香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   93.68%

該用戶從未簽到

回復 399# 的帖子

果然是高手

升級   21.55%

該用戶從未簽到

有冇人用過MINOURA M80-RW 同 MINOURA GYRO V150
價錢差$300 有物大分別呢, 都係大風大雨時係屋企用.
MINOURA RDA80-R 有線控夾輪圈車床 有物吾好呢?

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 franklcf 於 2010-1-15 12:42 發表
    有冇人用過MINOURA M80-RW 同 MINOURA GYRO V150
    價錢差$300 有物大分別呢, 都係大風大雨時係屋企用.
    MINOURA RDA80-R 有線控夾輪圈車床 有物吾好呢?

車床基本上愈便宜愈抵用,高級的車床可能踩起泥冇咁嘈~

升級   14.3%

該用戶從未簽到

回復 403# 的帖子

我相熟果間單車鋪就話: 你想軚傷, 還是軨傷呀? 佢地有賣都唔建議夾軨

升級   21.55%

該用戶從未簽到

細細聲問句  有冇人用calf guard 爆線呢, 係lee度問會少d人.
    我對calf guard 用左兩次 1+1.5 小時就爆左頂果條大象根, 之後應該會冇左旦性同會鬆. 有d肉痛.
    我上次係輕輕用水州沖沖.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-1-21 23:38 發表
    細細聲問句  有冇人用calf guard 爆線呢, 係lee度問會少d人.
    我對calf guard 用左兩次 1+1.5 小時就爆左頂果條大象根, 之後應該會冇左旦性同會鬆. 有d肉痛.
    我上次係輕輕用水州沖沖.

Frankie, 你已經買大左少少, 應該一定唔係big爆
    其實你有冇唔小心刮到呢, 例如單車大餅、行山時既樹枝等等
    我自己用左超過20次, 單車, 跑步, 訓覺, 行街, 好多時一用就2-3個鍾, 未見有咩問題

我都好想知重有冇其他人有同樣問題?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-1-22 14:05 發表

Frankie, 你已經買大左少少, 應該一定唔係big爆
    其實你有冇唔小心刮到呢, 例如單車大餅、行山時既樹枝等等
    我自己用左超過20次, 單車, 跑步, 訓覺, 行街, 好多時一用就2-3個鍾, 未見有咩問題

我都好想知重有 ...

跑過track兩次. 所以都吾知關物野事, 所以問一問有冇師兄有同様問題. 冇就當自己吾好彩啦.
    下星期日糖尿病10k 第一次用黎比賽, 希望吾會出事啦.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

成日踩幾次就前波耒搬磨鍊, 上次磨左70km 好肉痛.
    較cable 定教screw 好呢? 次次我都係較screw

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 franklcf 於 2010-2-4 17:40 發表
    成日踩幾次就前波耒搬磨鍊, 上次磨左70km 好肉痛.
    較cable 定教screw 好呢? 次次我都係較screw

你試下較微調

升級   21.55%

該用戶從未簽到

微調????

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2010-1-19 20:07 發表
    我相熟果間單車鋪就話: 你想軚傷, 還是軨傷呀? 佢地有賣都唔建議夾軨

其實可以買多一部雞車($1000左右)踩trainer時用都OK,最緊要夾軨既, 唔洗肉痛~

升級   52.3%

該用戶從未簽到

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-2-6 00:33 發表

其實可以買多一部雞車($1000左右)踩trainer時用都OK,最緊要夾軨既, 唔洗肉痛~

通常upgrade左對鈴就有對spare, 或者搵對二手鈴

升級   38.67%

該用戶從未簽到

請問有咩trainer 好介紹? 最好較靜

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2010-2-8 13:29 發表
    請問有咩trainer 好介紹? 最好較靜

香港較易買到既牌子有Minoura或Elite
    呢度有ching用過Minoura V270, 聽聞都幾靜

升級   21.55%

該用戶從未簽到

又問喇. 又係鈴
    大家對token c50有物見解呢, 個價好吸引
    http://www.tokenproducts.com/htm/products.php
    Weight: 1560g/set (675g+885g) without QR and tyres
    TK9665AWT with TIRAMIC Bearings

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-2-10 23:18 發表
    又問喇. 又係鈴
    大家對token c50有物見解呢, 個價好吸引
    http://www.tokenproducts.com/htm/products.php
    Weight: 1560g/set (675g+885g) without QR and tyres
    TK9665AWT with TIRAMIC Bearings

台灣鈴性價比一定高, 小弟不材, 而家果對Easton ~1350g都覺得重重地腳
    最驚平得來得物無所用, 二手價又唔夠好
    有腳力如馬王就808都易如反掌

升級   21.55%

該用戶從未簽到

係牛牛討論區見timeping寫token38幾好, 所以留意token t50, 點解full carbon tubular 咁平. 855g尾轆 好吸引

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-2-11 22:01 發表

台灣鈴性價比一定高, 小弟不材, 而家果對Easton ~1350g都覺得重重地腳
    最驚平得來得物無所用, 二手價又唔夠好
    有腳力如馬王就808都易如反掌

我無力啦,好耐都無出車,人同車都生晒鏽

我想問,玩duathlon race 3的話,應唔應該用刀鈴呢? 新娘潭好多斜要上喎.....

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-2-12 12:08 發表

我無力啦,好耐都無出車,人同車都生晒鏽g" />" />" />" />" />jhk

我想問,玩duathlon race 3的話,應唔應該用刀鈴呢? 新娘潭好多斜要上喎.....

我諗唔太適合吧, 404都還可以...
    渣打之後都會踩多d新娘潭, 到時試下咪知law