香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   61.95%

該用戶從未簽到

撞鬼!
做咩落咗一波呀?
上返5波crusie control 啦!!!

明明係波子, 當corolla咁揸??

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 8 Jan 2011 - 30 km 2小時29分25 秒  (平均 4'58" 1 km, 2059C)

備戰渣打馬拉松之8 長課 沙田<>大埔海濱公園水陸墟

沙田運動場 - 大圍 - 科學園 - 元洲仔公園 - 大埔海濱公園水陸墟 - 沙田運動場

話說星期六早上細女上補習,下午才温書,又是練長課時候,天氣寒冷七時起床,早餐後巴士入沙田運動場放衣物後,拉筋,帶手套冷帽長Tee長tight 出發,今天打算跑三十公里,其實照全馬目標,長課可跑5分頭至5分20,但又想試用5分做基準,Last night 剛剛和老婆看完“讓子弹飛“, 回家看到O記D均速可以咁平穩, 真的最重要練好均速,路綫首先向大圍方向,在神召會過橋,沿着成門河往馬鞍山方向,在馬場過橋往科学園,相當大風,頂着控制速度,心中有幅圖,好像五分劃一筆,每k慢慢調整,每k均速也差不多, 希望身体記着節奏。

到元洲仔風靜下来,開始見冬暖太陽,到了海濱公園,經過上星期奶奶領獎地方,行注目禮(即係啤!)三秒,諗起明天記得是他最緊張賽事(好似係!),希望各位跑到滿意成績,在盡頭折返,差不多跑了16公里。左小腿筋突然緊,要稍微加强提腿,心中劃着五分圖,到馬場過橋,在富豪花园又過橋回運動場,剛好三十公里,花了2小時29分,平均步速4分59,除了小腿筋緊外,冇痛冇喘冇吾舒服,慢跑四百米拉筋冲身。

回家看看步速數據,三十公里每k差不多全在相差5秒內,相當滿意!

SplitTimeKm DistanceAvg Pace
10:04:5814:58
20:04:5914:59
30:04:5814:58
40:05:0415:04
50:05:0115:01
60:04:5914:59
70:04:5614:56
80:04:5914:59
90:04:5914:59
100:05:0315:03
110:04:5914:59
120:04:5614:56
130:04:5614:56
140:04:5814:58
150:04:5914:59
160:05:0215:02
170:04:5814:58
180:05:0115:01
190:04:5914:59
200:04:5614:56
210:05:0215:03
220:04:5814:58
230:04:5714:57
240:04:5714:57
250:04:5214:52
260:04:5614:56
270:04:5614:56
280:04:5914:59
290:04:5714:57
300:04:5714:57
Summary2:29:25304:58

是日GPS 紀錄: http://connect.garmin.com/activity/62421696

本月到目前為止累積 95.1km

升級   100%

該用戶從未簽到

厲害!我跑街都跑唔到咁平均.......

升級   61.95%

該用戶從未簽到

好靚嘅均速,揸波子唔踩盡係難事,有時見勢好會快放係正常嘅,忍到係高手高手高高手!

升級   0%

該用戶從未簽到

大俠講長課只講距離不講速度, 主要訓練肌肉及筋骨嘅耐力, 亦即係提高儲存喺肌肉入面嘅肌糖容量, 使你能夠延長運動時間。見勢好會快放係正常, 但咁做唔係最有效, 又要耐啲先恢復跑 Interval/Tempo! 咁你又何必要跑咁快喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 10 Jan 2011 - 8 x 1km  
記錄: 10 Jan 2011 - 3.48km  慢跑回界限街花墟公園
是日 total 11.48km

地点:備戰渣打馬拉松之9 Interval Run 8 × 1k 4分鐘內一組 (6分鐘連休息)

話說又到跑Interval 勞動日,上星期花墟封場冇練interval,慢跑到球塲,發現什麽美食節仍留下大量垃圾,一堆堆未清理,跑一圈踢走水樽之類,確定跑道,鐵定跑八組。以我全馬目標Interval 每k跑4分頭至4分10,但又進取点,跑進4分內吧!

頭k今次控制着,3分50完成。休息2分鐘,喘着氣3分49完成第2组,第三组順D3分48,第四组頂着很辛苦3分55,上次第五第六组跌到4分正,今晚再求小進步,維持3分49,47。跑時極辛苦,但休息一下還可以,再衝兩組3分50。

球塲息燈,昏暗下唔敢在垃圾堆中跑,拉筋慢跑回家,下次有机做十組。

1 kmTime
第 1組0:03:506分鐘連休息
第 2組0:03:496分鐘連休息
第 3組0:03:486分鐘連休息
第 4組0:03:556分鐘連休息
第 5組0:03:496分鐘連休息
第 6組0:03:476分鐘連休息
第 7組0:03:506分鐘連休息
第 8組0:03:516分鐘連休息

是日GPS 紀錄: http://connect.garmin.com/activity/62855432

本月到目前為止累積 106.58km

升級   61.95%

該用戶從未簽到

一路食早餐,一路上堂學嘢,多謝matthew同大俠!
講開又講,我真係冇速度基礎(10k, pb47min, HM, 1:45 may be),而家練衝圈對渣馬有冇幫助呢?
或者等遲下先有系統去訓練速度?sorry sorry,
唔好意思,雀巢鳩佔,借位問嘢!

升級   0%

該用戶從未簽到

左左~~你見我台馬前朝兄指出我這方面不足,我自己也覺淨跑街進展己到樽頸口,但我台馬全靠十月十一月累積既長課而成,可以比到信心我,坦白講全馬後段怎樣完成真是unkown,所以我覺得長課才是王道。

扣起渣馬前一星期休息,尚有五次速度課可練,我覺得5kTempo最難,但跑5k好有效,你可以試試,打算全馬什麽目標才可決定訓練速度。

升級   93.67%

該用戶從未簽到

其實mt係可以跑得好快架, 1k x 8跑到3'50, 仲係休2分鐘, 10k比賽肯定唔駛42分!
因為有速度, 就算練少d里數, 都可以達標, 你睇阿金蓋奶就知, 輕輕鬆鬆就sub3了!

升級   100%

該用戶從未簽到

我依家跑一k都跑唔到呢啲時間!因為無乜心機跑interval。如果唔係米大夫開幾劑比我食,我都未必自己一個係球場到沖圈......

升級   61.95%

該用戶從未簽到

mattmatt, 朝兄, O兄
我12月底試過你條藥方, 3次5K Tempo, 跑到我cc下, 之後就覺得我根本係冇速度訓練嘅底子, 台馬係全靠哩数練返呢嘅 (80-100K/week )。
班老實人响HV個d沖法我完全follow唔到,  但我知要再進步就要練速度。 由而家慢慢每K中800m tempo, 200m冲開始, 每星期沖嘅距離加長, 200-300-400m etc…. 但而家變速只可有增加30-45秒之差, 基本上快不到多少, 但希望累積速度感同肌肉強度。 師兄有冇意見, 帮下手??

sorry, 繼續借位問功課....

升級   0%

該用戶從未簽到

左左~~速度課跑唔到死死下, 不如唔好跑. 哩数你比我更多, 身體根本係不可思議, 會牢記你艱辛訓練培養反應, 目的係訓練對乳酸嘅容忍能力/提升血液嘅攝氧量, 嚴格地講 ~~ 什麼係速度底子? 每人都冇目標的速度訓練底子, 6分訓練去5分, 5分訓練去4分, 4分訓練去3分嘛.

另外跑速度課可以改善姿勢, 全力跑迫使減少多餘動作.

大俠提倡 "Train smarter, run faster", 我每隔幾天睇番, 都有唔同感受.

升級   100%

該用戶從未簽到

左兄,每個人底子唔同,所以訓練方式都未必相同。
以你情況,我覺得你同佐治兄都幾相似,以高里數配合適當的TEMPO,唔使經常練IN,都應該有唔錯成績。你可以去佐治兄到參考一下。
我地依家練習通常係,一日專跑長課,一日TEMPO,一日沖圈,或者係幾隻五千,或者係廿隻400。一晚專練一項。
但有啲書教以一個中長距離大約15K左右,當中有均速,有TEMPO係中間交替﹔例如五公里均速,五公里TEMPO,五公里均速咁跑。唔同PROGRAMME有唔同練法。有啲以里數去定,有啲以速度去定。
我本身跑GE里數唔算多,INTERVAL唔算多,叫我跑幾隻五K,我情願一次過跑完佢無咁辛苦,總時間只係差一兩分鐘,同埋可以慳啲時間。雖然呢兩年無乜太大進步。但起馬知道自己係乜嘢情況之下練係可以有進步GE。在進步與退步之間去分析,得與失去比較,咁樣一定好過係咁搏命跑。
我自己會提倡 盡本份(但唔搏命到死)SUITABLE TRAINING,HAPPY RUNNING

升級   0%

該用戶從未簽到

RTI 65K 環島跑 2011.4.3 即刻申請, 報上年9 小時 33分一箭之仇 ~~~

撞牆复撞牆,放棄好正常,  比賽報唔到,唔駛起身早,
上堂唔願衝,渣攤多花款,  我唔跑sub four 細女又蘿梳,
IN愁更愁,真系無理由Tempo 唔合格,更顯我體格,
長課似報仇,衝圈無离頭,波士不及格,請槍有辦法,
比賽跑得好,全靠陪跑好,條筋抽得早,上車快也好,
上線上得快, 爆也爆得早,終点己在前, 梗有人超前,
長跑為左乜? 鑄身也鑄心,馬拉毒素深,諗起都興奮.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

左左, 練速度課係唔駛有底子架, 只要練啱pacing就得有效!
里數高其實受傷的機會亦相對大, 你估跑10隻1k傷, 還一課30k傷呢? 你就係睇以高里數出名架xx會, 有幾多傷兵就知!

所以我覺得適當的里數, 長遠來說比單單高里數更有效, 起碼可以減少受傷機會. 當然腳係你架, 痛亦在你身上, 鍾意點跑, 就要自己決定了!

連佐治兄咁多理論都跑傷, 普通人若要選擇高里數的訓練就要小心些了!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

多謝三位師兄指教,而家可能要試一試邊個唔同方法對自己比較有效,高里數對我呢講唔係太大問題,呢個也可能係根本我未盡全力之固,速度上我發覺其中一個原因可能係提腿不高,,turnover不快,加速時用密步速來進行,而不是加大步幅,這就是我說冇速度底子的原因之一,即肌肉及體格暫未能加強速度訓練.
其實今年開始我打算每星期兩次,每次約5k來專練速度,以衝k做目標,等我試多幾次再同大家報告update一下,睇睇策略上要點調整。
再謝三位!
再感謝mattmatt, 唔好意思佔你個blog幾個位,但真係獲益良多。

升級   0%

該用戶從未簽到

左左千萬不用客氣,招呼到朋友係我最大的榮幸!

我有留意你跑姿,渣馬休腳後,有時間練下体能,上身和腹肌既力度可以幫助很大,你睇cu sir收埋D朱古力就知。

升級   100%

該用戶從未簽到

其實我無乜點操体能,我知呢個係我無乜大突破ge原因。
我記得09年渣打後,稍為加啲体能訓練,加上天氣好,兩個月後跑105圈時時間都有幾大的突破架!

升級   0%

該用戶從未簽到

其實我進步最大的資產係2x年前玩田賽既底子. 渣馬休腳後, 都會多做 Gym 体能訓練.

Exam week 開始昨晚陪細女兒溫書 + 陪太太看 DVD 偷下懶沒有跑 Easy Run 鬆腳, 希望今晚無下雨.

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 12 Jan 2011 - 14.01 km 1小時17分45 秒  (平均 5'33" 1 km, 962C)

備戰渣打馬拉松之10 Easy Run

培正道 ~  世運公園 ~ 傲雲峰 ~ 九龍城渡輪碼頭 ~ 香港海逸酒店 ~ 紅磡碼頭 ~ 尖東海濱長廊 ~ 天星碼頭 ~ 廣東道 ~ 柯士甸道 ~ 彌敦道~ 窩打老道~ 公主道 ~ 培正道

話說O兄講"一日練一項",到跑Easy Run,金蓋十三滿貫全壘奶: "簡單黎講 (Recovery/Easy Run), 通常係兩日強度訓練之間跑既!目的除左係里數之外,可以warm up肌肉等多些血液流通肌肉,達至養份可修復身體因強度訓練的用左既消耗。".

細女Exam Week 陪完做數後可以早点出街跑,氣温九度沒有想像那樣冷,帽手套長tight 加Jacket,路线也是何文田土瓜湾黃埔尖東佐敦,看看街角看看行人看看夜景,沒有看錶放鬆慢慢跑,每次跑這路綫,幾乎毫不例外是一天之中感覺最幸福的時光,尤其是開始感覺練Tempo和Interval 威力的加持。說真的,感覺真好。但Easy Run 係兩日強度訓練之間 ~~~即明天又是暗黑地獄5k×4.....

SplitTimeKm DistanceAvg Pace
10:05:4815:48
20:05:2815:28
30:05:2715:27
40:06:0916:09
50:05:1415:14
60:05:3815:38
70:05:3115:31
80:05:2715:27
90:05:1915:19
100:06:1216:12
110:05:2715:27
120:05:1215:12
130:05:1415:14
140:05:3015:30
150:00:030.015:24
Summary1:17:4514.015:33

是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/63106857

本月到目前為止累積 120.59km