香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   0%

該用戶從未簽到

茅乜事嗎 kopo hing? 要注要保暖。
星期日 taipo 10k, 是否一齊出發 ,
約左 cy + cymon, 7:45 taipo kcr station 等.
到時电聯

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-12-18 13:48 發表

昨日早上開始作嘔作悶, 下午發高燒及發冷, 又肚痾, 以為腸胃炎, 黃昏看醫生, 醫生話應該係豬流感. 打針後, 整晚昏迷, 而家好D, 但仍然手軟腳軟, 希望星期日仲可以跑啦!!!

H1N1, 無咁快好喎 , 有燒就不如唔好去跑 , 我幫你攞埋選手包 (是否经長跑網報?)
take care

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-12-24 18:25 發表

平安夜下午輕鬆跑10KM (53:12), 準備星期六的長課. 感覺有D唔夠喉!!!!

12月份暫共跑了188KM.

明天一次跑過夠,哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-12-28 19:43 發表

長課後復操, 下午落街輕鬆跑10KM+ (56:23), 跑起上來發覺小腿近上5寸下5寸旁的肌肉非常酸痛, 相反大腿則沒有問題. 不過過左5K之後就開始正常番.  

12月份暫共跑了234KM.

小腿 上 5 寸下 5 寸酸痛?要利用多點 4 頭肌先得呀。
12 已經 234km, 1 月點都突破 300km 先得, + 油 kopo hing.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-3 17:32 發表
3/1/2010

PLAN左今朝有長課, 再次跑入新娘潭. 好彩今朝無落雨, 否則浪費了這大好星期日. 與LOUD兄同CY媽一起跑. 由於天氣較清涼, 所以跑得幾舒服. 到鹿頸後, 決定跑埋入烏蛟騰, 可以跑多2KM. 在途中都見到有好多人 ...

是呀, 好 surprise,有個後生子同我們打氣,你沒有想到會是 chan ka ho
可能要下個月先可以跑 lsd 0拉。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-1-10 22:02 發表
Kopo兄勁呀! 開頭真係被你的前速嚇一嚇
我慢你3分鐘, 始終上鈄較弱, 一路想爆想爆, 好辛苦才頂到返終點,
在這條賽道pb我都好滿意呀

stan hing, 尋日响 11km 起跟左你 2 k 度, 真係有好大進步, 一點無縮步,
上斜較弱可以鍊多 d 4 頭肌, 馬王 , 同我講過一個上斜 technique, 將双手擺動
頻率加快 , 步少而密 , 一來可以省力 , 上斜又會快 d , 阿 DEE hing, 都教過我呢
個方法 , 你可以下次 lsd 試下。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-10 18:25 發表

今朝跑美記半馬, 一早响粉嶺站等埋LOUD兄, STAN兄, 及CY一家一齊出發. 到左大尾篤後, 仍有許多時間, 於大壩慢JOG2K 左右. 之後去起點等起跑. 一開始上汀角路, 照例塞人.  加埋上斜, 共用了5:27完成 ...

今年天氣真係好 , 係頭段塞下車, 我覺得 美記半馬係咁多賽事最好既一個 ,
起馬你唔會見到 4-5km, 有人响樹行 , 全程個個好似差足电, 好有 heart
係咁跑 , 所以臨尾 d ching, ctse.....个个仲鬼咁好力, 我去到終點前都俾
唔少界右

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-11 11:38 發表

個氣氛好, 連帶跑手都會跑得落力d!! 我臨尾1k真係比人界到阿媽都唔認得. 所以呢個賽事一定要keep住玩.

上年攞件 S 碼俾大人 , 点知佢話核突唔着 , 自己着又窄得制 ,
今年攞左件 M 碼, 諗住 FIT 晒, 乜咁大件既??
下年唔知有無個 size chart, 係亞州定歐州碼, he he

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-1-11 12:23 發表

KOPO兄,臨尾趁你作老抽過了你...但事實個時間是你贏了我架...我個時間是 1:42"46..
咦..SUB145可以攞個銅章?咁即係我都有?  

平兄 , 我離遠見你係企响碼頭個水站飲水 , 諗住叫聲你潻 (講笑咋 , 起馬同你有 1'3x 距離 ) , 轉個頭己经無左影 ,
估唔到你响霸上面仲 keep 住咁高速, 厲害。 SCM 希望又好似 O 馬咁一齊跑下, 希望呢次可以頂到終點

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-1-11 16:07 發表

loudspeaker兄,到左果個折返點已經冇晒力...被逼要停下食包 GEL 先可再跑...可能GEL真係有用..幫到我在水霸上沖了一沖...

乜 Gel, recover 得咁快? 平兄呢年進步得好快 , 我見你上年仲帶住個小肚腩上陣 ( 上年 SCM 企响你隔離一齊出發), 但今年平兄 , 己经將一舊腩肉,
分成六舊, 哈哈。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-12 19:22 發表

今日放工復操, 諗住落街HEA跑RECOVERY, 點知可能天氣凍的關係, 愈跑愈快. 差不多4:50-4:55/KM. 共跑了17KM+. 時間為1:24:53. 事後右內膝有D冤, 但仍感覺良好.

1月份暫共跑了105KM.

300km, 無難度 , + 油 ,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-13 13:33 發表

300km應該有難度!! 星期五開始出差去意大利到下星期三先番香港. 0個邊得零度左右, 仲預計會落雪, 所以應該無得跑.  呢六日應該好難追番.

Anyway, 30/1 下午可唔可以黎到課粉嶺-西貢的30km長課呀?

雪地上 唔知係咪同跑沙灘咁食力 ,
> 250km, 都好好啦 , 呢個月我頂籠 200km 度 ,
農厝年假前希望跑多少少 , 逢過年都增磅既 , 今年要忍下口先
30.1 暫定, 今晚問下馬王 , PM 你.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-14 22:30 發表

由於明晚開始出差至下星期三先番香港, 呢幾日應該無乜機會跑, 所以今日放工整番個長課頂住D里數. 諗住粉嶺上水來回5轉, 共35KM. 但出左門口先發覺唔記得帶GEL. 不過算啦, 睇下無GEL跑唔跑得郁. 今次諗住跑 ...

屈神士澡樽盍登記有禮品 , 你唔係用 watxxon 水嗎?
缺少頁係好惨

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-15 13:08 發表
馬王兄, 我聽唔到喎!! 如果是7時許, 我諗跑左15km左右啦!! 今次第一次做分段計時, 所以心理上覺得好忙, 成日驚miss左d里數位. 我通常長課超過25km先帶膝帶, 平日半馬以下都唔帶, 費事太依賴.

loud兄, 你估得無錯, ...

下次要揾個隱閉 d 地方收埋佢先得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-24 23:28 發表
24/1/10 陸上兩項比賽

今朝在創新路參加了陸上兩項. 初時成日以為只跑兩次5K +28KM單車, 應該應付得來. 可是實際則完全是兩回事. 早上由於自己遲了出門, 連累LOUD兄與我一起遲出發. 到達埸地, 辨好註冊之後只剩10 ...

kopo hing, 你踩多幾次你架 MTB , 一定好堅 , 好過練 trainer ,
昨日踩完想屎咁制.....................講笑咋。

你 ITU 後都未操過一課車 / trainer, 肌肉好難去到先前水準 , 有時间 , 用下 Jason hing, 提供既 trainer 玩法,
真係好有幫助 (助下我地呢類 , 身痕痕夜晚要縭家 , 唔出得銜跑步既人) keep 住到練習,.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-1-27 11:30 發表
勁呀...如果渣馬keep到呢個pacing,真係有機會3:30喎!

x 2 ,
係要小心腳仔 唔好受傷

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-27 16:41 發表
MIKE兄, STAN兄, 3:30 對於我來講仍然太遙遠. 我諗再過兩年先有可能. 我今次全馬的目標是SUB4而已. 我頭個21KM就都幾輕鬆地保持4:50-5:00/KM, 但23-24K後開始跌WATT, 只能跑5:15/KM左右. 到28KM左右左足踝開始發痛,  ...

last o個 6km, 最關建 , 上年淨係尾個 3km 可以跑 30min ,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-29 02:00 發表

離渣馬啱啱好一個月, 今日放工落街跑步, 老婆陪跑, 阿仔踩單車, 原本諗住阿仔做PACER, 點知佢踩得鬼咁慢. 跑完第一個8K, 老婆同阿仔收工, 剩低我再跑多一圈. 之後以約5:00/KM的速度來跑. 最後 ...

繼續努力 , 呢個 星期六 , 跑步出西貢 , 我唔掂呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-29 12:58 發表

我同馬王等埋你同STAN兄先再出西貢, 明天會繼續跑鹿頸-大尾篤-大埔 (35KM).

咁 keep 住 , 呢課長課要做下預習 , 可以試下 SCM d 裝備 ,
睇下到時使唔使執漏 , 呢課之後應該仲一課係咪 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-29 13:03 發表

查實里數唔算足架. 每星期其實應該起碼要有80KM先OK架!! 不過都冇法子啦!! 我上年去到成>300KM架, 但最終都响隧道口抽筋, SUB4唔到. 今年唔敢掉以輕心, 我會响比賽前兩星期先開始減量, 太早減我會保 ...

初一 and 初三 , 單車版有新春 100km 大泠 , 唔知你有無興趣出下車?
初一大多 RB, 初三就 乜車都有, 我應該 join 初一团(未知有無時間)。