仔涼粉,想到吃的,即時充滿力量,加快速度跑去。

登錄/註冊後可看大圖

怎料原來B仔涼粉要中午十二時半才開門,這次無緣一吃。

登錄/註冊後可看大圖

之後隨便找了一大排檔,吃了三餸飯,想休息多一會才離開,但又趕著之後去參加導賞活動,唯有趕快的吃,然後乘西鐵回家去。

登錄/註冊後可看大圖

這幾個星期六早上實在很充實,也很好玩,由青衣原來可以跑去深井,之後是黃金海岸,然後是屯門三聖邨,甚次今次的元朗,每次都是一種探索,一次考驗。很開心自己體能上也能應付,這次居然能跑到元朗,用了三個半小時,差不多大半個馬拉松,記得當去到洪水橋時腳開始累了,有一刻想過不如就此停下,不過這時腦海立即出現今天是長途跑步的「結業禮」(之後的數個星期都活動已安排得密密),應盡量去做,鼓起馬拉松的精神,最後也是順利完成,真痛快!」

經過這三次跑青公後,我愛上了四圍跑,每次跑步就像旅行探險一樣,好過癮,回來寫上簡單的遊記,附上幾幅相片,原來跑步是可以這樣的。

升級   11.2%

奮鬥
  • 簽到天數: 42 天

原帖由 chusiuyee 於 2012-4-12 10:06 發表

阿何師兄:小二都好想..就咁碌落山就算...或者好似「sir滑梯」就very骨!

咁就容易la,以後帶塊滑版一齊跑就可以「sir滑梯」落山。。。。。

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 阿何 於 2012-4-12 11:43 發表

咁就容易la,以後帶塊滑版一齊跑就可以「sir滑梯」落山。。。。。

阿何師兄:小二成日都好想帶塊滑板...但...D山路要平wor..高低不平會「sir」唔到...

升級   69.25%

該用戶從未簽到

kenny哥哥...原來你在早幾年...已經在青公留左咁多腳毛...

呢個世界真細小,竟然在3年後既今日,一班喜歡跑步的癲友...可以聚埋一起。

而且大家都係青公經歷不同的故事....小二也很開心,可以有幸認識你及一班可愛活潑既癲友!

雖然小二只跑了5個月,仍然沒有太大進步,但我很喜歡輕鬆跑的感覺!
    多謝你一直推廣四圍跑、輕鬆跑既跑步理念,讓我們一班癲友獲益良多,將跑步融入生活一部份...

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 4 天

我愛上了四圍跑,每次跑步就像旅行探險一樣,好過癮,回來寫上簡單的遊記,附上幾幅相片,原來跑步是可以這樣的。         心有多遠就可以跑多遠~~!

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 Jacky 於 2012-4-12 12:12 發表
    我愛上了四圍跑,每次跑步就像旅行探險一樣,好過癮,回來寫上簡單的遊記,附上幾幅相片,原來跑步是可以這樣的。     " />" />    心有多遠就可以跑多遠~~!

傻蝦...心有多些哈根大,就可以食多些哈根大