香港長跑網  - 長跑長友

樓主: minmin
打印 上一主題 下一主題

TCS Amsterdam Marathon 2014.10.19

升級   7.9%

該用戶從未簽到

跑歐洲馬,旅遊資源豐富,交通便利,民宿處處。如果,以人生路不熟為理由,選擇跟跑馬團,無可厚非。又或者,成團跑馬人,有照應,同聲同氣,有傾有講,亦無不可。

但,如果想試下自由行,感受當地平民風情,風險亦不高。而且,價錢必比跟團平。不過,要視乎個人性格。有些跑友,平日生活工作,已經好忙,無乜時間plan行程,又或者用行有大小,自由行不方便。跟跑馬團,亦是一個不錯的選擇。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我習慣自由行,可能係我有在人生路不熟的地方,踩單車的能力。一部單車,一個單車包,就可以天地咁任去。加上可以渣車,無論左軚右軚,都無問題。就算無租車,係歐洲穿州過省踩單車都得。

跑馬+踩單車/租車自由行,係我至愛。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

未來都會以歐馬為主,計劃有西班牙馬,東歐馬。模式,都係咁玩。流浪玩法,平民消費,體驗歐馬風情。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

祇要鑼住一部三防的手機,載上GPS地圖,離線GPS單車/汽車導航功能,離線歐洲旅遊指南,離線民宿資料,交通資料。一張銀聯提款card,歐遊就無問題。加上唔咸唔淡普通話,英語加手語。

還有帶備自拍神棍,藍牙自拍神器。:-)

升級   7.9%

該用戶從未簽到

如果係荷馬,師姐見到有個好似香港人咁款,踩/推住架Brompton仔,出現係鑼號碼布,或起步點的地方。可以同我打聲招呼。我們一行四人,三架Brompton仔,一架Dahon摺車。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

多謝分享,,好吸引  詳情 回覆 發表於 2014-9-26 15:55

升級   7.9%

該用戶從未簽到

Holland Bike Route Map:

登錄/註冊後可看大圖

升級   7.9%

該用戶從未簽到

荷蘭,全平路,踏單車代步,旅遊,找尋平民美食,係最好選擇。可惜,係風大

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我早你們幾天到。星期日跑完,星期一,就渣車離開荷蘭,途經德國去瑞士。因同行人仕,想係德國掃美顏用品和眼鏡框,所以要停一晚德國。上次,買到滿載而歸,今次想再下一城。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我已經報了西班牙,Zurich巴斯隆拿馬拉松,2015年3月15日,開跑。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

都會係用同一模式。租車自駕遊加上單車,一個背包,走天涯。粗略睇過西班牙,巴斯隆拿的民宿,唔貴,都係$200-$400一晚。民宿咁價錢,消費應該唔貴,可能比荷蘭平。預計會玩埋,葡萄牙,直布羅佗。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

跑歐馬,平過跑日本馬,澳紐馬,好多。一個日本東京馬,報團,五日四晚,都要差唔多兩萬!!!一個京都馬,報團,要$9700,加上稅,導遊錢,要一萬二咁上下。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

寧願跑歐洲。一個日本東京/澳紐馬,可去兩次歐馬,化算。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

如今次,荷馬,自由行計。如果玩八天,消費大約:

1) 荷航 $7500(已連稅);
2) 民宿 $450 x 六晚;
3) $200食 x 七天;(假設一般飲食,如大飲大食可大可小)
4) $500 公交。(一般市內觀光)。

總數 約$12100。這個數,連報一個日本東京馬拉松團,都唔唔得。

師兄... 你用下年新年東京馬來比.. 乜都貴啦.. 如果你跑著歐洲馬係新年機票.. 真係無兩, 三萬, 一樣落唔到樓... 好似今年我大板馬.. 機票二千幾, 四晚住千五, 六左右.. 飲飲食食交通俾佢二千.. 埋單都係五, 六千..  詳情 回覆 發表於 2014-10-10 00:10

升級   7.9%

該用戶從未簽到

如跑一個上海馬,五日四夜,都要五千幾。如以,同日數,七日六晚,係上海都要洗七千多。以跑馬的空氣質素,食物質素,觀光質素,歐馬會比跑上海好。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

去到歐洲,可以踏單車,這個我最喜歡。空氣好,風景靚,慢遊,不受公交的限制,影相可以隨時停。而且,住民宿,可以識多一點不同國家的旅客,別有一番情趣。如果跟歐馬團,就無左這份樂趣。踩住架單車,有不少同路的歐洲人,打招呼。

好似,我去德國/奧地利邊境的Constanz湖區,踩單車遇去一對德國父母,帶著一個十五歲的小朋友,繞著Constanz湖區踩單車。總之,一架單車在手,就引出無限話題。係談話的過程,給我了解到德國一般中產的生活。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

升級   7.9%

該用戶從未簽到

10度咁上下,我都會短衫短褲,或長衫短褲。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

這幾天,下載左幾條Garmin單車導航路線,放落我部Edge 800度。兩條風景郊野線,兩條市內遊覽古跡線。個GPX檔可提供turn by turn單車徑導航。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

這些GPX單車徑導航檔,都係當地單車旅遊公司提供係網上分享。跑前兩天,會跟著這些單車線,踩踩當鬆腳。