香港長跑網  - 長跑長友

樓主: JC
打印 上一主題 下一主題

將軍澳逍遙跑 (多謝大家一直支持, 繼續長跑長友)

關閉 [複製鏈接]

升級   94.3%

該用戶從未簽到

迪迪仔,金融海嘯之後台北馬拉松今年換左sponsor,由ING 變左富邦:
http://www.sportsnet.org.tw/2009 ... hp?race_no=20091220

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-9-21 23:23 發表

活活真係好叻女呀!

Rockie師兄~其實衝落個刻真係幾爽,身向前微傾已經帶起個人向前跑,但係我習慣腳跟落地,怕跑落斜會大大力腳跟著地好易筋膜炎發作!係咪應該腳掌落地呢?

Wingwing ctse,

嘉x教練都係教人用腳跟落斜, 重心微微向前, 地心吸力可以帶你向前,
唔使點用力就可以落斜, 所以用嚟回氣!

不過我都見過啲老外同高手係用腳掌落地, 因為步幅大,
所以速度極快, 但好似要用啲力, 未必可以回到氣...

筋膜炎同斜路無關, 主要係經常練硬地同哩數太長引起, 一般新手較容易患上這個毛病...
落斜反而容易引起膝頭哥痛, 所以一般只會練衝上斜, 慢jog落斜...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2009-9-22 21:43 發表
迪迪仔,金融海嘯之後台北馬拉松今年換左sponsor,由ING 變左富邦:
http://www.sportsnet.org.tw/20091220fubon/race_detail.php?race_no=20091220

唔該晒.等我再諗諗先.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kk52 於 2009-9-22 00:36 發表
[quote]原帖由 rockiec 於 2009-9-21 22:02 發表

登錄/註冊後可看大圖

recover 係指去乳酸? 定係去疲勞?

好似 ee 講, 食多[quote]

rockiec ching 你好, 想請教下, 如果隻腳 ...

kk52 ching 真客氣, 我只係識少少扮代表...
抽筋主要係平時練習不足, 但突然間消耗過大!

我見跑手一般會用冬青膏 /deep heat 之類葯膏舒緩下!
當然亦有人因為食物過敏而容易引起抽筋,
亦有跑手因為中暑/暈倒需要輸氧氣時, 又會引致抽筋...
甚至又有慣性抽筋, 當跑到某個哩數, 又會抽筋...

我自己只會按摩同休息, 平時只要按自己身狀況
(即 listen to your body), 加上有足夠練習, 好難抽筋

不過睇到你ge signature 話今年要全馬同衛徑長征,
即係話每周至少要有65km+ 哩數噃, 突然升哩數最容易出問題,
唔知ching 依家每周哩數及日數多少??

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-9-22 00:52 發表

rockiec兄真係十分標準
我今晚功課唔可以按workout安排唯有又自行調整....
太夜又唔想slow run就改左係土瓜灣跑街練下上上落落,順逆各一轉
每轉約4k, 最高同最底約150級樓梯左右, 30%上30%平40% ...

話得 workout, 係用最短時間發揮出小宇宙,
唔使下下跑到每周100km+, 一來無咁多時間,
二來驚勞損, 下年無得跑...

所以最好儘量跟, 反而次序可以調上調落...
今日係第二周第二課, interval 8X600m,

原本諗住平均 2:20, 但主場無開, 唯有斷估跑一段單車徑,
當係 600m, 但平均都要 2:28, 可能今日無尋日咁熱,
無想像中咁辛苦! 今日都算達標喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-9-22 21:26 發表

一係你考慮星期日同大家一齊跑入科學園同堅堅打氣啦.
[ps.你宜家唔係上緊堂既咩?......]

今日上IS有電腦用呀O麻~

唔入沙田啦, 番學校溫書呀 你地跑得開心D啦~~~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-22 21:45 發表

Wingwing ctse,

嘉x教練都係教人用腳跟落斜, 重心微微向前, 地心吸力可以帶你向前,
唔使點用力就可以落斜, 所以用嚟回氣!

不過我都見過啲老外同高手係用腳掌落地, 因為步幅大,
所以速度極快 ...

多謝Rockie師兄指導!我個人都係習慣腳跟著地,落斜都係練習少d次數比較好!唔想受傷

升級   6.55%

無聊
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 rockiec 於 2009-9-22 22:04 發表

kk52 ching 真客氣, 我只係識少少扮代表...
    抽筋主要係平時練習不足, 但突然間消耗過大!

我見跑手一般會用冬青膏 /deep heat 之類葯膏舒緩下!
    當然亦有人因為食物過敏而容易引起抽筋,
    亦有跑手因為中暑/暈 ...

多謝 rockiec ching 教導, 要搽下D藥膏先, 成日以為淨係感覺舒服D, 所以好少用.
    之前都冇乜野, 但近兩個月同一隻腳抽左幾次......

關於練習, 說來慚愧, 其實自己每週o既練習真係好少......
    一日 10km 跑步同 一日 15-25km 行山......

升級   6.55%

無聊

原帖由 WinggniW 於 2009-9-22 22:29 發表

多謝Rockie師兄指導!我個人都係習慣腳跟著地,落斜都係練習少d次數比較好!唔想受傷

我慢親斜都慢慢o黎, 因為怕整傷, 但D friend 成日話落斜衝追時間!!

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-22 22:14 發表

今日係第二周第二課, interval 8X600m...
    無想像中咁辛苦! 今日都算達標喇!

達標已經唔錯啦!

最近狀態都真係.....
    好聽就叫做仲keep到, 唔好聽就係到樽頸位
    而復原速度亦比以前慢

都係時候, 做返調整, 走少d輕鬆一下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-22 22:14 發表

話得 workout, 係用最短時間發揮出小宇宙,
    唔使下下跑到每周100km+, 一來無咁多時間,
    二來驚勞損, 下年無得跑...

所以最好儘量跟, 反而次序可以調上調落...
    今日係第二周第二課, interval 8X600m,

原本 ...

明白晒,今晚都去苦山補返interval,去到時傾盆大雨以為要取消,
    好彩同lulu及kan邊雨跑邊吹下水,就停雨,可以做返 8x600m @ 2.5mins rest
    02'04"54 / 02'06"28 / 02'04"03 (跑完呢轉打電話關係休左4mins )
    02'04"21 / 02'03"47 (跑完呢轉試衫關係休左5mins )
    02'05"66 / 02'05"79 / 02'04"46

自己平時少跑interval...所以每set休息時都好累...不過總算交完功課

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2009-9-22 23:32 發表

達標已經唔錯啦!

最近狀態都真係.....
    好聽就叫做仲keep到, 唔好聽就係到樽頸位
    而復原速度亦比以前慢

都係時候, 做返調整, 走少d輕鬆一下

先後退一步讓身、心得到放鬆,再邁步向前或許有意想不到的收穫。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kk52 於 2009-9-22 23:17 發表
    我慢親斜都慢慢o黎, 因為怕整傷, 但D friend 成日話落斜衝追時間!!

快慢其次...... 健康要緊 ~  

升級   0%

該用戶從未簽到

早晨1號, 大家早晨~

升級   0%

該用戶從未簽到

火哥哥..... 好耐冇見喇~
    2號同大家講早晨  ^^

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-9-23 06:40 發表
    早晨1號, 大家早晨~

I'm also No.2 here, Good Morning

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-9-23 07:46 發表
    I'm also No.2 here, Good Morning

我先架  

升級   6.55%

無聊

咁我霸左阿四位啦~ 早呀~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

早晨5號, Good Morning, Everybody

升級   78.4%

該用戶從未簽到

各位早晨,今朝都喺6點落街跑去擁抱秋天,跑得好爽呀!