香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-14 23:40 發表

謝謝~
51'50"
用左4場先穿倒52'
正式開始51' 既路了

妳而家已經正式走出傷病,重拾升軌啦~~

大貪D,下次挑戰50啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-15 00:22 發表

希望啦, 但小腿問題仲未解決倒, 尋日行都痛, 今日先好d, 要再休多幾日
脛骨問題, 一發力跑/跑得長就會痛, 所以現在都就住訓練/跑, 希望到秋天會好d 啦

不如你又大貪D, 下次挑戰40啦

下個比賽都仲有成個月,正好調整下啦~~

其實我今年既目標係半馬SUB 90,當然10K挑戰40係男跑手一個大關,好多跑手都想,自己亦都有呢個決心,不過真係唔易,睇下今年有無機會啦,業餘跑手訓練好多變數,都唔想俾太多壓力自己~~

睇黎妳性能同我差不多,半馬都可能係妳最佳路程,年尾半馬有無目標呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

其實我覺得自己10k sub 40 仲難過半馬sub 90,要我keep 住4:1x 跑晒半馬應該無3:59跑10k 咁難達到...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-21 00:47 發表
上完哩堂, 腳全休2個WEEK... 連基本功都唔會做了, 下堂睇下個PROGRAM 甘唔甘再決定跑唔跑

2week 全停乜都唔做??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-21 10:18 發表

我想... 閒時踢腳慢慢 jog 都可以既....
一有唔妥就停....

我都認為Schnix 既情況應該keep 住超慢jog 下,停晒唔係咁好...

升級   0%

該用戶從未簽到

嗯嗯...咁試下全停抖啦...

咁517 玩唔玩呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

Schnix 師姐閉關左好多日啦喎,而家點呀? 幾時可以復操??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-5-8 12:05 發表

休左兩個幾WEEK啦, 上個WEEK 又感冒, 半個多月無跑啦
腳行既時候無問題, 今個星期一去練下基本功, 節奏跳時膝蓋後面又有D 痛
星期三, 四都有係GYM 踩下單車同做腳既器械, 之前痛既腳力量差D (都係膝蓋後面, 脛骨 ...

五六七月都無咩特別好玩既比賽,唔玩就算啦,好好養傷,最多好番之後由零開始o者,跑步下下忌住忌住真係好唔過癮,大家跑步都係一種興趣,最緊要跑得過癮~~
我腳板底仲有少少痛呀,敷左冰好少少,最衰係懶,唔係成日敷,唔敷跑完又少少痛,好討厭,而家都同妳差不多半休狀態,趁呢個機會做多D 基本功,可能六月個元朗賽會復出~~
517一齊去同其他師兄師姐打氣啦,無得跑,幫大家加加油都係開心~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-5-12 10:41 發表

今日無痛呀, 其實尋日跑完都無痛, 只係跑時有D 緊同扯住, 經過3個WEEK 休息都未正常番, 所以都要醫生CHECK 下了
我會先睇西醫/骨科, 確定問題不大先, 有需要就轉介PHYSIO, 如果西醫睇完唔好, 會試針灸

咁幾時會去睇呀?book 左未??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-5-12 10:51 發表

BOOK 左啦, 哩個醫生要排2-4 WEEKS, 所以一早排定先, 今個星期四睇

good~~

唉,呢半年成日聽見妳咁多傷病困擾,好戥妳唔開心,希望呢次真係徹徹底底搞掂佢,good luck~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-5-14 19:19 發表
睇左骨科啦, 醫生幾好, 好耐心聽我既問題, 又問我訓練既情況
之後CHECK 前後左右韌帶, itb, 脛骨, 膝蓋, 好詳細
雖然行同跑都無見痛, 但脛骨筋位同膝蓋內側筋位, 佢按落去時..痛, 特別係膝蓋內側筋位, (之前做節奏 ...

都叫水落石出~~

咁醫生有無講要做幾耐?幾時可以完全康樂??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-5-29 23:53 發表
今日做第3次物理治療, PHYSIO 話, 如果唔痛就唔使再黎啦
其實兩次之後已經好左唔少, 筋發炎既兩個位, 電完好D 啦. 之前發力軟軟咁, 行路又怪怪地既感覺, 已經走左7788 啦
終於感覺到自己對腳開始回復正常估唔到要靠物理治療先有好轉
現在日日都要拉筋, 經PHYSIO 教番正確既拉HAMSTRING 方法之後, 更加明白之前受傷既原因
前幾日試SUPER SLOW JOG 2K, 腳既力量好差. 太耐無跑, 要慢慢操番先得, 一定不能急
現在只好番8成, 另外兩成, 要試下自己練番肌肉同拉筋
希望好快可以完全康復啦

真係一個大好消息~~

距離完全康復唔遠啦,舊年睇住妳進步但受到傷病惡魔煎熬好可惜呀,而家開始小心慢慢操番起啦,今年秋冬必有收穫~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-6-11 21:01 發表
JUNE 2009
1/6 >> 慢jog 400mx2+踢腿, 跨步行+ 慢jog400mx4 (total 2.4k)
2/6 >> 晒草慢jog 500mx8+踢腿 (total 4k)
6/6 >> 慢jog 400mx5+基本功訓練(踢腿x15, 跨步行x20+節奏跳x5+老虎跳x10)+慢jog400mx10
(to ...

Schnix 開始跑得真係好,慢慢黎,做得很好呀,俾個good 妳~~

幾時會報比賽呢~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-6-15 21:32 發表

上斜既路太長啦, 又幾斜下, 就算我對腳好fit, 我相信一定唔會跑得晒, 而且可能急步行仲快過跑" />" />
試下啦, 跑墳場真係幾特別架
不過落斜要小心, d 路好斜, 可以碌住落去, 要保護膝蓋呀

呢條路線兩大特點 : 工廠區/墳場~~
我第一年玩全馬都堅持到全程唔行,反而呢個10k 都頂唔順行左幾分鐘...不過果次唔知條路係點,只係睇過地圖知斜路好長好斜,而家知條路點應該會好好多,如果未跑過最好比賽前上墳場試下路~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-6-24 23:11 發表
24/6 >> 慢jog 1.2K, 踢腿+跨步行x15 sets, tempo 4K(400m@2'10"), 慢jog 2K (total 7.2k)
上星期四睇完PHYSIO後, 用左一個WEEK 去復原
而家其實感覺係好轉中, 不過好得好慢好慢, 腳每次跑既感覺都不一樣...
今日試跑多過4K, 完成4K 時小腿有D 緊, 所以最後2K 只係慢JOG, 只希望無事之下完成
而家跑既速度同傷之前仲差好遠, 不過暫時唔敢再快啦, 要練番之前既速度, 睇黎都仲要一段時間  

通常朋友受傷,自己都識得叫人耐心養傷,但有邊個跑手唔心急丫,無得跑既日子真係幾難受...
可以跑已經好好啦,急都急唔黎,慢慢好好過唔好丫,耐心耐心耐心~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-11 23:32 發表
仲諗住今個summer 減多3磅... 原來過瘦.......唔係掛..........." />" />hgj" />" />" />" />hj" />" />hjg" />" />" />" />

過瘦??BMI??

上次見妳真係瘦左呀,妳唔開心咩~~

升級   0%

該用戶從未簽到

我話妳瘦左o者,都未去到我見妳最瘦果時~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-14 00:11 發表
13/7 >> 慢jog 800m +基本功訓練(踢腿x15, 跨步行x15, 單腳跳x10, 原地提腿x10, 原地摺腿x10) + 快跑 400mx5 target2'00"@400m - 1'52"/1'58/2'01"/2'03"/2'00"(9'55") (total 2.8K)

好累好累, 好想同老闆講, 我只 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-20 23:15 發表
20/7 >> 400mx10 target2'10"@400m(2'11"/2'08"/2'02"/2'06"/2'04"/2'05"/2'06"/2'04"/2'08"/2'07"- 21'05")+ 400mx2.5 (2'06"/2'12"/1'04") (total 5k)
兩個week 前跑左400mx15 target 2'15", 今日諗住試下 400mx15 target 2'10"
一開始跑已經腳軟啦, 身體狀況唔多好, 一路跑發覺身體唔係好排到汗, 個身好熱但汗唔多, 到10個lap 後決定休息, 再跑都無好轉, 唯有停止了
哩排工作多左, 身體差左, 日日都同個鼻作戰, 好想休息下呀

黠解呢??係咪食左藥??咁熱我今日去鄧記行下都出汗,無汗真係要小心d 啦~~

身體唔好就慢慢黎,頂唔順又想keep 下狀態試下唔好計速度慢jog 下囉~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-30 20:58 發表

多謝叮叮噹... 其實我已經開始氣餒了
進入第5個月, 都無諗過咁耐都仲未好番, 已作最壞打算, 可能要SKIP 一季啦
現在只可STAY POSITIVE, 希望腳會快D 好啦

Schnix 既處境同我好相似...而家我都放開左啦,初時因為操到慶合合,醫生叫我停2星期我都好唔開心,而家已經做好最壞打算,可能要停好長...

聽日見面再傾,交流下受傷心得~~