香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 馬仔
打印 上一主題 下一主題

陽光燦爛的日子

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-15 09:20 發表

其實,初跑者不太適合做衝圈,如果真的要衝,最好不要太激烈。
很多教練的水準有高有低,但世界名教練如Pfitzinger,Jack Daniels就有保證。

ching.. 呢度係馬仔 ctse 既 blog... 請勿對馬仔 ctse 教練既水平及訓練計劃作出任何批評..

唔好意思丫..馬仔 ctse.. 在下多言了~ 不喜請出聲

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-15 09:47 發表

ching.. 呢度係馬仔 ctse 既 blog... 請勿對馬仔 ctse 教練既水平及訓練計劃作出任何批評..

唔好意思丫..馬仔 ctse.. 在下多言了~ 不喜請出聲

在下並沒有意思要質疑任何教練,如果各位不想聼現代名師的最先進的訓練方法,那就恕在下多管閒事吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-14 22:14 發表
2009-9-14  Mon
早   大埔運動埸    2km slow + 4Km middle + 2km slow
晚   吐露港—科學園—沙田  來回慢跑約17km
     (8號風球下,單車徑一架單車都冇,我同師兄跑洗成條路,爽!劲大風但冇麼雨,d風四 ...

嘩!馬仔咁搏,八號風都一日兩課...

都係果句啦...個個都成日講,妳都未必會聽...注意休息呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-14 22:14 發表
2009-9-14  Mon
早   大埔運動埸    2km slow + 4Km middle + 2km slow
晚   吐露港—科學園—沙田  來回慢跑約17km
     (8號風球下,單車徑一架單車都冇,我同師兄跑洗成條路,爽!劲大風但冇麼雨,d風四 ...

馬仔CTSE,妳的練習果然風雨不改,令我佩服呀...
但在惡劣的天氣下練習,要多加小心....

其實妳這陣子多了作常規練習,妳要食多D野補充呀..
咁妳才有energy去跑嘛,否則冇氣冇力...
除增加受傷機會,想跑好時間都難呀...
嫌長氣都要講多一次,除練習外,休息都好重要架...

升級   34.67%

該用戶從未簽到

多謝咁多位跑友ge關注!
好抱歉因為自己ge任性妄為﹐令到大家担心
我會再調整吓自己ge練習方向同埋心態,多點克制自己,都唔想唔因為貪一時之快而傷著自己,希望可以長跑長友,長跑長有…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-16 19:06 發表
多謝咁多位跑友ge關注!
好抱歉因為自己ge任性妄為﹐令到大家担心
我會再調整吓自己ge練習方向同埋心態,多點克制自己,都唔想唔因為貪一時之快而傷著自己,希望可以長跑長友,長跑長有…

大家都咁關心妳...妳講得出要真係做先得WOR....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-16 18:53 發表
刚刚開始跑步時主要是跑球場,跑了一段時間,左側pat pat同大脾外側開始唔舒服,
冇麼為意,繼續跑,結果越來越痛……搞到行路都“跛跛吓”

馬仔 ctse... 你個 case 同我差不多....
1) 跛跛下既原因係未因為你感覺到自己膝頭好似發唔到力 ?
2) 而左 pat pat 同埋大脾外側唔舒服既感覺... 你感覺到拉扯,好緊放鬆唔到 ?

如果有機會... 你在家可嘗試一下將奶粉罐放0左床上... 左外側"責"去奶粉罐之後轆
如果估計無錯... 你會感覺到好痛好痛...
以上係在下所知 ITB Syndrome既先兆
之前有位 ching 已經討論過
https://www.longrun.hk/forum/vie ... 7&highlight=ITB

如果唔好好處理... 發炎肌肉硬化會引申到其他問題,
我因為 ITB Syndrome, 在一次半馬比賽中而導致 petpet 深層肌肉嚴重扭傷
渣打跑唔到唔緊要... 最慘就係影響日常生活...d 力去晒右腳.. 有可能都會令右腳都傷埋

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-17 Thur  
唔知道係心裡作用仲係身體真係有不所不適,雙膝、腳踝、腰背,都開始有d奇怪的感覺,
唔係痛,只是感覺怪怪地
休息咗两天,今天去大埔運動埸跑咗一陣
2km x 3   10'15,9'30,10'20

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 187# 的帖子

多謝ctse ge分享
當時我都有搵物理治療師睇過,分析好大可能係因為長時間向住一個方向跑(轉彎時身體的重量集中在左側)
及熱身唔足夠引至髂脛韌帶發炎。建議少跑球場同埋完全停止速度練習。
果段時間情緒都幾低落,返工時行路“跛跛吓”被D同事笑,
跑又唔可以跑快,因為一加速大步就會痛,吓吓都要就住就住……真係冇隱
左腳完全唔可以單腳企立,又抬唔到高…著褲都要扶住衣櫃,上落巴士要慢慢來……好慘!

不過依家都好得差唔多LO,但係練速度時都會就住就住,有陰影,怕怕

希望ctse你都早日好番,可以恢復正常生活和練習!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-17 23:25 發表
多謝ctse ge分享
當時我都有搵物理治療師睇過,分析好大可能係因為長時間向住一個方向跑(轉彎時身體的重量集中在左側)
及熱身唔足夠引至髂脛韌帶發炎。建議少跑球場同埋完全停止速度練習。
果段時間情緒都幾低落 ...

原來馬仔都受過傷, 相信現在更加懂得照顧自己對腳啦!
如果腳怪怪地就要小心一點了, 試下多休息同暫停衝圈吧, 又或者做下第二d既訓練, 等怪怪地既位置有機會休息, 同時又可以keep 住狀態!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-17 23:25 發表
多謝ctse ge分享
果段時間情緒都幾低落 ...

馬仔 ctse..我好明白你既感受

其實我已經跑番 gala... 次次都係跑完才有反應..
反而跑緊果陣無咩事...
而家一直找緊資料點樣自己去放鬆番 itb... 同埋有咩方法可以減少番發...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-17 22:49 發表
2009-9-17 Thur  
唔知道係心裡作用仲係身體真係有不所不適,雙膝、腳踝、腰背,都開始有d奇怪的感覺,
唔係痛,只是感覺怪怪地
休息咗兩天,今天去大埔運動埸跑咗一陣
2km x 3   10'15 ...

跑o個陣有怪怪地的感覺..
有冇同教練講下呀?..
可能佢會安排其他program俾你..
唔會跑傷你的腳仔...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-18 01:24 發表

馬仔 ctse..我好明白你既感受

其實我已經跑番 gala... 次次都係跑完才有反應..
反而跑緊果陣無咩事...
而家一直找緊資料點樣自己去放鬆番 itb... 同埋有咩方法可以減少番發...

ee, 呢個site唔知你睇過未呢? 我覺得佢啲stretching同rolling的動作對放鬆itb都几好, 每次跑完我都有做, 我跑完都有時有反應, 做完啲stretch/rolling動作好似好啲呢, 可以試下

http://runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=6099&PageNum=1

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-18 10:11 發表

ee, 呢個site唔知你睇過未呢? 我覺得佢啲stretching同rolling的動作對放鬆itb都几好, 每次跑完我都有做, 我跑完都有時有反應, 做完啲stretch/rolling動作好似好啲呢, 可以試下

http://runn ...

THX 菲菲...
我都試過 roll... roll 完就會舒服好多..
但 roll 果下真係痛屎

升級   34.67%

該用戶從未簽到

多謝咁多位ctse ge 相關心和建議
好驚有一日冇得跑 諗起都怕!
所以都係時放慢腳步,控制吓自己,調整吓lo

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-18 Fri
今日原本約咗人跑吐露港15km,一早去到熱身3km+拉吓筋,
去個厠所出來,d人走晒woo……唔係麻
唯有自己跑啦…
狀態還算可以,隨意跑咗約10km,時間54'45

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-18 21:30 發表
2009-9-18 Fri
今日原本約咗人跑吐露港15km,一早去到熱身3km+拉嚇筋,
去個厠所出來,d人走曬woo……唔係麻
唯有自己跑啦…
狀態還算可以,隨意跑咗約10km,時間54'45:victor ...

咁陰公,俾人離棄左...
不過吐露港一個人跑都okay喎...

升級   34.67%

該用戶從未簽到

可能我比較怕悶,又知道自己容易放棄,
如果多人一起跑,一來冇咁悶,二來會唔好意思咁快放棄
一個人跑吐露港還可以,我試過两次一個人跑雷公田,雖然都完成目標,但真係好鬼死悶 到依家都冇再去跑過

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-19  Sat    元朗大球場
warm up  5 圈
800米  x  5     (3'47,3'50,3'46,3'44,3'47)
cool down   2 圈

第一次咁早去沖圈,都係諗住試吓,7點去到球場,仲未係好晒,
快快脆熱身拉筋,約7點半開始跑第一個800,己經開始晒,又冇風 好熱啊……
跑完第3個己經有掙扎想放棄……但冇理由咁早起身,坐車出到來就咁算ga…
最終都俾我捱完5個 完成目標
8點40收工走人

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-20  Sun  吐露港
大王爷庙起步,雙橋回程,來回約15km,跑咗1小時35分鍾
呢個星期總共跑咗66km