香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   0%

該用戶從未簽到

奥兄講得對,但明天入鶴藪行山放狗家庭日冇計啦.....這長課都覺質素爭小小。

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝奥兄大B哥,我會小心,上年ccm ITB受伤令渣馬苦不堪言。

平時有食葡萄糖鞍但冇冰敷。

15k Tempo 真是很甘。

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝米大夫,聽晚公司有function 休息多一晚,星期二再食15k tempo,星期五和港區跑友團年,因花墟差不多做花市,新年要找地方衝圈啦!

嗯~~咁我渣馬前長課走5分15過外對嗎?

隻櫻木湾仔旺角賣清啦,介绍你去信和M1室Playground 訂$530,付$100,三月有貨。

升級   0%

該用戶從未簽到

紅虎兄~~葡萄糖鞍我都食了六個月,好似維他命咁,你永遠唔知有冇效,我通常屈人氏買最平那隻,我估隻隻差不多。

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝奥兄~~我都覺已練緊Tempo 和In,長課應該跑堅持跑慢D,跑得快之後又要多D時間恢复,我會注意下。

葡萄糖鞍有外塗?屈人氏有冇?

升級   0%

該用戶從未簽到

見奥兄答大B兄咁辛苦練跑為什麽?

為健康?為減壓?為比赛?為去波士顿?樣樣都有D掛,但我肯定是如果上天offer 保证未來一個月唔駛我練而跑到315,我寧願上車。

比赛祇是長跑一部分,練習雖然辛苦但好開心的。

升級   0%

該用戶從未簽到

大B兄隨便, 借位用係我的榮幸! 但我最喜歡係三井壽! 令我充滿力量呀 ~~

上週 lunch 食緊碟頭飯睇上面Youtube 睇到流眼淚!

升級   0%

該用戶從未簽到

《男兒當跑步》秘辛之:紅色戰車 ~ ASICS TARTHER BLITZ2

Skysensor 係我第一對 Asics 跑鞋, 令我對Asics充滿好感, 著緊 Asics Tiger Feather 感覺上不錯, 但已經跑了 over 800 km, 星期六長課之後見鞋緩衝開始退減少, 跑起來太過腳踏實地, 係好藉口可以買對新鞋應付速度訓練! Tarther 系列號稱日本國民路跑鞋, 希望滿意 今晚我去 15k tempo 試車.

Asics Tiger Feather 多謝你幫忙 ~~Rest in Peace.

升級   0%

該用戶從未簽到

哈哈 ~~ 好彩!! ~~ 本來打算打電話問你意見.

Really??

升級   0%

該用戶從未簽到

陪我跑比賽間或速度課係 MIZUNO WAVE SUBTHREE (日本製) , 極輕, 之前唔識身痕買左, 現在覺得還沒具有資格, 穿著有啲靦腆.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-1-25 17:50 發表

你著件衫話自己sub-3就話型得滯o者,對鞋邊個睇你喎…你話自己sub-3走完半馬都得架!

咁我實在是個謙厚老實人.  冇辦法啦!    

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-1-25 18:00 發表

其實認真練習同比賽就得對得住對鞋啦!不過成千幾銀既跑鞋,我未捨得買!
另外都有人同我講太輕身既鞋,我地著容易傷,因為我地對腳未必可承受咁無保護的鞋喎!

Ex-sad-li 感覺太薄, 完全和白飯魚一樣 (成千幾銀 ~~~), 當時買見差不多絕版, $11xx 買左先.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-1-25 18:08 發表

我有件 I can't stop running,咁一攰咪要除?

e...我有件 I can't stop lying  wor!! (笑)

印定張 15k 配速紙貼在手心先.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-1-25 18:20 發表

咁做咩唔去買對白飯魚呀!因為未絕版

買時以為係鯊魚. 宜家先知道.....

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 25 Jan 2011 - 14 km 61分08 秒  
記錄: 25 Jan 2011 - 3.66km  慢跑
是日 total 17.88km
地点:九龍仔公園

備戰渣打馬拉松之18 15k Tempo  

話說米大夫第三劑葯15k tempo 如下:照走15km,目標都係1:05:00,不過頭5km再輕鬆少少,應該每km係一路快或者均速,唔應該跌,如果快左就罰自己keep住,中間5km快少少,不過10km目標都唔好快過42:30…
最後5km就盡力,不過都係順加…目標快過今次最後5km…

因花墟開始起花市關係,冲圈移師九龍仔公園跑步徑,一圈550米24小时開放,特别休息兩天, 穿着新紅色雷神2代,,感觉不錯。打印配速纸条貼在手套上,拉筋開跑。

頭3k控制着速度每k加兩秒,第四k過快,速度冇得降,但可以每k控制着遂秒加,新鞋不錯而且跑步徑物料可以放心用力多些,但未習慣新場轉彎,因用圍欄之類而且暗,看錶相當困難,在第十k轉彎時幾乎收吾切撞到前面兩排人,停了一下跌穿配速,幸好10k尚順利pb 43:37,應可似43分半。

主菜最後5k ,完成頭k開始發力上4分正,但到第13k時左膝盖可能未習慣轉左彎,有点痛停下检查,向反方向跑1k 检查 again,但心理有点壓力怕受傷,速度提吾起時間立即插到4:38, 放棄吧!

慢跑回家拉筋撿查應冇問題,至下星期尾也要在這裏練, 原来花墟長方形看得通自由跑可以令我快咁多,有点失望,下次再併過。

Km Distance配速Actual5k 分段
14:304:30
24:304:28
34:304:26
44:254:21
54:254:2022:05:00
64:204:19
74:204:18
84:204:16
94:204:16
104:154:2321:32:0043:37:00
114:124:15
124:124:00
134:124:38
144:104.38
154:05n/a
Summary1:04:46

是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/65097788

本月到目前為止累積 258.60 km

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝米大夫,我會小心第一。

我晚上練既時間,運動場差不多關門,其他硬地足球場又太小,其實那里算合適,希望係上星期上量還未回得切,今晚去慢跑一下Recovery 順便去九龍塘時鐘酒店區看看,條路都幾直, 星期四再試Interval, 如果真的不適合,新年夜晚搭的士去蒲岗村跑步公園練。

想練的心永遠不死,一定有辦法。

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝奶奶讀者支持, 我都好奇睇自己跑成點.

九龍仔公園向左方轉彎比例和運動場差不多. 但轉彎距離更長, 最麻煩係用圍欄之類環繞裡面運動場, 快跑轉彎看不通前面, 但原來你們
運動場跑快長課, 少d直路, 應該困難d.

升級   0%

該用戶從未簽到

看了 "最後一課長課幾時跑好?"話題.

應該會跟大俠想法, 如果今個星期六 (or 日) 跑最後30K長課 and 最後長課係兩星期前, 即最後長課 (below 25k) 應該係初 3 (or 4) ? 咁即尚有兩課? .....Yeah! " />" />" />" />

P.S. 那位比賽前一日 40k ching 練習方式好特別, 以前講過提及如果跑長課就大約35~38k左右, 跑15k左右就一定會帶3磅沙袋, 真係好好力~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 嘟嘟  於 2011-1-26 12:14 發表
check PM, 有野想問你意見呀

跑友XX問: 曾經有一份至真嘅愛情擺喺我面前,但我冇去珍惜,到冇咗嘅時候先至後悔莫及,塵世間最痛苦莫過於此。如果個天可以畀個機會我返轉頭嘅話,我會同個Ex講我愛佢;如果係都要喺呢份愛加上一個期限,南宮 MT
多少呀?

南宮 MT: 同佢講 ~~ 係sub 320。

P.S. 開玩笑而已!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-1-26 12:18 發表

5/6號個日既長課,如果可以,就係同渣打全馬起跑既時間開始!試吓身體既反應同習慣一下!

初 4 上午6時20分!!!!  " />" />