香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

腳仔康復進展如何? 有冇做吓其他運動保持體能狀態?
    日日做吓伸展運動, sit-up, 可以就踩單車.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝叮叮噹ctse 關心
    哩個week 都有做gym, 因為腳仲係痛, 所以主要做上身, 前日玩左10min 健身單車, 腳仲係反覆地好下痛下, 所以都唔係好敢郁腳.
    無去gym 都有做sit up, 今日開始做少少拉筋動作同多d 按摩
    現在可以做既都做左啦, 渣打不太樂觀 但沒辦法, 只有take it easy

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2009-1-27 23:42 發表

多謝叮叮噹ctse 關心
    哩個week 都有做gym, 因為腳仲係痛, 所以主要做上身, 前日玩左10min 健身單車, 腳仲係反覆地好下痛下, 所以都唔係好敢郁腳.
    無去gym 都有做sit up既, 今日開始做少少拉筋動作同多d 按摩
    現 ...

Schnix咁都好乖, 渣打只是眾多之一個比賽, 平常心面對, 養好傷至為重要.
    渣打當日如果唔可以快跑, 咪輕鬆跑, 跑得幾多得幾多.
    盼望渣打當日可以一起跑畢全程.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-28 00:02 發表

Schnix咁都好乖, 渣打只是眾多之一個比賽, 平常心面對, 養好傷至為重要.
    渣打當日如果唔可以快跑, 咪輕鬆跑, 跑得幾多得幾多.
    盼望渣打當日可以一起跑畢全程.

如果可以參與, 已經好開心了, 到時會輕鬆地跑,希望可以同ctse 一齊跑完全程啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-28 00:05 發表

如果可以參與, 已經好開心了, 到時會輕鬆地跑,希望可以同ctse 一齊跑完全程啦  

祝schnix師姐早日康復,齊齊出戰渣打!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-28 00:52 發表

祝schnix師姐早日康復,齊齊出戰渣打!

多謝平CHING, 我會努力的

升級   0%

該用戶從未簽到

希望schnix早日康復...
    咁你1/2會否出戰呀?..

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-28 23:51 發表
    希望schnix早日康復...
    咁你1/2會否出戰呀?..

現在仍然時好時壞, 所以未決定星期日是否可以跑. 仲要諗埋渣打, 等多兩天先決定如果跑, 都唔會跑得快, 只可當係recovery jog   

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 00:22 發表

現在仍然時好時壞, 所以未決定星期日是否可以跑. 仲要諗埋渣打, 等多兩天先決定…如果跑, 都唔會跑得快, 只可當係recovery jog   

schnix ctse.... 我隻左腳同你一樣..所以我聽日去睇物理治療啦...
    等佢幫我決定跑唔跑到渣打啦

btw... 想問一問你有無試過熱敷同埋 stretching?

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix 同ee ctse 多多保重, 星期日同渣打跑唔到都無謂勉強, 好番大把機會
    長跑長有呀!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-29 00:34 發表

schnix ctse.... 我隻左腳同你一樣..所以我聽日去睇物理治療啦...
    等佢幫我決定跑唔跑到渣打啦

btw... 想問一問你有無試過熱敷同埋 stretching?

物理治療
    你睇開邊度架,
    可唔可以介紹我去睇哩? 睇左兩次普通科, 無咩料到, 現在未諗到點做
    尋日開始, 見唔多痛, 開始每日做STRETCHING, 熱敷未有, 不過成日按摩下咁
    你都要做下STRETCHING (如果唔痛既話...
    一痛即刻要STOP)
    EE 今個星期日跑唔跑倒哩?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-1-29 00:48 發表
    schnix 同ee ctse 多多保重, 星期日同渣打跑唔到都無謂勉強, 好番大把機會
    長跑長有呀!!

知道了, 雖然好想跑, 但如果真係跑唔倒都唔會勉強
    而家既TARGET 都係參與, 無咩寄望啦

升級   0%

該用戶從未簽到

無啦啦背傷,重感冒,完全打亂晒我部署,好明白schnix 同ee ctse,勁無奈~~

總之儘左力就ok啦,一個比賽玩得唔好,甚至玩唔到好閒架o者,最緊要長跑長有~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 01:22 發表

物理治療…
    你睇開邊度架, 可唔可以介紹我去睇哩? 睇左兩次普通科, 無咩料到, 現在未諗到點做
    尋日開始, 見唔多痛, 開始每日做STRETCHING, 熱敷未有, 不過成日按摩下咁
    你都要做下STRETCHING (如果唔痛既話... ...

佢係我今日第一日睇佢丫... 係我在大學既跑友介紹... 我睇完再話你知結果如何

schnix ctse, 如果你要去睇物理治療(or 專科).. 最好睇多一次普通科叫佢寫轉介信俾你去睇...
    你有買醫療保險可以 claim 錢, 更加要轉介信...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-29 09:57 發表
    無啦啦背傷,重感冒,完全打亂晒我部署,好明白schnix 同ee ctse,勁無奈~~hgjD088" />" />hj

總之儘左力就ok啦,一個比賽玩得唔好,甚至玩唔到好閒架o者,最緊要長跑長有~~hgj091" />" />hj

其實我都未知仲可唔可以跑到渣打.. 但我如果跑唔到渣打..會去影半馬/全馬相..大概去邊個位影都想好 gala

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-29 09:57 發表
    無啦啦背傷,重感冒,完全打亂晒我部署,好明白schnix 同ee ctse,勁無奈~~hgjD088" />" />hj

總之儘左力就ok啦,一個比賽玩得唔好,甚至玩唔到好閒架o者,最緊要長跑長有~~hgj091" />" />hj

你去年都係渣打前感冒... 不過感冒好快好番既者, 最緊要係休息多D
    背傷點呀? 重痛?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-29 10:06 發表

佢係我今日第一日睇佢丫... 係我在大學既跑友介紹... 我睇完再話你知結果如何

schnix ctse, 如果你要去睇物理治療(or 專科).. 最好睇多一次普通科叫佢寫轉介信俾你去睇...
    你有買醫療保險可以 claim 錢, 更加要 ...

咁我等你睇完話我知咩情況啦
    西醫唔想再睇啦, 消炎藥食得太多
    我另外問緊RUNRUN CTSE 針灸既野, 過多兩日先決定點做啦

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 13:06 發表

你去年都係渣打前感冒... 不過感冒好快好番既者, 最緊要係休息多D
    背傷點呀? 重痛?

係囉,咁邪,一年一鑊~~
    我同大夫講話仲有兩個比賽,佢一次過開左六種藥俾我醫兩樣野,成完既化學反應就係年初一起唔到身~~
    而家背傷好得八八九九,仲係咳同無胃口囉,尋日hae 跑8K 跑完有少少作嘔,今日會去跑下場,希望二月一出到賽啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-29 14:12 發表

係囉,咁邪,一年一鑊~~
    我同大夫講話仲有兩個比賽,佢一次過開左六種藥俾我醫兩樣野,成完既化學反應就係年初一起唔到身~~
    而家背傷好得八八九九,仲係咳同無胃口囉,尋日hae 跑8K 跑完有少 ...

我今天也去了找大夫拜年, 但唔記得寫低8/2渣打比賽, 點解寫?? 因為出唔到聲, 用紙寫下了病徵. 感冒, 喉嚨, 聲帶發炎.