香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

我未開始跑步前都是多數行山的,
    行完樂善盃勾起翻我對行山的興趣,
    打算跑完渣打後,放回多些時間在行山上。

但我一直未試過行毅行者,因以往的行山朋友實在太勁,
    pacing差距太大,總找不到合拍的組合。
    行山熱身賽有興趣 x 3~~
    毅行有機會都想試一試....
    到時預埋我!

升級   9.67%

該用戶從未簽到

多謝各位嘅意見..我已經決定咗每星期長課一次...另外dee ching 問我仲有冇跑山,,,問中啦..因此

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-24 00:31 發表

行山熱身賽有興趣 x 2~~
    毅行有機會都想試一試....

x3, 很有興趣行山呢, 近這一年已很少行了, 請預埋小妹呀   不過, 星期六可以, 星期日就

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-24 08:48 發表
    多謝各位嘅意見..我已經決定咗每星期長課一次...另外dee ching 問我仲有冇跑山,,,問中啦..因此

之前anna ctse 講過跑山為減...而家跑少左因此...

其實減肥跑步應該比跑山好喎,跑得山多腳會粗...

升級   0%

該用戶從未簽到

原來呢度都咁多人有興趣行/跑山,渣打之後一於搞搞佢,梁兄帶隊~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-24 09:49 發表
    原來呢度都咁多人有興趣行/跑山,渣打之後一於搞搞佢,梁兄帶隊~~

原來都幾多人有興趣~~一於搞搞佢

升級   53.45%

該用戶從未簽到

24-12-2008
    踩樓梯機 50'

自上星期四21k 長課之後個日起, 已經開始有左腳膝蓋外側痛+左大腿背面痛(拉扯住既感覺), 每次跑完都有拉筋, 長課當日無事, 第二日就有哩個情形, 過多2-3 天先好d

尋日長課之後, 夜晚訓之前再拉大腿筋, 拉完好relax 咁, 點知今早起身又痛, 其實行行下就唔覺, 不過坐低再起身個下, 好似針吉一下既刺痛感, 之後就到大腿背扯住

一向無敷冰既習慣, 聽日要試下了, 希望好d啦, 咁26/12 就可以同大家練跑 , 明天要全休一天

升級   53.45%

該用戶從未簽到

我諗我要再研究下自己既跑姿先得, 所有毛病都係左腳發生(包括水泡), 右邊相對黎講就好好多

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2008-12-25 02:02 發表
    我諗我要再研究下自己既跑姿先得, 所有毛病都係左腳發生(包括水泡), 右邊相對黎講就好好多  

26/12約跑時請高人指點下.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-25 02:32 發表

26/12約跑時請高人指點下.

真係要啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-25 02:02 發表

可能跑o個陣側重左一邊呀..
    我平時跑完之後都係左邊會累過右邊..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-25 01:50 發表
    24-12-2008
    踩樓梯機 50'

點知今早起身又痛, 其實行行下就唔覺, 不過坐低再起身個下, 好似針吉一下既刺痛感, 之後就到大腿背扯住...

我諗應該係你這個星期都操得太勁啦...
    要分配休息時間....
    希望你經過今日休息後會快d康復啦...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008/12/24 09:46 發表

之前anna ctse 講過跑山為減...而家跑少左因此...

其實減肥跑步應該比跑山好喎,跑得山多腳會粗...

我天生就係鼎粗,,,所以吾係太担心...以前跑山時間比較短.40分鐘就完事,,所以減肥吾多見效...相反現在,平跑加山跑,,就做出理想成績....

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-25 07:24 發表

我諗應該係你這個星期都操得太勁啦...
    要分配休息時間....
    希望你經過今日休息後會快d康復啦...
    " />" />" />" />" />jhk

我睇到你地講運動受傷個THREAD, 先留意到自己既跑姿, 今日膝蓋好少少, 大腿都仲無改善, 已經’FULL’ 緊冰, 希望明天會好D

升級   0%

難過

休息幾日, 最多慢跑, 跑完"呼"冰.

日日做stretching伸展運動, 肌肉同筋骨都會靈活一點,
    日子有功, 可以改善坐站跑姿, 減低再受傷的機會, 減輕跑步後疲倦的程度.

唔識做就睇書學下, 效果真係意想不到 .

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-25 19:13 發表
    休息幾日, 最多慢跑, 跑完"呼"冰.

日日做stretching伸展運動, 肌肉同筋骨都會靈活一點,
    日子有功, 可以改善坐站跑姿, 減低再受傷的機會, 減輕跑步後疲倦的程度.

唔識做就睇書學下, 效果真係意想不到hjikgyufy ...

多謝叮叮噹ctse既關心, 今早見腳無咁痛, 好開心, 可以join 今日既活動了

為左令左腳舒服d, 尋日買左護膝帶, 今日帶住, 感覺幾舒服, 只係大腿有少少痛, 因為跑得唔係好快, 所以仲可以應付
    上菠蘿山其實都係行下跑下咁, 實在不能全程跑住上
    因為行得太慢, 上到山頂時, d ching ctse 都要落山了, 都無時間去停低睇下景
    點知一開始落山, 右膝開始痛, 逼住要慢慢行落山, 要大家係水站久等真係不好意思
    去到平地, 一路跑住都唔覺右膝痛, 但又出現另一問題了, 前星期左腳既水泡, 本來無再痛, 回程時開始好痛

番到屋企見到水泡位腫左, 右膝頭有少少痛 (聽日會好d , 應該問題不大), 但水泡真係要時間好番, 應該要停跑2日了. 亦都按runrunrun ctse 既意見, 會買多個護膝帶, 下次要兩邊要一齊帶

好多謝今日安排活動, 同埋一齊跑既ching ctse, 今日腳有點累, 但好開心

升級   0%

該用戶從未簽到

尋日要返工,唔得閒join你地一齊跑添..
    跑山確是辛苦,相信我都未能跑足全程呀...
    我之前都試過有一次生水泡,之後貼住張膠布扮冇事囉...哈...
    希望schnix會早日康復...
    休息夠再練呀,否則會傷上加傷...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-27 01:34 發表

多謝叮叮噹ctse既關心, 今早見腳無咁痛, 好開心, 可以join 今日既活動了

為左令左腳舒服d, 尋日買左護膝帶, 今日帶住, 感覺幾舒服, 只係大腿有少少痛, 因為跑得唔係好快, 所以仲可以應付
    上菠蘿山其實 ...

睇你地d 相好開心,又有得練斜路,好幸福~~

schnix 小心護理對腳呀,近來操得咁密對腳好大壓力,要調整下呀~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-27 10:05 發表

睇你地d 相好開心,又有得練斜路,好幸福~~

schnix 小心護理對腳呀,近來操得咁密對腳好大壓力,要調整下呀~~hgjD088" />" />hj

原帖由 cookie97 於 2008-12-27 08:46 發表
    尋日要返工,唔得閒join你地一齊跑添..
    跑山確是辛苦,相信我都未能跑足全程呀...
    我之前都試過有一次生水泡,之後貼住張膠布扮冇事囉...哈...
    希望schnix會早日康復...
    休息夠再練呀,否則會傷上加傷...

以前練習只係會腳肌肉酸痛, 哩排訓練得密左, 出現左好多以前未試過既問題, 真係要小心處理
    右膝仲有D痛, 水泡尋晚整左一輪, 好腫, 有少少發炎既徵狀, 一路都有貼膠布, 今日試下FULL冰 , 再買D 黃藥水搽下

要儘快買對平ching 講既mizuno socks先得

升級   53.45%

該用戶從未簽到

28-12-2008  健身單車  40mins

膝蓋痛左2, 到今早起身好似好番d , 點知行行下又痛, 去到gym 只敢玩單車, 希望郁鬆d 關節, 明天希望試下慢跑

……….應該係前日落斜個陣整傷左
    要快D 好番先得. 黎緊仲有MIZUNO !!!