香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   61.95%

該用戶從未簽到

Matthew ching d 時間好定, 星期日試下開頭搭你車走半仔馬仔先

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   61.95%

該用戶從未簽到

希望啦!!!
呢d嘢..天時地理人和三者不可缺一,盡力而為!
105叫我唔好爆咁多, 留後,而家有d心大心细....策略點定?..均速or先扯袋錢落袋??? 以前均速去结果都係爆, 扯又爆, 唔扯又爆????
不如事事旦旦輕輕鬆鬆算吧.....

升級   0%

該用戶從未簽到

3哥 ~~ 跑全馬係獨孤求爆, 唔爆唔舒服架啦.

我以前兩次全馬完全唔悉什麼什麼 pacing 什麼什麼均速. 台馬首次係可以經精密策略但唔認真計算/執行.

升級   0%

該用戶從未簽到

matthew,台馬加油!pb 無難度!
夜深誠品見

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-12-17 16:00 發表
加油! 加油啊!!

準時8點鐘!! 台馬 & 沙田半馬齊齊出發!! 向終點衝過去!!! 衝啊!!!!

鳥拉,邊條戌利話你知台馬係8點架?抑或你想叫matthew 讓賽成個鐘?佢唔肯過你呀

升級   0%

該用戶從未簽到

Matthew兄,台馬加油呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

2009年2月看到渣馬新聞開始練長跑,由初初跑十五分鐘跑到冇命,到第一次UNICEF半馬,CCM全馬,渣打全馬,RTI65km,到上月苗圃,明天終於出外跑第一次外地全馬,自己都想像不到心中那團火愈演愈烈,小弟認真專注投入程度比考公開試畢業試會試更甚,可以預期長跑己是畢生興趣,以後就算唔追成績也會逍遥繼續。

最近得跑友指教,現更期待台馬後專注系统訓練,苦練突破進330,星期日比賽目標sub340,加油!

升級   100%

該用戶從未簽到

Mathhew兄加油!
呢位師兄個blog,有寫呢兩年台北全馬的料08 & 09,http://hk.myblog.yahoo.com/jw!bwLTyVqBFwM9XMvLiqhpUQ--可以作參考。特別留意,兩年都係出現同一情況.......里數牌唔準,所以當日除咗望牌,都要信下自己一直以黎練長課的感覺同步速,唔好比佢昆。另外,帶多兩粒鹽丸上身,或者對防老抽有用的。
你個女好叻喎!幾歲開始學游水﹖我出年都想兩個女去學游水......但佢地做功課超慢超唔專心.....都怕無時間學。
祝你跑個難忘的全馬!

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝O記!

小弟兩女兒五歲學游泳,小女兒六歲入太平洋泳會練水醫哮喘,如果有心選游泳做她们一體一藝課外活動,最好嚴之選游泳會。
,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-18 07:35 發表
多謝O記!

小弟兩女兒五歲學游泳,小女兒六歲入太平洋泳會練水醫哮喘,如果有心選游泳做她们一體一藝課外活動,最好嚴之選游泳會。
,

哈 ~ 點解咁似D保健產品名的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-17 20:39 發表
2009年2月看到渣馬新聞開始練長跑,由初初跑十五分鐘跑到冇命,到第一次UNICEF半馬,CCM全馬,渣打全馬,RTI65km,到上月苗圃,明天終於出外跑第一次外地全馬,自己都想像不到心中那團火愈演愈烈,小弟認真專注投入程 ...

哈 ~ 又是個傻瓜來, 引火自

升級   0%

該用戶從未簽到

哈哈哈哈....B哥好眼利,我在机埸用手机寫,打多了個“之”字。

升級   0%

該用戶從未簽到

B哥 ~~物以類聚,人以羣分,我地呢D叫痴痴呆呆坐埋一台。

升級   0%

該用戶從未簽到

加油, 回來得閒來跑青公吹下水, 傾下你D 跑遇, 艷遇吧

升級   93.67%

該用戶從未簽到

Matthew兄, 台馬加油, 要向住330目標前進呀!

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-17 20:39 發表
2009年2月看到渣馬新聞開始練長跑,由初初跑十五分鐘跑到冇命,到第一次UNICEF半馬,CCM全馬,渣打全馬,RTI65km,到上月苗圃,明天終於出外跑第一次外地全馬,自己都想像不到心中那團火愈演愈烈,小弟認真專注投入程 ...

三哥,加油! 你也是我半個良師,是你激發了我跑步的動力。現在我是bb 班,希望從跑步中得到心靈的平靜。。。。

升級   45.67%

該用戶從未簽到

唔記得同你打氣講加油添, 跑成點? 成績滿意嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 19 Dec 2010 - 42.195km  3小時30分 17  秒  (平均 4'59" 1 km, 2837C)

2010 台北富邦全馬篇

首先在這多謝各跑友支持鼓励,更多謝近期給我指点的各位和三次約跑的每一個,沒有你們,小弟一定沒可能那麽快完成心願,雖然大會成績未出,但時間成績應是331內。

星期六跟團下午到台北,先到介绍景点買手信,餓死即買三個包食,回酒店拿房後出發車行跑綫,但大約有三份一冇去,更是最後最重要那部分。晚上夜市食白飯加炒羊肉,回酒店後外出林森公園,因前兩晚睡時小腿突然抽筋,在公園慢跑五分鐘拉筋, 躺在草地看台北的月光,回房9時半睡,4時半起床,塗花士令腳板貼膠布,吃包,五時半出發。到會場放行李周圍找樹底小便,記得好像大俠講補充水分測试,小便要清如水明如鏡...

精英跑手早三分鐘出發,其他正7時起跑,經小弟認真但不專業計算,頭25公里用4分50做基準,控制步速,尤其頭5k忍耐着不停比人界,起步很快認得港區Wadee穿着老實人賽衣,到九公里時停在橋上野外小便,向淡水河遠射,十公里吃Gel,约十五公里時過了年初首次全馬ccm衝線時那位前輩跑手,真的很佩服他. 到半程21.1時間1小時41內, 過了第一次UNICEF半馬1:46,小弟半馬pb成績,食Gel,到25公里可以堅守4分50均速. 26公里右小腿作抽筋即塗按摩Gel, 減速守着5分10,到29公里,抽筋現像轉向左小腿,全馬比赛由這刻正式開始。

頂着小腿作抽筋提大腿發力,靜靜聽着身體說話,身體應可順利由燒肝糖轉燒脂,力氣可以保持5分10守著最重要的31到34公里部分今次摸索撞牆的經驗很重要, 在32公里看到對面折返一位黑超俊男,應是未見過的奶奶,舉手V字打招呼,但他正施展鐵腿路上飛,應看不到我了。

到35公里雙小腿突然由分作抽升级到齊抽住抽住,食salt塗Gel再頂2公里,見有醫務噴止痛,排隊到我時話用完再開盒,即跑,白白浪费我20秒,剩下五公里,想一想免大抽筋慢跑要做340應冇問題,否則博330要均速五分鐘跑需要很大的勇氣,一場馬拉松比賽中變數太多,要配合天時地利人和,否則很難做出目標時間, 想一想天氣差一点,未来一年冇機做330,又或者路线難一点,諗未来一年冇機做330,在這個階段面對那堵可怕的牆, 突破那堵牆撐過跑到330無憾,堅持下去然後慢慢加速,一公里又一公里,到41公里 ~~咦?? 入隧道,比西隧暗很多,手錶Gps 又冇signal, 發力再發力,猛進把一路拍住的台湾人s拋離.

越過很多人,看到上斜再提腿上,出口不遠右轉,看到200米外終点大鐘,時間3:33:**. 我们的時間應減三分鐘,併盡一分一亳氣力衝,(記錄最後一段2.195 km 用了10分11秒, 竟可用4分17衝線),看錶3:30:27。希望正式時間在331內。(成績最後出了全馬3:30:17 PB)

到現在仍然很興奮,練長跑22個月,由零到實現全馬330孖pb,小弟是個謙厚老實人,但下個月43歲前達標, 實在不得不狠狠說句:實在太厲害啦!

SplitTimeKm DistanceAvg Pace
10:04:4914:49
20:04:4714:47
30:04:4414:44
40:04:4214:42
50:04:4614:46
60:04:4814:48
70:04:4514:45
80:04:4014:41
90:05:0315:03
100:04:4014:40
110:04:5114:52
120:04:4914:49
130:04:4914:49
140:04:5114:51
150:04:5514:55
160:04:5114:51
170:04:4414:44
180:04:5214:52
190:04:4914:49
200:04:4114:42
210:04:3914:39
220:04:5514:55
230:04:5514:55
240:04:5114:51
250:04:5114:51
260:05:1415:14
270:05:0615:06
280:05:0915:09
290:05:2115:22
300:05:2515:25
310:05:0015:00
320:05:1015:10
330:05:0415:04
340:05:0815:08
350:05:2515:25
360:05:0915:09
370:05:4415:44
380:05:1315:13
390:05:1915:19
400:04:4714:47
410:06:4116:41
420:04:1714:17
430:00:490.184:26
Summary3:30:2742.184:59

是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/60189046
本月到目前為止累積 135.245km