香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

當散下步咁jog , 最主要希望參與, 咩成績都唔理, 就唔會有壓力啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-2 00:28 發表

嗯.. 或者我一開始就要搵醫師幫我針啦...
不過我暫時搵0左物理治療... 如果睇完今個月仲未好番晒就會轉... (始終佢係朋友既朋友.. 唔好意思推卻)

咁又係, 你再睇多幾次先啦, 可能到時已經有好轉, 唔使再轉哩
醫生哩d 大家都係試下試下, 睇下邊個夾得岩d, 你現在既物理治療又未必唔岩既

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-2 00:37 發表

當散下步咁jog 下, 最主要希望參與, 咩成績都唔理, 就唔會有壓力啦   

睇到妳腳傷有好轉真係開心, 恭喜使呀, 繼續努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix ctse... 你隻腳點丫 ? 係未已經唔痛啦 ?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 12:16 發表
schnix ctse... 你隻腳點丫 ? 係未已經唔痛啦 ?

之前間唔中仲有既神經痛少左好多啦,哩樣係幾大既改進, 西醫醫極都好唔倒
但膝蓋背面針位對下既 肌肉痛, 有D 扯住既感覺, 今日會去針多次, 如果好D 既話可以再去GYM 練番

EE 哩兩日進展點哩?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-2 12:58 發表

睇到妳腳傷有好轉真係開心, 恭喜使呀, 繼續努力!

多謝大圍ching, 你都要休息多d, 長跑長有呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-3 12:24 發表

之前間唔中仲有既神經痛少左好多啦,哩樣係幾大既改進, 西醫醫極都好唔倒
但膝蓋背面針位對下既 肌肉痛, 有D 扯住既感覺, 今日會去針多次, 如果好D 既話可以再去GYM 練番

EE 哩兩日進展點哩?

都係落0左針好0左好多..至少行都唔係會有痛...
但上斜落斜都有少少痛...膝頭仲係軟....

呢排買0左個 pad 幾好用....叮一叮佢就用得... 好方便... 凍又得..熱又得...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 12:48 發表

都係落0左針好0左好多..至少行都唔係會有痛...
但上斜落斜都有少少痛...膝頭仲係軟....

呢排買0左個 pad 幾好用....叮一叮佢就用得... 好方便... 凍又得..熱又得...

行時無咩點痛已經係復原路程既一大步, 我諗你keep 住針下會好快好番
我前幾日係渣打攤位買左d 溫熱貼,. 貼住就自動發熱, 好舒服, 多d 熱'full' 下好架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-3 12:24 發表

EE 哩兩日進展點哩?

其實schnix 今賽季都幾好丫,美記PB 左,渣打雖然唔可以最佳狀態,但而家睇黎應該可以出賽,無咩壓力下可以更加享受比賽~~

加油啦,好好調整,之後仲有大把賽事得妳再闖高峰~~

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

Schnix,

其實我今天想打電話給你,看看你進展如何?
    但出門時忘記帶電話,照你所講,應該好了很多,恭喜恭喜!

我可能腰部及尾龍骨針得很多,現在起碼有成20多個針孔,
    有些針孔發炎腫了起來,有時坐著踫到了便會痛。

但膝頭哥始終時好時壞,可能星期日晚及昨晚我都去Gym做了
    個多小時步行機(把阻力較到最大),過後都有小小痛,尤其
    落樓梯時有点痛及酸軟冇力。
    所以,我這幾天都不做步行或跑步機,只做sit-up及一些手部
    運動算了,到渣打那天,希望慢jog下膝頭及腳跟都不痛,能
    跑得幾多便幾多!最大不了,便上車吧!

其實內心是很不開心的,由去年2月中跑完渣打半馬,便決心下一
    年要跑全馬,休息了幾天,便馬上展開預備全馬的操練,一年下
    來的刻苦訓練,如果是技術及體能不足而跑得不好還接收,但如
    今是因傷而跑不到,心裏是很痛苦的。
    昨晚在Gym做到最後鬆腿筋時,可能一下子撞到在尾龍骨發炎了
    的針孔而痛起來,一時感觸自己為什麽咁唔掂而忍不住掉下淚來。
    可能我以往所參與過的運動都很順利,現在很難接受自己那麽
    不濟事!

如果你打算這幾天都去做Gym的話,真的要小心呀!不要過勞,
    集中做上身比較好些。Take care!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-3 13:24 發表

其實schnix 今賽季都幾好丫,美記PB 左,渣打雖然唔可以最佳狀態,但而家睇黎應該可以出賽,無咩壓力下可以更加享受比賽~~

加油啦,好好調整,之後仲有大把賽事得妳再闖高峰~~

x 2~~
    totally agree!!!... ^^
    besides, it still has many race for schnix ctse to join...
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-3 14:20 發表
    Schnix,

有些針孔發炎腫了起來,有時坐著踫到了 ...

runrun ctse... 很欣賞你的堅持...
    但傷勢未好繼續去做運動..可能令你的傷勢加劇...
    ctse 如果真係唔得... 就要上車了..

時好時壞可能因為做運動時觸動到傷患... 小妹之前同你提過我也時好時壞(甚至過年的情況更差)... 回想起來可能是因為小妹貪玩去了打羽毛球和做 gym ... 所以我今次都乖乖地不去做任何運動..
    小妹亦考慮了很久... 在馬鞍山 8k 時決定不跑渣打了... 為了盡快康復準備全馬...

btw... 你的針孔發炎會唔會係 d 針唔乾淨 ? 小心傷口呢...

升級   100%

鬱悶

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 14:54 發表

runrun ctse... 很欣賞你的堅持...
    但傷勢未好繼續去做運動..可能令你的傷勢加劇...
    ctse 如果真係唔得... 就要上車了..

時好時壞可能因為做運動時觸動到傷患... 小妹之前同你提過我也時好時壞(甚至過年的 ...

好多謝ee,
    其實我都預咗會上車的了,尤其天氣預測今個星期日又熱又濕,
    我冇練跑個幾月,體能都差了,跑馬鞍山8K時自己都知道唔掂。

醫師叫我針完後個日唔好冲凉,但我有做Gym會出汗,
    而且呢輪都咁熱,点可以唔冲呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-3 15:53 發表

好多謝ee,

...

runrun ctse... 如果時間許可下次針之前沖涼...
    同埋針完唔好周圍走啦.. 中醫朋友提示過我針完之後最好休息番一至兩小時...
    大家都要加油好好休養~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過

EE 哩兩日進展點哩?

幾大進展喎! 能夠消除神經痛, 針灸真係神奇!
    肌肉痛比較容易處理, 多做伸展運動, 用藥膏按摩吓, 熱敷, 應該好快會消除痛.

升級   0%

難過

原帖由 runrun 於 2009-2-3 15:53 發表

好多謝ee,

...

針灸完唔好做運動住, 乖乖啦!
    睇下針灸進展如何, 睇得佢就聽吓醫師話, 第二天先沖涼.
    康復係需要時間同休息, 急唔嚟架! 渣打當日睇情況, 輕鬆跑算, 唔得就上車.
    留得青山在, 長跑長有.

升級   82%

該用戶從未簽到

其實大家都有病(我都有),這病叫做“賽前憂慮症”,通常在大賽之前總出現,受傷?肚痛?太熱?太冷?.......會浮現很多藉口。放鬆而坦然面對會更好。看看我的blog
    http://hk.myblog.yahoo.com/jw!45i9XlybFUJVQFls9R0gROAc

白頭佬

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-3 14:20 發表
    Schnix,

有些針孔發炎腫了起來,有時坐著踫到了 ...

Runrun ctse, 我又針完番黎了
    哩兩日我用nexcare 100%防水膠布貼住d /腰既傷口先去沖涼, 入唔倒水既, 但傷口仍有d , 醫師話上次用既針用火燒過, 有大既傷口, 所以先叫我地唔好沖涼 (無燒過既針, 佢話唔怕發炎), 貼膠布前, alcohol tissue 先抹下
    針完唔好心急, 真係要完全休息的, 哩兩天我連上身既運動都唔敢做啦. 我覺得針灸有d 傷完氣架, 今日又針完, 我諗最快後天先會開始gym

今日針左好多針, , 腳都有, 今次主要係小腿扯住, 哩兩天連拉筋都做唔倒, 所以點都要再去多次. 有幾針落係近盤骨位, 刺痛由針位落到腳板底, 好痛, 鼻水不停流針多兩針之後, 我話夠啦, 唔好針啦”, 佢話我小腿仍很硬, 仲針多背脊幾下

針完隻腳係度震 . 不過, 回來時扯住情況有明顯改善, 現在可以做stretching , 肌肉仍然係痛, 醫師話要時間復原. 今日之後, 渣打前我唔會再針啦, 再針, 我唔夠時間復原

現在腳鬆左, 慢跑應該ok, 不過唔知可以跑倒幾耐 (如果係10k, 有信心完成倒既現在是21k, 我又無跑3week…), 都係個句, 到時儘量啦, 係跑唔倒就停下來囉, 上車, 好多人都試過, 試下囉, 沒什麼大不了的 今年上左車, 以後就唔使上啦!!!

你的心情我十分明白, 好無奈&難受的, 有好多野係自己控制唔倒, 唯有接受加油runrun ctse,. 仲有幾日, 頂埋佢, 之後就係一個新開始啦!

Ctse, 針完(用火個d), 最好貼住佢先涼, mannings $15 一盒既防水膠膜膠布, 好好用的. 要停止gym 1-2 days. 比腳有少少時間在治療後休息. 我今日都諗, 如果等佢慢慢好, 就唔使咁辛苦啦, 心急, 要快, 就要受下苦架啦. 頂住呀ctse, 仲有幾日啦. 到時跑得幾多得幾多, , 唔緊要, 只要你知道自己係有實力既(哩樣我地長跑網既ching ctse 都知架), 這次跑得慢, 出年跑番你既速度, 始終都可以得到好成績的.

你之前都係跑半馬, 全馬部分路段你未跑過的, 今次當一個預賽., 去熟識在路線先啦
    Take care!