香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 24 Dec 2010 - 10.09km  53分 25 秒  (平均 5'17" 1 km, 682C)

備戰渣打馬拉松之一 Easy Run 10公里

渣馬尚有不足兩個月,行完麥一麥二解行山毒, 趁着星期一假期陪女兒温書完, 下午尚有陽光試慢跑正式開操,不知是未回還是天冷,跑了三公里仍覺冷,記住十五度以下定要載手套會舒服点,小腿脚脛仍有点緊,好似走唔郁咁, 想跑的意識仍缺乏,台馬一役原来真是倉底都花光,未来操練除了身体外,鬥心也要慢慢重拾起来!接著 5k x 4 tempo Run....
SplitTimeKm DistanceAvg Pace
10:04:5214:52
20:05:1515:15
30:06:2416:24
40:05:1715:17
50:05:4215:42
60:04:4814:48
70:04:4414:44
80:05:2615:26
90:05:0815:08
100:05:1315:13
110:00:310.095:55
Summary0:53:2510.095:17

是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/60758152

本月到目前為止累積 174.00km

升級   61.95%

該用戶從未簽到

嘩嘩嘩, 開操!!點夠你玩呀!,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-27 20:22 發表
記錄: 24 Dec 2010 - 10.09km  53分 25 秒  (平均 5'17" 1 km, 682C)

備戰渣打馬拉松之一 Easy Run 10公里

渣馬尚有不足兩個月,行完麥一麥二解行山毒, 趁着星期一假期陪女兒温書完, 下午尚有陽光 ...

你西貢的相影得好鬼靚呀!攪到我都想入去行吓!
係呀,渣馬好快就到!都唔可以休太耐啦!一齊加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Left3 於 2010-12-28 10:49 發表
嘩嘩嘩, 開操!!點夠你玩呀!,

三哥,我諗matthew 心中個團火,都好難扑熄呀

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟下個月43歲, 2011/2012 sub 320 達標前, 心中個團火真的都好難熄. 去BBQ朝聖諗起都興奮呀!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

easy run都跑得4'44/k, 證明狀態已經恢復得7788了!
320呢個目標, 已經係你囊中之物啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

朝兄有所不知,那一k經過聯合道軍營,遠遠看見疑似(靚靚)女解放女兵入營,跑快D看清楚,原来是猪排小隊長......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-28 11:42 發表
小弟下個月43歲, 2011/2012 sub 320 達標前, 心中個團火真的都好難熄. 去BBQ朝聖諗起都興奮呀!

等你好消息呀!我地可以組團去食花旗芯呀!yeah 興奮!好似係黎緊4月就要報名啦!
快d加操呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

奶奶你燒住雞冀等我,我估下個賽季有机架啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 28 Dec 2010 - 5km  21分 09  秒 (平均 4'13" 1 km, 339C)
記錄: 28 Dec 2010 - 5km  21分 46  秒 (平均 4'21" 1 km, 339C)
記錄: 28 Dec 2010 - 5km  21分 36  秒 (平均 4'19" 1 km, 339C)
記錄: 28 Dec 2010 - 3.23km  慢跑回陳樹渠中學
是日 total 18.23km
地点:界限街陳樹渠中學球場

備戰渣打馬拉松之2 Tempo Run 3 × 5k 22分鐘內一組 (30分鐘連休息)

話說本應星期三才跑,但明晚和大人看劉華演唱會,提早練Tempo,和女兒温書晚了点,慢跑到球場已差不多十一時,打算跑三個五k吧。

拉筋完開跑,頭一k四分正,諗如果跑盡會怎樣,守着4分20內,最後一k衝衝衝,竟然21分09,快過上次最佳5k 22:07成分鐘。

休息八分鐘第二回合,第二k開始己跌穿4分20,跑到最後一k,和身體發誓,再跑入22分內收工,最後21分46完成,拉筋小便又八分鐘。

有点餓食生菜做宵夜,跑多一個5k,守着4分20內,好鬼辛苦,一個傻瓜黑鬼媽媽又凍跑呀跑,想食燒雞冀真是辛酸,最後頂住21分36完成。收工慢跑回家冲凉,寫完這篇成2点才睡觉。What next? 1K x 8 @6'連休 Interval....

近日讀小弟至愛作家喬靖夫"武道狂之詩"小說,故事特别講武功除了從秘本,師父,朋輩吸收外,最重要是實戰經驗,小弟從台馬回來後深感認同!(穿到22 超興奮!)

第 1組第 2組第 3組
1st km0:04:000:04:180:04:14
2nd km0:04:190:04:230:04:19
3rd km0:04:160:04:210:04:25
4th km0:04:190:04:210:04:19
5th km0:04:120:04:210:04:17
Total0:21:090:21:460:21:36
Avg Pace4:134:214:19

是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/60900675
是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/60900673
是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/60900668

本月到目前為止累積 191.78km

升級   100%

該用戶從未簽到

真係橋,十 一點幾落去街到跑,係另一邊仲有個儍瓜一條友自己霸晒條青公黎跑。
啲時間keep得好好,若只跑一隻五k,以現時天氣,或者可以穿到20'了。

升級   93.67%

該用戶從未簽到

跑完台馬, 你已經升呢啦!
之後練架pacing, 就要以320為目標, 加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-29 01:38 發表
記錄: 28 Dec 2010 - 5km  21分 09  秒 (平均 4'13" 1 km, 339C)
記錄: 28 Dec 2010 - 5km  21分 46  秒 (平均 4'21" 1 km, 339C)
記錄: 28 Dec 2010 - 5km  21分 36  秒 (平均 4'19" 1 km, 339C)
記錄: 28 Dec 2 ...

練跑時不斷為自己打氣,值得學習!
恭喜又pb!呢個勢,真係停唔到咁!呵呵呵!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-29 09:44 發表

練跑時不斷為自己打氣,值得學習!
恭喜又pb!呢個勢,真係停唔到咁!呵呵呵!

11点球場熄燈, 我不斷為自己打氣, 其間一雙情侣暗角唔停咁打車輪, 真係唔理我既哀號,唔理我既哭叫.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-29 10:09 發表

11点球場熄燈, 我不斷為自己打氣其間一雙情侣暗角唔停咁打車輪, 真係唔理我既哀號,唔理我既哭叫.....  

撲過去玩3輪車呀馬!唔係未玩過呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

我絕對冇玩過呀, 3輪車之類呢d咁恐怖既野,我諗起都個人覺得唔舒服,心口就有D作悶......

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝朝兄鼓勵,我冇期望渣馬可接近320,始终天氣係最大難關,現祇可苦練再苦練而已!

胗有比赛有目标特訓專心D打好根基,我反而有鬥心跑RTI65k報上年一箭之仇!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

Mattmatt
你唔等我一齊BBQ?
我會努力呀喇!

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-29 10:09 發表

11点球場熄燈, 我不斷為自己打氣, 其間一雙情侣暗角唔停咁打車輪, 真係唔理我既哀號,唔理我既哭叫.....  

matthew, 好勵害啊,一邊跑得那麼快還可以看到人家打 車輪。。。

升級   0%

該用戶從未簽到

Eric 有所不知 ~~ 接吻是最古老的體育運動之一, 已經被申請在 2X11 亞運比賽項目, 比賽爲男女兩個人之間的對抗比賽。比賽中,一方用舌尖刺擊對手舌尖,舌尖具有刺入性質地刺在對手口腔的有效部位,最後有效壓下次數多的一方爲勝。在比賽中不允許握抱對手的腰部以下部位,不允許用腿使用技術動作的站立和跪撐。

比賽采取3局2勝制

P.S. 死 ~~ 亂咁up會唔會被禁止發言 or ban account!!!