香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2009-3-30 13:59 發表
schnix
小心身體,祝你早日康復

redred ctse,. 多謝關心, 近況如何?
希望遲d 約跑可以再次見面!!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-31 11:24 發表

你星期日在天雨路滑的跑道上也能PB..
相信天氣好 + 身體狀態好的情況下,時間應該可以跑得靚D呀...
schnix ctse 下次有病在身就唔好去比賽啦,長跑長有...
希望今年下季能再組隊一同參賽~~

cookie ctse, 元朗個比賽你收到receipt 未哩?
我收到啦, 不過要睇睇哩個week 尾身體點再決定去唔去

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-31 11:32 發表

元朗o個個收到recepit啦...
但12號o個個張cheque未過錢,又收唔到信,都唔知enrol左未...
你睇下身體狀況才決定星期日去唔去元朗比賽啦...
今個星期玩唔到,仲有下星期的比賽呀...

如果唔係join 左team, 到時先決定去唔去都得
你張cheque 有無同bank/主辦單位 check 過哩, 我已經收到信喎

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-31 11:43 發表

Schnix 今日見點~~

仲有幾日,好好抖下啦,如果病好咪當去練跑囉~~

哩兩日鼻水清得7788 啦, 不過今日喉嚨仲係痛, 唔知點好
昨晚上工聯會堂, 體力無晒啦, 腳好累, 雖然hea 跑, 都辛苦...
要休息番幾日睇下點先啦
你d 感冒好番晒未呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

尋晚工聯會課
- 提腿3式
- 跨步行 10下
- 深樽腳踝掂地 20x2, 離地20x1
- 提腿原地+快跑 x 3 sets
- 摺腿原地+快跑x 3 sets
- 單腳支撐身體 x 3 sets
- 後'燈'跑 x 3 sets
- 鬆腳踝訓練

未上課已經累+ 酸痛, 練完以上更加無力啦

- 1k 用7成力跑 4'49" (應該差幾十米先1k)
- 慢jog 20min (雖然好慢jog, 但都辛苦..)

上完堂. 對腳已經唔係自己架啦

阿sir 經常叫我地留意對腳, 有無跑時向外, 希望藉此可以改善我跑時既外8問題啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-31 12:17 發表

唉...妳呼吸道成日都清唔到尾...其實有無咩辦法呢~~
我無事啦,精神!!

鼻敏感令感冒好難好番, 所以每次都要起碼2 weeks

你就好啦, 可以同d同區ching ctse 早餐團, 好羨慕

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-31 20:28 發表

Schnix都可以約吓東區跑友跑完早餐團, 有伴跑唔錯架!
星期一有時間入屯門探班, 好耐冇見, 又冇一齊跑呵!
等妳好番再約跑南生圍.

好啊~
13/4 無工聯會課, 希望過黎探下班
現在兩隻腳都無咩啦
其實都諗過JOIN 30/4 個約跑, 但轉眼間FULL 左

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-31 12:44 發表

嗯...好番就小心保暖,一凍真係好易lai 野,尤其運動員~~

4月5無咩就過黎跑啦,跑完齊齊去食早餐~~

好耐未試過同你同場比賽啦
今日感覺狀態好番D 啦, 希望星期日可以一齊出戰

升級   53.45%

該用戶從未簽到

唔該晒nc 姐, 報左啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今日既1小時基本功訓練
- warm up 慢jog 640mx2
- 提腿3式 x 60
- 跨步行 x 30
- 深樽腳踝掂地 15 x 3
- 提腿原地 x 20
- 摺腿原地 x 20
- 單腳支撐身體 x 40
- 鬆腳踝訓練 x 100
- 5min 慢jog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

cu ching, chu ching, stan ching, cookie ctse:
哩個係我既自家訓練
因為我身體太差啦, 好希望體能好d, 抵抗力好d, 唔好咁易生病
哩個係我跑步既最終目的

一個人訓練好悶的, 不過set 左個target 要訓練1 hr, 都唔理唔多啦, 完成先算

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-2 10:55 發表

尋日都晌屋企做左3組situp x 20 + 掌上壓 x 20 + 其他少少基本動作,做完第二組之後係咁打喊怒,真係唔想做..." />" />

sit up, 掌上壓等哩d basic d 既, 其實日日做少少都得架, 悶既話, 快快做完佢啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-2 12:47 發表

咁schnix ctse而家有冇日日keep住做sit up,操好腰力呀?...

都有呀, sit up 係我最弱既一項, 現在keep 住每日30下, 都好辛苦.........
希望可以越做越多啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-2 12:52 發表

持之以恆...
積少成多...
我都要好好向你學習下先....
我好鬼懶....@@

大家一齊努力啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-2 12:44 發表

都係既,以前可以成個星期甚至十幾日唔練跑,而家3日已經好唔C服...

希望而家係過度期,第日真係好似馬王兄咁講唔做唔C服~~

做到好似佢咁密, 我一定唔得啦
不過簡單既動作, 日日做下都無妨既

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-4-4 14:12 發表
schnix ctse, 尋晚見妳冇嚟分享會, 好番d未?
其實感冒真係好需要休息, 如果唔係, 拖幾耐都清唔到.
俾個少少建議妳, 如果喉嚨痛, 喉嚨紅腫加有潰瘍咁, 可以試下用鹽水嗽口, 同埋飲d鹽水,
因為鹽水有助消炎降 ...

TNT ching, 多謝關心, 感冒已經好番了, 喉嚨仲有少少潰瘍, 醫生話同感冒無關, 係過濾性病毒, 開左d 潄口水比我, 用左之後好左好多啦
哩排感冒菌d好勁, ching 都要小心身體~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-4-4 17:22 發表

不如問佢想唔想死仲好啦..........." />" />

未想住呀, 屋企仲有一家4口一頭牛等緊我呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-4 17:15 發表
schnix ctse 明天會去比賽嘛?...

會呀, 頭先睇過, 原來由屋企去起點都好遠呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-4-4 17:33 發表
SCHNIX姐,感冒會很疲累的,多點休息幫助康復,賽事經常都有....

謝謝平師兄, 我無事了, 明天會見到你同平嫂的!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-4-5 14:46 發表
" />" />^^"偷看了你元朗賽的相哦!
哈哈,不好意思啦!
你跑時上半身的擺動好像不怎麽自然呢~~
那是你剛開始跑?還是就到終點了呢?

小華ching, 我今日跑得mama 地, 體力好差, 加上好熱, 覺得成個人都好硬呀