香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-8-2 17:28 發表
2/8/09

今日玩左人生第一個三項鐵人, 雖然是半程, 但係都比想像中辛苦. 亦好彩是半程, 否則完成唔到都有知. LOUD兄約左一早4:45在我樓下開始出發. 用左25min由粉嶺踩出創新路. 好彩有LOUD兄全程細心照顧, 否則真係 ...

o華 , 同大會時間一毛一樣既 ,
當報時一响 , 哈哈
落後你一個身位過終点 , 穩守第 13 位

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-8-7 00:54 發表

I was surprised by the time which is exactly the same as the time that I counted.  Funny! I  would like to ask the changing time from swimming to biking and biking to running are all included in t ...

這個鵝 , 不清楚 , 不過好多次 , 都將轉項時间加在單車項目內,
所以 swimming and running section 時间應該為 nett timing or your actual time.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-8-10 23:21 發表

明日放假去旅行, 今日決定做D運動打底. 踩單車25KM (41KM/HR, CF~90), 唔知個咪錶係咪壞左, 好似快左好多. 之後加D啞鈴.  感覺良好!!!

8/8/09朝跑左6KM, 而家報番.

8月份暫共跑了32KM.

厲害 , 年尾可以考慮下参加 d 單車比賽 , 照你宜家甘既進度 ,
真係有機會平路上 50km/hr....参加下 d 純單車比賽吸收下经驗
3 項好有幫助

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-8-7 00:54 發表

I was surprised by the time which is exactly the same as the time that I counted.  Funny! I  would like to ask the changing time from swimming to biking and biking to running are all included in t ...

有沒 link? 响邊樹 , 我揾唔到我的相呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-23 01:33 發表

kopo兄聽日仲操埋車,夠晒勤力,加油!

今天又 5 泥?想看下你部新車。
kopo 兄 e + 快到好快就踩到上 40km/hr,
今天尾燈都看不到
好勵害,腳力驚人。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-8-23 22:27 發表

LOUD兄, 你太誇張啦! 我無錯好快上40, 但好快又跌返落黎, KEEP唔到均速. 真係要練多D長距離先得. 不過, 練得黎又無時間跑步同游水. 真煩惱!!!!

P.S. 不過, 今日練車時個踏頻都可以KEEP到90-100, 不過,第4圈 ...

己经好厲害 , CD 90-100, 唔係咁易做到 , 不過你短程爆發力真係好勁 ,
好快可以上到 40km, 如果下次比賽準勾車 , 可以跟住前領車群 , 冇咁易俾放甩
3 項要平均練 , 唔係咁容易 , 梗有 1, 2 項强項 , 你又要毅行 + 苗圃 , 邊有時间

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-23 23:43 發表

琴晚搞到好夜呀,敷埋冰都要成三點至訓得
你地又倒屎咁早.....

咁下次直落 , 唔訓咪得囉

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 698# 699 # 的帖子

成頂高帽給我,太過獎 ,
我識小小.........有時聽埋聽埋其它 ching, ctse
教授小弟 d 技巧,又幾 work...大家分享下,
反正我們是享受個比賽,多過要獎項,所以有時當學多
一個技能防下身, 哈哈。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-8-24 14:43 發表

呢個星期日可能會跟jason兄去大嶼山度操車, 應該唔玩水! 其實平日黃昏有無機? 可以同loud兄馬王一齊練!!!" />" />

星期日如果馬王可以成行,我們可以預先 book 定 van.
因為星期日一早,沒有什麼 van 子,可以這麼早有司機。
阿 DEE 兄,可以去 tuen mun 碼頭座渡輪去 join 我地。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-8-24 17:34 發表

去我會所應該ok!! 有無興趣??

我可以呀,我原本都會在 九月後開始操水。
summer holidays 之後,會小 d 學生遊。
應該沒這麼多人。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-24 23:24 發表

係囉,九月夜晚都應該無咁多人可以操夜晚~~
馬王兄應該唔得,睇下佢可唔可以黎食飯吹水啦,對於我呢個三鐵新人同幾位吹水都可以學到唔少野~~
咁星期五係咪confirm? 去高寶兄club house 定公眾泳池 ...

今晚問阿 KOPO hing, 再約時間 ,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-8-27 09:21 發表
明晚(星期五)有興趣游水的可以於19:00在粉嶺牽晴間的7仔等.

1. kopo
2. loudspeaker
3. dee兄
4.
5.

okay, no problem,

升級   0%

該用戶從未簽到

今晚游完 唔 可以同大家吃晚餐, sorry.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-8-30 22:53 發表

是日酷熱警告下毅行操麥徑1-2段, 上次以不錯的4小時征服1-2段. 所以今次有點輕敵. 第1段時以慢JOG形式完成其實當時已隱約感受到惡夢的開始. 原本以為2L水+一枝ISOTONIC會足夠有餘, 但上西灣亭時, 因酷熱 ...

其實落下雨都幾好 , 涼快 d , 不過又危險 d ,
今次用心帶操車 , keep HR 133-150 之间, 真係無咁易爆 ,
kopo hing, 下次可以試下 。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-6 16:24 發表
6/9/09

今日無參加泰基盃或南灣的水陸兩項. 今朝在樓下泳池游左2.4KM(58:31), 1.5KM的分後時間36:21. 之後隨即去GYM ROOM跑步, 但跑步機有人玩梗, 於是踏單車, 踏了15MIN之後, 跑步機有位, 轉跑步, 時間不夠, 只跑 ...

Kopo hing, 好努力呀
下一次可以試下利用心帶,keep HR 80%(approx. 150 以下 自己最HR),
身體不會創造乳酸,就不會感到疲倦,可以每天操,休息一天便可以。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-6 23:26 發表
我本來以為今日有野做唔得閒, 所以乜野比賽都無報!

splase n dash 10.4 Race 2, south bay,  run 4km - swim 540 - run 4km.
現在報還有位, 幾好玩架 , 成班人沖完 , 再游 , 再跑 , 好似去嘉年华會咁架

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-8 09:35 發表
7/9/09

由於要練毅行+三項, 生活變得完全沒有時間剩. 昨日與loud兄討論過, 怎樣可以善用時間來跑步, 又不影響家庭生活. Loud兄建議晨早開始跑. 晚上便有時間陪家人. 而且, 早上的溫度亦較適合跑步. 於是, 今天早上 ...

gOOD mOrning, kopo hing,
估唔到你真係坐言起行 , 我好欣賞你的毅力 , (我俾我大人笑左 2 日 , 先下定決心每天一早去跑 )
keep HR at 80% 好似未跑過是正常的 , 因為在這個 range
還未去到你的心肺極限 , 你不要小看每天這 8-10km 跑 HR at 141-145
這樣可以訓練到你本身肌肉處于 aerobic excercise, 同時不會產生 lactic acid,
你便可每天跑或做 x-training (cycling, swim..)....
之于速度 , tempo run 亦非常重要...每星期最好有 1 天

今天我在練 tempo, HR at 160-165 , but only could last for 15min... ,

P.S. 以上資料 係我 fd 提供 , 我現在嘗試中

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Left3 於 2009-9-8 13:30 發表

c-hing
welcome to the morning group! I am only a morning runner, I found that is the best because of cooler temperature, less foul air, tranquility... you get to say good morning to everyone on t ...

我 5:30 起床, 6:00 開始,  7:05 回家叫醒個大仔起床梳洗 ,
然後煮完早歺, 等佢一齊吃完 , 自己先冲凉 , 大約 8 點同佢返學 ,
跟住返工 , 晨早係起身o個刻 , 克服到 , 都幾好 , d 人好似又真係 nice d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-9-8 17:02 發表
對呀, 除非練tempo run, 否則無需要跑咁快, 我平時長課都慢到成6分1k, keep HR at 80%可有效練到aerobic capacity.

咁早起身對我好大難度, 平時起碼一點幾兩點至訓, 間唔中早起尚可, 日日早起真係唔掂

係呀 , 慢慢練成最高攝氧量 (我 fd 好似提過呢個名稱),
而家 HR 141, 5'50/km, 日子有功 , 一段時间
同一 HR 141, 可能可以做 5'/km....