香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   22.63%

該用戶從未簽到

hope u recover quickly !

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2009-2-1 19:45 發表
    今日同runrun ctse 一齊去做針灸, 我第一次做針灸咋, 針背脊, 又針膝蓋後面同腳踝, 好痛呀…. 痛到我在喘氣, 醫師話: 跑步唔見你喘氣喎, 針下又喘氣 (我心諗: 跑步邊有咁辛苦呀~  )
    哩兩日都運動唔倒啦, ...

哇, 針到喘氣? 痛到喘氣? 都針唔少針咁喎!
    如果有效都值得. 除了針灸, 果位物理治療師還給妳什麼治療法?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-1 20:00 發表

哇, 針到喘氣? 痛到喘氣? 都針唔少針咁喎!
    如果有效都值得. 除了針灸, 果位物理治療師還給妳什麼治療法?

係中醫師黎的, 痛到喘氣
    佢又推拿扭我d 手腳, 扭一次我大叫一次

升級   0%

該用戶從未簽到

CTSE 點解要針背ge?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-1 20:03 發表

係中醫師黎的, 痛到喘氣
    佢又用推拿扭我d 手腳, 扭一次我大叫一次  

ctse 講到好恐怖

祝你早日康復

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-1 20:33 發表

話腳同背脊有關喎, 針完感覺到腳鬆左d

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-2-1 20:39 發表

ctse 講到好恐怖

祝你早日康復

可能係我第一, 又怕痛者

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-1 20:43 發表

話腳同背脊有關喎, 針完感覺到腳鬆左d 既  

呵!!!
    甘一星期係未要睇2,3次呀。

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-1 20:47 發表

呵!!!
    甘一星期係未要睇2,3次呀。

睇下哩兩日點囉, 佢話應該唔使再睇, 不過我就有所保留…. 希望明天真會好d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-1 20:33 發表

物理治療師既針灸只會針肌肉... 而中醫既針灸會針埋相關既穴位... 腳同背既肌肉同埋穴位應該係有關連

今日同位中醫朋友睇戲..佢問0左我隻腳幾個問題之後就同我講..."物理治療師落針既位置唔係咁好 wow... "

當物理治療 claim 晒 insurance 之後我會轉睇中醫 gala... (因為中醫針灸都係當普通科..可以 claim)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-1 21:22 發表

睇下哩兩日點囉, 佢話應該唔使再睇, 不過我就有所保留…. 希望明天真會好d 啦  

其實我 suggest 你唔好跑渣打...
    不過如果你跑..小心為上.. 未好番晒再整親手尾長丫...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-1 21:22 發表

睇下哩兩日點囉, 佢話應該唔使再睇, 不過我就有所保留…. 希望明天真會好d 啦  

schnix 對佢有無信心呢??

聽講有d 針灸真係好神奇,可能聽日起身咩事都無呢~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-1 23:55 發表

物理治療師既針灸只會針肌肉... 而中醫既針灸會針埋相關既穴位... 腳同背既肌肉同埋穴位應該係有關連

今日同位中醫朋友睇戲..佢問0左我隻腳幾個問題之後就同我講..."物理治療師落針既位置唔係咁好 wow... ng14h ...

今日同runrun ctse 傾開, 覺得哩個醫師應該岩你, 因為佢主要幫我地鬆番d 肌肉, 針完仲幫我扭鬆d 手腳(推拿)

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-1 23:56 發表

其實我 suggest 你唔好跑渣打...
    不過如果你跑..小心為上.. 未好番晒再整親手尾長丫...

如果唔痛, 跑得都會試跑, 當然會super super slow jog, 到跑唔倒就行, 行唔倒會上車, 放心啦, 痛既話我會放棄架啦

升級   0%

難過

如果睇一次就好, 真係試得過.
    起碼醫師唔會"dum"症, 得唔得好快知.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-2 00:12 發表

今日同runrun ctse 傾開, 覺得哩個醫師應該岩你, 因為佢主要幫我地鬆番d 肌肉, 針完仲幫我扭鬆d 手腳(推拿)  

嗯.. 或者我一開始就要搵醫師幫我針啦...
    不過我暫時搵0左物理治療... 如果睇完今個月仲未好番晒就會轉... (始終佢係朋友既朋友.. 唔好意思推卻)

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-2-2 00:17 發表
    如果唔痛, 跑得都會試跑, 當然會super super slow jog, 到跑唔倒就行, 行唔倒會上車, 放心啦, 痛既話我會放棄架啦

支持妳 . 唔痛就慢慢跑, 影下相, 感受吓大型比賽的熱鬧氣氛.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-2 00:04 發表

schnix 對佢有無信心呢??hgjD088" />" />hj

聽講有d 針灸真係好神奇,可能聽日起身咩事都無呢~~hgj091" />" />hj

現在真係未知, 因為未試過, 不過幾神奇下既, 一去到佢話我受傷個隻腳膝蓋腫起左, 又係喎, 我都無留意到. 佢針完之後, 的確無咁腫.
    如果可以好番, 比佢針下又無咩所謂喎

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-2-2 00:30 發表
    ctse,呢種醫法幾有效,而痛苦程度相對我個果無咁高!當然會無我好得咁 快啦!但係適合你!我諗,你應該跑到ge!不過要就住!跑完之後最好去睇多一兩次啦!斷埋尾佢!

Ching, 你個隻針完仲要燒, 好嚇人下喎, 咪好痛囉