香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-21 01:47 發表
今晚既邪神班, 我練少左好多, 因為前幾日都有練腰腹既動作, 今日已經痛得好緊要, 真係一兩下都做唔倒
邪神比左d 意見比我, 好有用...衝400m對我黎講太強了(佢話我跑150m 已經會打柴啦 ) 要慢慢加強 ...

咁Schnix 今日黎唔黎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-21 11:45 發表

唔黎啦, 今日對腳要休息啦, 應該會去GYM 練下上身

嗯...總之小心好好對雙腳仔,長跑長有~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-22 13:32 發表
哩兩日大感冒, 喉嚨痛, 鼻水+周身骨痛, 打敢枚了 , 頭先忍唔住睇醫生, 希望2-3日可以好番, 下星期日要有好狀態比賽

又到妳~~

好好休息,仲有一個星期,妳教我架,葡萄糖水,維他命C,祝早日康復~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-24 00:04 發表
下午肚'all" 完, 體力真係無啦, 諗住今日上堂hea 住跑, 點知事與願違
- 深'樽' 15x1
- 深'樽'腳踝離地 15x1 + 15x1
- 原地提腿+提腿快跑, x3
- 原地摺腿+摺腿快跑, x3
- 提腳踝練習

上個week 開始痛既小腿,  ...

咁既狀態都4:34, 唔錯呀,Schnix 傷癒之後應該進步左~~

星期日比賽,呢幾日會唔會操呢? 我覺得妳最好日日都郁下~~

今日又轉天氣,小心保暖呀,呢兩日如果仲病比賽就一定唔好啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-27 12:19 發表

會啦, 謝謝
都唔想跑得太差既, 因為join 左隊制呀

儘左力就得啦~~

妳住咁遠要好早起身,今晚要較番個時間啦,今晚早D 休息,聽朝早D 起身,聽晚至訓得好~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-27 12:55 發表

哩兩晚都有同你(or sue 兄)提供既古法治喉嚨痛, 但未見有好轉" />" />
通常我一感冒, 要2星期先好得番
現在已一日幾杯葡萄糖水啦
星期日會儘力的, 希望當日體力會好d" />" />fvhfgj

妳唔得牙,我又OK 喎,呢兩日無咩咳啦,喉嚨痛完全無晒添~~
維他命C 有無用呀? 我果次都啪左幾片圍XC喎~~
可以比賽都好啦,好過之前報左都沒得玩,儘力啦,加油~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-27 16:04 發表

估唔到上個WEEK 叫你飲葡萄糖水, 今個WEEK 到你叫我飲" />" />
VIT C 都日日有食啦
今晚都仍然會試下古法, 雖然未有效, 但都幾舒服

我會儘力架啦, 同你上個WEEK 一樣啦" />" />hjfgchdf

又幾似喎,又係病未清,又係玩team~~

會唔會又攞埋獎呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

好野呀Schnix!!!咁既狀態,咁既場地都PB到!!!

繼續加油!!呢個時間同妳既能力仲差好遠~~

不過真係要鬧下妳,妳好耐之前都已經知道比賽前一兩日一定要停藥架啦,又唔係唔知,太任性了,萬一真係發燒或者感覺差到當日唔適合比賽,迫不得以最多放棄,食完西藥比賽真係可大可小,唔係講笑架,真係搏唔過!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-31 11:28 發表

cookie ctse, 元朗個比賽你收到receipt 未哩?
我收到啦, 不過要睇睇哩個week 尾身體點再決定去唔去" />" />hj" />" />h

Schnix 今日見點~~

仲有幾日,好好抖下啦,如果病好咪當去練跑囉~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-31 11:49 發表

哩兩日鼻水清得7788 啦, 不過今日喉嚨仲係痛, 唔知點好" />" />
昨晚上工聯會堂, 體力無晒啦, 腳好累, 雖然hea 跑, 都辛苦..." />" />
要休息番幾日睇下點先啦
你d 感冒好番晒未呀

唉...妳呼吸道成日都清唔到尾...其實有無咩辦法呢~~
我無事啦,精神!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-31 12:30 發表

鼻敏感令感冒好難好番, 所以每次都要起碼2 weeks

你就好啦, 可以同d同區ching ctse 早餐團, 好羨慕" />" />

嗯...好番就小心保暖,一凍真係好易lai 野,尤其運動員~~

4月5無咩就過黎跑啦,跑完齊齊去食早餐~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-4-2 10:26 發表
Schnix真係好勤力,呢d基本功我要一班人才有心機做

我睇見馬王咁鬼勤力,而家都開始自己一個人晌屋企都郁下,不過真係無一班人咁有心機,收工番到去都攰,會做做下唔想做...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-2 10:45 發表

係呀,1個人做好鬼悶...@@
但見到其他人咁勤力,這也是你的動力去勤力埋一份~

尋日都晌屋企做左3組situp x 20 + 掌上壓 x 20 + 其他少少基本動作,做完第二組之後係咁打喊怒,真係唔想做...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-4-2 11:27 發表

要d時間去適應架,我之前都係無乜恆心去做體能,慣左之後就唔做唔舒服

都係既,以前可以成個星期甚至十幾日唔練跑,而家3日已經好唔C服...

希望而家係過度期,第日真係好似馬王兄咁講唔做唔C服~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-2 12:38 發表

sit up, 掌上壓等哩d basic d 既, 其實日日做少少都得架, 悶既話, 快快做完佢啦hgjD141" />" />hj

都有做擺手提腿果D,因為sit up 掌上壓中間要休息下~~

都好,同自己講唔想悶就快d手~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 anson 於 2009-4-5 20:23 發表
恭喜晒 schnix ching,

第一個獎係好開始呀...繼續繼續..繼續攞獎...繼續身體好

Schnix 計Sue 同Cookie 之後又榮升ching?? 咁妳都升埋啦~~

恭喜Schnix ctse, 好的開始,以後長攞長有~~
之前睇住妳一路進步,可惜受傷之後停左,好番之後都差不多keep 得番傷前既水平,不過我睇妳今日6K 既時間應該可以再好D,唔好偷懶呀,要快D 重拾升軌~~

升級   0%

該用戶從未簽到

Schnix 果日跑元朗覺得妳跑姿比較鬆散,好似無受傷前咁好,可能係妳果日快唔到既其中一個原因,下次可以請教下妳教練~~

升級   0%

該用戶從未簽到

今日見Schnix 力量強左,last 一段都未散得晒,比上星期元朗要好,時間都好好~~

妳傷完之後只係keep 得番傷之前既水平,今日好開心感覺到妳開始又有進步啦,加油!!!

5月個比賽仲有成個月,俾心機練埋去啦,熱更加對自己係一個考驗,妳之前年年抖暑,今年如果捱得過夏天年尾一定有突破~~

升級   0%

該用戶從未簽到

Schnix ctse 係咪晌Physical 做gym?? 好唔好? 我有位無玩開既朋友想join~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-14 20:58 發表

係呀, 係咪想JOIN $500 個PLAN 哩? 如有需要, 可以幫佢買的, 但最近改左個條款, 部分 CENTRE 係PEAK HOUR (MON-FRI 6-8PM, SAT & SUN ???) 唔比哩D $500 咭既人用架, 佢會去邊個CENTRE 同咩時間去? 等我問問先

$500卡點計架??

係慧妹呀,佢住大埔,應該最方便去沙田,妳得閒幫佢問清楚丫,thx~~