香港長跑網  - 長跑長友

樓主: minmin
打印 上一主題 下一主題

TCS Amsterdam Marathon 2014.10.19

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我今次,跑完荷馬,會租車專登經過德國入瑞士,去德國買護膚/美顏用品。所以,要預留行李quota,回程會鑼成箱用品回來。送禮,自用都好。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係德國買眼鏡框,某個德國出名品牌,平香港門市一半有多。一個全Titanium薄輕身眼鏡,約一千元港紙。如薄輕鋼的,約$600-700。唔洗等特價,行入去,標出價錢已經好靚。眼鏡框打住Made in Germany。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

德國,係一個非常好購物的地方,d價錢真係平,(唉!可想而知香港野係幾貴)。望住Euro的標價,初到時真係唔慣,乘開十算,嘩!乜咁平?我自由行,有時間,踩住架單車,唔急,慢遊。可以係城市四圍去。去一般市民居住的地方,食野,購物。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

德國的皮鞋,平靚正,真皮手工做,HandCraft in Germany。係香港,無兩,三倍價錢,唔洗唸。見到廚窗,樣樣都想要。總之,Made in Germany唔會貴得去邊。入口野,就另計,價錢比香港貴好多。

例如,香港一部大行20"摺車,香港賣$2000,係德國可以賣$4000,一d都唔奇。所以,要野買Made in Germany,先會咁平。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

離柏林鑼號碼布舊機場無遠,唔知乜Suburb。我無喇喇跟錯GPS,渣左入去。感覺好似係深水涉,四圍一望,全是平民食野的地方,又有不少雜貨店。裡面的餐館,好似係聯合國開咁,乜餐都有。由唐餐,至東、中歐餐,西歐餐,印度餐,土耳其餐,數都數唔晒。係香港,無乜機會食土耳其餐,入到去,見到個餐單,main course,都係十元,八塊歐羅($80-$100)。唔識點叫餐,就見週圍客人食緊乜,我就指住要乜。

一個main course,一個人係食唔晒。德國食餐的份量,係好大。以香港人的標淮計。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

德奧捷,我去左好多境點,全不收錢。唔同大陸,一間唔知乜廟,都要收一百,幾十人民幣。所以,觀光,祇要有部單車(或可以坐公交),就可以不花一分一毫,進進出出入觀光點。如果坐公交,就貴鑼。

問過同我買荷蘭飛機票的旅行社,五日任用公交的pass(好似係五日,或者係四日),價錢係$1250港紙!我都係踏單車算。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

公交咁貴,唔怪得荷蘭大部份人口,都以單車代步。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

玩左二十三日,我祇比左兩個境點錢,一個是參觀新天鵝堡(要預先係網book好時間,旺季好爆。係門票買,隨時無票),另一個是係國王湖遊船。

去歐洲跑馬,如果有時間,真係唔好跑完即走。慢遊行下,玩下。歐洲,生活節奏慢。不過,德國的生活節奏,同香港有得fight。德國係一個高效率,高記律,高要求的國家。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

跑歐洲馬,旅遊資源豐富,交通便利,民宿處處。如果,以人生路不熟為理由,選擇跟跑馬團,無可厚非。又或者,成團跑馬人,有照應,同聲同氣,有傾有講,亦無不可。

但,如果想試下自由行,感受當地平民風情,風險亦不高。而且,價錢必比跟團平。不過,要視乎個人性格。有些跑友,平日生活工作,已經好忙,無乜時間plan行程,又或者用行有大小,自由行不方便。跟跑馬團,亦是一個不錯的選擇。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我習慣自由行,可能係我有在人生路不熟的地方,踩單車的能力。一部單車,一個單車包,就可以天地咁任去。加上可以渣車,無論左軚右軚,都無問題。就算無租車,係歐洲穿州過省踩單車都得。

跑馬+踩單車/租車自由行,係我至愛。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

未來都會以歐馬為主,計劃有西班牙馬,東歐馬。模式,都係咁玩。流浪玩法,平民消費,體驗歐馬風情。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

祇要鑼住一部三防的手機,載上GPS地圖,離線GPS單車/汽車導航功能,離線歐洲旅遊指南,離線民宿資料,交通資料。一張銀聯提款card,歐遊就無問題。加上唔咸唔淡普通話,英語加手語。

還有帶備自拍神棍,藍牙自拍神器。:-)

好似可以租單車,但係唔識路,唔知踩去邊?  詳情 回覆 發表於 2014-9-26 14:16

升級   7.9%

該用戶從未簽到

如果係荷馬,師姐見到有個好似香港人咁款,踩/推住架Brompton仔,出現係鑼號碼布,或起步點的地方。可以同我打聲招呼。我們一行四人,三架Brompton仔,一架Dahon摺車。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

多謝分享,,好吸引  詳情 回覆 發表於 2014-9-26 15:55

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我住起点附近,18号一早會到expo拎野,之後坐火車去睇風車

升級   55.8%

該用戶從未簽到

我都係18號一早到,去expo,

升級   55.8%

該用戶從未簽到

brompton 發表於 2014-9-26 10:34
    祇要 鑼 住 一 部 三 防 的 手 機 , 載上GPS 地 圖 , 離 線GPS 單車 /汽車 導 航功 能 , 離 線歐 洲 旅 遊 指 南 , 離 線民 宿 資 料 , 交 通  ...

好似可以租單車,但係唔識路,唔知踩去邊?

升級   21.85%

該用戶從未簽到

brompton 發表於 2014-9-26 11:08

多謝分享,,好吸引

升級   7.9%

該用戶從未簽到

Holland Bike Route Map:

登錄/註冊後可看大圖

升級   7.9%

該用戶從未簽到

荷蘭,全平路,踏單車代步,旅遊,找尋平民美食,係最好選擇。可惜,係風大