香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 obaanc 於 2009-1-29 14:18 發表

我今天也去了找大夫拜年, 但唔記得寫低8/2渣打比賽, 點解寫?? 因為出唔到聲, 用紙寫下了病徵. 感冒, 喉嚨, 聲帶發炎.  

病到出唔到聲, 係咪用電郵定msn請假?
    我都唔好得妳幾多, 唔係講唔到嘢, 係唔想講嘢, 一講嘢就想咳, 咳到腹肌同橫隔膜痛, 做唔到sit-up動作, 起床也要轉側身先得.
    昨晚終於冇咳醒, 今日已經好多了, 寄望星期六可以跑步.

飲多啲水, 休息多啲.

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-29 14:12 發表

係囉,咁邪,一年一鑊~~
    我同大夫講話仲有兩個比賽,佢一次過開左六種藥俾我醫兩樣野,成完既化學反應就係年初一起唔到身~~
    而家背傷好得八八九九,仲係咳同無胃口囉,尋日hae 跑8K 跑完有少 ...

係咳同無胃口x2, 同病相憐.

你重可以跑8k! 小妹真係有心冇力, 手軟腳軟, 又咳到腹痛點跑呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-29 14:27 發表

病到出唔到聲, 係咪用電郵定msn請假?
    我都唔好得妳幾多, 唔係講唔到嘢, 係唔想講嘢, 一講嘢就想咳, 咳到腹肌同橫隔膜痛, 做唔到sit-up動作, 起床也要轉側身先得.
    昨晚終於冇咳醒, 今日已經好 ...

係咪咳到變蝦米, 我都係 叮叮噹, 唔舒服就唔好做sit-up喇, 好番先吧!!!

我諗星期六才知怎樣!!! 星期一應該ok的, 要出去吸收陽光的精華!!!

係呀要飲多d熱水/茶, 蒸汽有助暢通呼吸道.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-29 14:34 發表

係咳同無胃口x2, 同病相憐.

你重可以跑8k! 小妹真係有心冇力, 手軟腳軟, 又咳到腹痛點跑呀?

呀~~NC同叮噹師姐都同我一樣橙~~
    過年轉天氣真係好易病,出年大家要小心D啦~~
    叮噹師姐星期日唔玩唔駛咁急操住啦,要操都操夠啦,2月8前跑多一兩次keep 下狀態就ok,比賽前抖2-3日應該夠晒~~
    原本星期日last 場熱身賽想做好成績,而家睇黎就算落到場都係hae 下keep 下狀態算~~

升級   0%

難過

原帖由 obaanc 於 2009-1-29 14:36 發表

係咪咳到變蝦米, 我都係 叮叮噹, 唔舒服就唔好做sit-up喇, 好番先吧!!!

我諗星期六才知怎樣!!! 星期一應該ok的, 要出去吸收陽光的精華!!!

係呀要飲多d熱水/茶, 蒸汽有助暢通呼吸道.

係呀! 發mo蝦米
    做sit-up測試自己邊度痛姐! 原本咳都好大運動量, 腰, 腹, 背, 下盤都肌肉痛, 唔講得笑.
    昨天陽光普照, 好想出去行山, 有心冇力, 落街行都冇力.
    星期一要吸番夠本.

知道. 全日只飲熱水, 熱茶, 熱薑蜜, 熱冰糖川貝血燕, 熱十穀粥.......

升級   53.45%

該用戶從未簽到

DEE ching, nc 姐, 叮叮噹ctse.
    感冒就唔好跑住啦, 對心臟負荷好重, 如果食住感冒藥更加唔好跑 (好多感冒藥會令心跳加速), 而且一冷一熱又好易'攝'親
    感冒如果休息夠可以好快好番的, 一定要休息 同飲水

take care !!!

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 19:43 發表
    感冒就唔好跑住啦, 對心臟負荷好重, 如果食住感冒藥更加唔好跑 (好多感冒藥會令心跳加速), 而且一冷一熱又好易'攝'親
    感冒如果休息夠可以好快好番的, 一定要休息飲水 ...

慢慢多飲熱水會好D~的哦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今日做左1hr gym
    除左上身之外, 今日加強左腳既訓練
    健身單車10min+樓梯機 5min+跑步機急步行5min+跑步機慢jog 5min

樓梯機只玩5min, 強度已經最低, 但好辛苦, 流晒汗, 因為腳力欠奉...唔只係傷左既腳, 無事既腳因太耐無train, 腳軟軟咁
    跑步機慢jog, 真係好慢好慢, 但已經腳累了... 一路要好小心地跑
    番黎即刻full 冰

傷左之後搵過好多資料, 因為腳跑時外'番', 所以好易傷, 今日係跑步機上跑之時, 覺得震力回彈上小腿, 以前係咁跑跑跑, 都唔會留意倒哩樣野... 如果解決唔倒跑鞋吸震既問題, 其實唔應該再跑

原來唔係有腳既都識得跑步的, 現在先明白,. 跑步是一門學問: 跑姿, 跑鞋, 操練計劃等, 少一樣野配合都唔得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 13:13 發表

咁我等你睇完話我知咩情況啦
    西醫唔想再睇啦, 消炎藥食得太多
    我另外問緊RUNRUN CTSE 針灸既野, 過多兩日先決定點做啦

而家好多物理治療師都會用針灸...但落唔落針要問問佢啦

btw..我今日睇0左啦..佢覺得我仲係肌肉發炎...  d 肌肉鬆唔番..
    今日做0左電療/超聲波/熱敷..同埋詳細檢查.. 星期六再睇
    果位係女治療師, 都幾細心...
    佢叫我都係俾0左塊渣打布人地跑啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-1-29 14:09 發表
    師姐,都唔好睇西醫啦!消炎葯對你個症唔會太有效,但如果頂唔住痛,食咗個感覺會好啲GE!元朗有個女跌打師父,我阿媽睇開,可能會有效啲!一劑要250到!屯門我睇開個神醫返咗鄉下,三月中先 ...

oscar ching, 3月先番, 到時如果仲未好既話, 我再問你囉contact
    之前睇過ching 你話傷得幾嚴重下, 但最近見你開操, fit , 哩個神都幾堅

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 19:43 發表
    感冒如果休息夠可以好快好番的, 一定要休息 同飲水 ...

係呀今天已狂飲熱水, 所以今天經常進出廚房及廁所.

schnix, 妳都要睇吓對腳比唔你出賽, 長跑長友, 祝早日康復!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-29 20:10 發表

而家好多物理治療師都會用針灸...但落唔落針要問問佢啦

btw..我今日睇0左啦..佢覺得我仲係肌肉發炎...  d 肌肉鬆唔番..
    今日做0左電療/超聲波/熱敷..同埋詳細檢查.. 星期六再睇
    果位係女治療師, 都幾細心... ...

ee ctse 而家行唔行倒哩
    我會等多兩日先決定點處理隻腳

今日腳唔痛, 所以第一次上跑步機, 發覺復原既路都幾漫長….
    ee ctse早日康復!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-1-29 20:23 發表

係呀今天已狂飲熱水, 所以今天經常進出廚房及廁所.

schnix, 妳都要睇吓對腳比唔你出賽, 長跑長友, 祝早日康復!!

Nc , 要訓多d, 訓多d 先會快d 好番, 未好番唔好再出去跑步啦!

我正努力康復中, 現階段黎講, 就算腳唔痛, 可以慢jog, 都要大約5日先可以慢慢進入狀態, 所以1/2 應該唔會出戰了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 20:28 發表

Nc 姐, 要訓多d, 訓多d 先會快d 好番, 未好番唔好再出去跑步啦!

我正努力康復中, 現階段黎講, 就算腳唔痛, 可以慢jog, 都要大約5日先可以慢慢進入狀態, 所以1/2 應該唔會出戰了

1/2和8/2兩個賽事, 始終渣打係具代表性d, 相信schnix做這個決定是正確的, 希望渣打見到schnix, 妳都要保重呀!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 20:24 發表

ee ctse 而家行唔行倒哩
    我會等多兩日先決定點處理隻腳

今日腳唔痛, 所以第一次上跑步機, 發覺復原既路都幾漫長….
    祝ee ctse早日康復!

謝..睇一次我都唔會期望可以好快好番....
    且看看做多兩次 treatment 就知道佢同我夾唔夾  

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-1-29 19:58 發表
    今日做左1hr gym
    除左上身之外, 今日加強左腳既訓練
    健身單車10min+樓梯機 5min+跑步機急步行5min+跑步機慢jog 5min

樓梯機只玩5min, 強度已經最低, 但好辛苦, 流晒汗, 因為腳力欠奉...唔只係傷左既腳, 無事既腳 ...

進展唔錯喎! 唔痛就好囉!
    唔好心急, 慢慢跑, 欲速不達.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-1-29 21:41 發表
    你以行樓梯機keep体能,如果腳無痛係一個好好ge方法!我睇完神醫第一劑之後都無即刻開操,而係用行樓梯,第一次行完廿九層就收工,仲有啲腳軟,第二日再行行五次已經無咁辛苦,第三日就行咗十二次,仲有 ...

Ching, 我唔係jog 5k, 而係5min.
    兩個星期無跑, 腳軟軟啦, 明天都應該會照train

我睇番你個blog, 醫神又針, 又燒咁好嚇人下, 但係一次之後已經好返好多, 真係神醫

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-1-29 21:57 發表

Ching, 我唔係jog 左5k, 而係5min.
    兩個星期無跑, 腳軟軟啦, 明天都應該會照train 下
    我睇番你個blog, 醫神又針, 又燒咁… 好嚇人下, 但係一次之後已經好返好多, 真係神醫

聽Oscar講述神醫幫他醫腳的過程, 唔止又針又燒......詳情真係幾嚇人吓!
    如果俾佢醫, 真係要有份信任同受苦的心. 恐怕唔係一般人頂得住.
    醫兩次就極速康復, 唔到妳唔服.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今日同runrun ctse 一齊去做針灸, 我第一次做針灸咋, 針背脊, 又針膝蓋後面同腳踝, 好痛呀…. 痛到我在喘氣, 醫師話: 跑步唔見你喘氣喎, 針下又喘氣 (我心諗: 跑步邊有咁辛苦呀~  )
    哩兩日都運動唔倒啦, 希望會有好轉啦