香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~~菲菲~~
打印 上一主題 下一主題

菲菲跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-20 13:55 發表

菲菲:
加油呀!
米拿ching經常講"玩長跑....練習係會比比賽辛苦好多",係練習中付出越多既努力,係比賽當中就越能夠享受比賽既樂趣。

多謝圍圍, 但呢排都未有plan比賽, 年尾揾啲賽事享受下啦~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-3-20 14:06 發表

哈~~果晚同你一齊操真是開心都不得了. 我吾係做動作做到痛. 係笑到痛 " />" />
由其諗番你做push up的動作  ~~~~" />" />

有我响度, 你梗開心啦~~~
下次我要再向push up挑戰, 點都要做到1下先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-20 14:15 發表

菲菲:
多謝你捱義氣陪我做多兩set 鴨仔行

山比, 我而家好後悔呀, 果陣懶有義氣, 而家對大肶好痛呀
下次我會留返啲義氣在旁同你加油啦~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-3-20 17:24 發表

好有熱誠o...第二日大俾有沒反應 ?

第二日大俾係有啲攰, 但再隔多日之後而家好痛呀, 尤其坐完半日企响身時勁痛呀~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-20 17:49 發表

嗚...師姐唔好掉低我呀.......
我今日趁食飯跑左二十分鐘跑步機,對腳鬆左好多啦
你聽日要加油呀~~

多謝山比, 我明天會加油啦, 希望聽日對腳好啲啦......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-3-20 17:56 發表

睇到呢個餐單好似仲金過我地星期五個時咁 " />" />" />" />fhjfrt

oh, ching呢啲只係錯覺者, 而且每set距離又冇跑馬地咁長, 休息時間又多~~~邪神果啲應該仲勁好多
大家一齊努力啦~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

21/3 日落南生圍

一場入到元朗, 開跑前去咗B仔涼粉食下午茶 ~~~去到元朗運動場門口已見到好多長跑網衣人聚集, 非常壯觀~~~

起跑前在運動場慢jog兩圈, 已覺好攰, 大肶同小腿都抽住, 心想今日主力輕鬆跑, 跑得几多得几多~~~

起跑後冇耐己經在包尾位置, 真係多得殿後的Anthony兄等埋, 一路跑對腳仲係好攰......心想今日都是只跑半程算吧~~~預咗可以有後路坐車回程, 心理上舒服咗, 後段跑得輕鬆少少, 尤其去到8k後對腳好似鬆返好多...終於可以跑完半程去到補給站~~~
雖然今次自己一個慢跑, 中途不停有義工記者們影下相, 又有單車友廸廸鼓勵, 都好開心
現在都有點後悔沒有跑完全程, 其實我估當日應該有能力跑得到的~~~但今次挑戰廿k失敗, 下次再努力過~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-23 13:56 發表
明晚我終於都可以嚟同你地跑喎! 期待.  

叮叮噹你係講星期三定係明晚荃灣跑呀?
定係你兩個都去呀??咁就最開心啦~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag 於 2009-3-23 14:12 發表
菲菲ctse, 繼續努力練呀。學邪神話,得下拉下筋,係會好好多。
其實大家都一樣咁辛苦練架咋,總知大家都努力練習,練出成果來。

Thanks Gary ching~~~
大家一齊努力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-23 14:12 發表

20K對妳呢講都唔係野少架,唔使心急慢慢加啦,唔係對腳好易頂唔順。g" />" />jhlkj

唉, 我都係咁諗所以咪偷雞囉......一定要揾次挑戰廿K~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-23 14:12 發表

同自己講左要節制, 二選一, 去星期三先啦!
突然改星期三返九龍灣, 難得一次就到時間地點,
今晚Wong sir班唔玩衡圈, 三方面perfect match!
青公等下次再同你地跑, 上次跑得好開心!

好呀, 等你下次一齊再約過~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-3-23 14:52 發表
菲菲ctse很勤力、很有決心,看來妳是準備下年渣打半馬sub2小時。
不果離賽程有排,不要push自己too hard, 輕鬆訓練在熱天已足夠,到十月先認真練半馬距離。
我現在都是 ,昨天我練8km是邊行Ų ...

而家都係診仲未夏天跑下, 都唔會push自己push得好行, 你見我而家跑几慢就知啦~~~
得閒一齊再跑下荃灣啦~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-23 15:10 發表

菲菲...真係勤力....不過都要得休息丫~" />" />
可惜明晚我唔得閒....如果唔係就可以同你地跑青公喇" />" />唯有等下次時間岩再join.....

cc, 我都唔勤力啦, 諗住一個星期有10k以上長課, 但上兩個星期都唔得~~~
下次夾啱日子再一齊跑青公啦~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龍龍 於 2009-3-23 20:51 發表

見你地都練下體能~~~

火柴人~~~呢期跑唔到, 已經加操上身,
可惜, 唔生肉的我, 可能永完都是火柴人.....

ee, 我真係無咩肉地, 咁呢世都man唔起呀..." />" />
希望夏天前加5塝...

仲係跑唔到咁大獲呀? 有冇睇ec呀?
話時話, 加5磅點夠? 要多啲肉哋起碼10+磅啦~~~等你以後唔可以咁得戚地話條腿幼過晒啲女仔~~~
呢世都man唔起 <------唔好咁灰, 再過啲時間中年發福後可以man啲

升級   0%

該用戶從未簽到

23/3 Mon 游水

游水2050m
頭1500m一程蛙式一程自由式
後550m全程自由式
1km in 28'30"28
2km in 57'52"14
Total 59mins13"64

今次游水想比上星期快少少, 盡量游到時間平均啲, 都算做到, 但望住表追時間游感覺辛苦咗~~~而且游到1k多啲腳趾又開始抽筋, 游自由式都係攰啲

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag 於 2009-3-24 11:30 發表
菲菲ctse太強啦,我除左夏天去沙灘曬下太陽或者遊船河玩下wakeboard外,真係好少會認真游下水呀。

哈, 你都几好水上活動喎~~~
我都係自己set下目標游, 冇咁悶, 但都係覺得去enjoy下游水relax下好啲, 又唔係想比賽, 追時間都唔知為乜......所以下次改下會再放鬆啲游~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-3-24 11:46 發表

嘩,游足一粒鐘,比我真係虛脫.....
不過我游水唔係咁叻,唔係好去水,所以游得好慢,同埋往年夏天都無乜點去游

菲菲ctse 真係入水能游,出水能跑

ching其實我跑開步之後, 游水都好氣咗好多......你有跑開步, 如果改善下游姿的話, 唔好話一個鐘, 兩個鐘都好輕鬆~~~加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-3-24 13:03 發表

菲菲 甘你幾時同我去游者 ~~~~" />" />hkjhk

活活, 你几時得呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-3-24 13:40 發表

菲菲, 我諗妳跑唔晒全程都係前一晚做體能, 肌肉未鬆啫, 我星期六跑完南生圍, 今日隻腳都未鬆呀, 今晚跑得幾多得幾多呢句說話借黎用啦, 我哋加油啦, 仲有好多廿K等住我哋去跑wor.

TarTar,  我禽日對腳已ok, 今晚一齊加油啦~~~都唔諗住跑長, 到7仔算啦
至在一齊跑吓吹下水啦
你講得啱, 仲有好多廿k在前面等緊...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-3-24 23:03 發表

" />" /> 種有好多CHING在前面等緊!!!你們追……" />" />

嘩, 小華你咁快, 怕且有排都追唔到你喎, 要追的話一定