香港長跑網  - 長跑長友

樓主: JC
打印 上一主題 下一主題

[TKO備戰2010渣馬] 之長課操練(終極吹水加碳特訓) 27/2/2010 星期六

關閉 [複製鏈接]

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-2 00:13 發表
要向大家宣佈, 小弟又再次列入傷兵行列...... " />" />

事原23/1果日長課臨尾4k既時候, 一下差錯腳又再整親, 左邊小腿痛左成個星期,
尋日見好左DD, 晨跑試腳, 跑左兩轉 澳景>馬游塘>寶翠>TKO 共 25k,
上落斜 ...

JC 團長,你隻腳有無腫呀?如果無腫可以做下熱full,可以快d 好呀~~

升級   21.67%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

要向大家宣佈, 小弟又再次列入傷兵行列...... " />" />

事原23/1果日長課臨尾4k既時候, 一下差錯腳又再整親, 左邊小腿痛左成個星期,
    尋日見好左DD, 晨跑試腳, 跑左兩轉 澳景>馬游塘>寶翠>TKO 共 25k,
    上落斜 ...

JC團長,請保重身體呀,暫時唔好跑住休息吓先啦,
    我曾試過受傷,跟住去游吓暖水池,覺得可以康復得快d,如果醫生許可,可以試一試.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Terence86 於 2010-2-2 09:38 發表
    最擔心就係呢個時後聽到咁既消息。
    大家努力苦練咁耐,而家退出真係好唔抵。
    不過仲有成個月,多啲休息下先啦,唔跑著可以練其牠野。
    祝你早日康復。

原帖由 快活人 於 2010-2-2 09:52 發表
    jc ~~你好好休息 .每日都做d 拉根及 深樽動作,keep 住 肌耐力.
    吾好再想試行跑步ar
    祝你早日康復。

原帖由 batigoal 於 2010-2-2 09:58 發表
    JC 團長,你隻腳有無腫呀?如果無腫可以做下熱full,可以快d 好呀~~

原帖由 KKF 於 2010-2-2 10:39 發表
    JC團長,請保重身體呀,暫時唔好跑住休息吓先啦,
    我曾試過受傷,跟住去游吓暖水池,覺得可以康復得快d,如果醫生許可,可以試一試.

多謝晒大家既關心同鼓勵, 放心啦, 我會乖乖休息一段時間,
    情況許可先再練跑, 以免因小失大, 暫時會keep住做其他小腿以外既運動,
    盡快好返上渣馬.

不過到時未必跟到大家既pacing, 可能要自己慢慢跑, 希望唔使上巴士
    各位隊友, 繼續努力, sub4等緊你地架

升級   0%

該用戶從未簽到

JC ~~我要靠你帶住我跑架
    而且D 幾個 WEEK 大家都會 開始減量.
    我估對你影響不會太大.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2010-2-2 11:21 發表
    JC ~~我要靠你帶住我跑架
    而且D 幾個 WEEK 大家都會 開始減量.
    我估對你影響不會太大.

咪玩啦活活, 我就算冇傷都跟你唔到啦

升級   18.2%

該用戶從未簽到

JC, You are not alone.......

我都傷左膝頭.  跑完CCM, 之後一個星期又跑左幾次斜路都唔覺有事.  到上星期跑沙田新春10K比賽, 完左之後再跑多左22K做長課, 到星期一開始落樓梯右邊膝頭就痛.  跑平路都可以, 少少上落斜都唔得.

昨日中西醫一齊睇(無辦法, 趕時間), 兩個都話問題應該唔係好嚴重, 希望趕得切好返啦.  個西醫睇住我個樣就話"你無論如何都會跑架啦" 我同佢講"咁我依家咪嚟問你點攪可以跑囉".

到時大家約埋一齊慢慢跑......5個半鐘, 實得嘅.

升級   100%

該用戶從未簽到

wongc電兔,快d好番,我都唔想5個半鐘先番到終點.

升級   18.2%

該用戶從未簽到

街坊, 你先行一步啦, 唔洗等我.

升級   0%

該用戶從未簽到

wongc, 你跑斜路痛, 我就平路痛,
    不如問吓大會可唔可以轉做接力賽囉.... 呵呵呵

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-2 12:42 發表
    wongc, 你跑斜路痛, 我就平路痛,
    不如問吓大會可唔可以轉做接力賽囉.... 呵呵呵 hgjD115" />" />hj

接力賽?  好有新意喎.

咁我地係邊樹接力??  中間要搵車車去下一個接力點先得喎..........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2010-2-2 13:01 發表

接力賽?  好有新意喎.

咁我地係邊樹接力??  中間要搵車車去下一個接力點先得喎..........

改為陸上兩項, 接力踩單車囉
    至多份獎金同你兩份分啦

升級   0%

該用戶從未簽到

JC ~~~麻煩你度下 tko 一個大圈 ( 連健明)+澳景平路 (入到尾 不上斜)
    有幾多k ar....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2010-2-2 16:41 發表
    JC ~~~麻煩你度下 tko 一個大圈 ( 連健明)+澳景平路 (入到尾 不上斜)
    有幾多k ar....

活活,  以前度過, 足10K架, 想今個week跑?

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

thanks jc ~~~
    不如 就run E個喇  30K 好吾好
    OR 最尾果圈吾入 健明  OR 澳景 .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2010-2-2 17:49 發表
    thanks jc ~~~
    不如 就run E個喇  30K 好吾好
    OR 最尾果圈吾入 健明  OR 澳景 .

我都有唸過, 因為好處係大家可以就自己需要,
    決定跑幾多圈, 彈性大D.

升級   100%

該用戶從未簽到

要向大家宣佈, 小弟又再次列入傷兵行列......

上落斜都還好, 但係一跑平路就會痛, 有幾下重痛到要收慢腳抖一抖, 唉.............
    今朝去左睇醫生, 建議係: 渣打唔跑得唔得?  我答: 唔好掛!!  
    宜家唯有食消炎藥, 勤做熱夫同按摩(醫生教), 再睇情況慢慢跑

原帖由 wongc 於 2010-2-2 12:11 發表
    JC, You are not alone.......

我都傷左膝頭.  跑完CCM, 之後一個星期又跑左幾次斜路都唔覺有事.  到上星期跑沙田新春10K比賽, 完左之後再跑多左22K做長課, 到星期一開始落樓梯右邊膝頭就痛.  跑平路都可以, 少少上落斜都唔得.

昨日中西醫一齊睇(無辦法, 趕時間), 兩個都話問題應該唔係好嚴重, 希望趕得切好返啦.  個西醫睇住我個樣就話"你無論如何都會跑架啦" 我同佢講"咁我依家咪嚟問你點攪可以跑囉".

到時大家約埋一齊慢慢跑......5個半鐘, 實得嘅.

JC, wongc 咁快就有傷, 真係要好好休息...

不過長休之後, 要响渣馬有番狀態真係有難度...

通常我會做其他輔助運動, 好似活活話齋:

原帖由 快活人 於 2010-2-2 09:52 發表
    jc ~~你好好休息 .每日都做d 拉根及 深樽動作,keep 住 肌耐力.
    吾好再想試行跑步ar
    祝你早日康復。

又或者試下室內單車, 我覺得最有效, keep 到肌力、耐力又唔傷膝、傷腳!

升級   0%

該用戶從未簽到

[TKO備戰2010渣馬] 之長課操練(十五) 6/2/2010 星期六 20K / 30k

*** 注意:  1. 參加者須細閱 page 1 post #1 詳情, 並參考 post #2 資料
                      2. 此項約跑只適合跑半馬或以上經驗的跑友;
                      3. 長課操練, 不設短途組別及殿後, 參加者如需要中途退出或未能跟上大隊, 請自行安排回程及小心個人安全;
                      4. 為顧及參加者有較穩定的進度, 請特別留意 post#2 記錄, 確定自己能配合大隊的跑速, 重覆 "沿途不設殿後".

約跑詳情如下, 如有其他建議, 歡迎提出 !

日期:     6 / 2 / 2010 ( 六 )
    集合時間:7:00am (7:15am準時起跑, 逾時不候)
    集合地點: TKO運動場主場跑道側

路線 : 20K組:
    TKO大圈 (參考 page 1 post #1 路線圖) x 2
            30K組: TKO大圈 (參考 page 1 post #1 路線圖) x 3

路程: 約 20/30K

預計完成時間:3小時內
    難度(5*為最高):** (沿途95%平路)

早餐特訓地點: 地點會因應出席特訓人數及最後集合地點而作出更改

報名方法:  請先copy名單, reply時再加上自己名字, 並註明會否參加特訓
    歡迎任何區域的跑友一齊參予, 實行以跑會友!

6/2 報名名單:
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.

傷兵特訓組:
    1. JC (如情況許可, 在運動場hea圈等大家特訓 )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-2-2 21:29 發表
    又或者試下室內單車, 我覺得最有效, keep 到肌力、耐力 ...

rockiec兄, 如果踩單車徑(全平路)可以嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

[TKO備戰2010渣馬] 之長課操練(十五) 6/2/2010 星期六 20K / 30k

*** 注意:  1. 參加者須細閱 page 1 post #1 詳情, 並參考 post #2 資料
                      2. 此項約跑只適合跑半馬或以上經驗的跑友;
                      3. 長課操練, 不設短途組別及殿後, 參加者如需要中途退出或未能跟上大隊, 請自行安排回程及小心個人安全;
                      4. 為顧及參加者有較穩定的進度, 請特別留意 post#2 記錄, 確定自己能配合大隊的跑速, 重覆 "沿途不設殿後".

約跑詳情如下, 如有其他建議, 歡迎提出 !

日期:     6 / 2 / 2010 ( 六 )
    集合時間:7:00am (7:15am準時起跑, 逾時不候)
    集合地點: TKO運動場主場跑道側                  

路線 : 20K組: TKO大圈 (參考 page 1 post #1 路線圖) x 2
            30K組: TKO大圈 (參考 page 1 post #1 路線圖) x 3

路程: 約 20/30K

預計完成時間:3小時內
    難度(5*為最高):** (沿途95%平路)

早餐特訓地點: 地點會因應出席特訓人數及最後集合地點而作出更改

報名方法:  請先copy名單, reply時再加上自己名字, 並註明會否參加特訓
    歡迎任何區域的跑友一齊參予, 實行以跑會友!

6/2 報名名單:
    1. 活
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.

傷兵特訓組:
    1. JC (如情況許可, 在運動場hea圈等大家特訓

升級   68.95%

該用戶從未簽到

幾日無上長跑網先知JC團長腳傷未好...JC團長小心保重...你小腿係徑前肌定徑後肌? 可以多d熱呼及輕力按摩. 千奇唔好跑啦!

之前我徑後肌傷左連行路都痛, 休息十日左右都好返, 家下離渣打仲有3個幾禮拜, 唔駛擔心