香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenyiu
打印 上一主題 下一主題

長跑新手數問

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

我也是新手,我個人意見
1. 初學者,鞋跑宜買保護性較强的,不宜買薄鞋。美津濃會是不錯的選擇,因為較平
2. 初學者最好先了解自己身體狀況先,如:肥定瘦、耐力如何、有無病痛等,因為呢d野決定你開始時點練。同時,跑步者最好先決定自己跑步目的什麼,不同目的需要既練習方法都有唔同,如:減肥者宜慢長跑,練速者宜短快跑。至於練習頻率,初學者宜一星期兩至三次,每次練習最好45至一個鐘
3. 我自己睇,無論你想專項長跑定短跑,,基本工不可少,建議開始練跑時先做慢長跑(如3k至10k),肥既先減,瘦既等身體先習慣「跑」,然後再就住自己想跑既目標決定練習項目

升級   78.75%

該用戶從未簽到

c兄...無錯帶氧運動係30-60分鐘先有效,不過最開頭未必可以做到咁耐
仲有係要連續咁做30-60分鐘,要係慢跑先得

或者你可以睇一睇呢個link,裏面都有文章講到點練跑
http://maxyu888.sinaman.com/

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kenyiu 於 2008-5-9 00:21 發表

保護性較強即是怎樣?避震?還是其他?

避震好(但最好唔好買有air o個d),有一定厚度
個人建議可以考慮美津濃wave rider或者wave aero系列,都係平靚正既初學鞋(有其他跑左好耐既c兄都用緊)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kenyiu 於 2008-5-9 00:33 發表

價錢大約幾錢度?

練跑前後又應該飲幾多水?

價錢無記錯應該400-500左右
飲水我自己則以飲夠為原則,無特定要飲幾多,少則可能500ml,多則幾升水都得。一般黎講,正常跑得越長飲得越多

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kenyiu 於 2008-5-9 01:02 發表

有無$300或以下,又唔錯既跑鞋....

比較少........或者有睇得唔跑得o個類跑鞋
(converse都成$200....不過絕對唔係好)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kenyiu 於 2008-5-9 13:49 發表
首先多謝各位的意見,但不知道air bag 同cushion係唔係兩樣野黎?因為好似差唔多咁,唔係太識分

有分別架
簡單黎講,air bag即係你見腳跟好似氣球o個類,nike air o個類
cushion你就當佢係厚o的鞋跟

或者其他c兄可以補充

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

tslney兄,你呢隻就係gill兄講既air bag鞋
點解話呢類唔係咁好?因為air bag好似彈床咁,會將d力向上彈。當你跑既時侯,你腳踏地時所產生既力會完全反彈去你大小腿、背部或更甚頸骨,跑得越耐受力越勁,長夠好易肌肉酸痛、背傷等。所以一般唔會做練跑用

個人認為,呢類鞋唔適合做專項鞋,當jogging鞋或者做gym鞋還可以的
當然,你跑既時侯覺得好舒服,跑得好自在,跑完又無成日腳傷等等,繼續穿都無妨既
不竟,跑鞋還是很個人化的

升級   78.75%

該用戶從未簽到

kenyiu兄:
如果你唔怕睇英文的話,以下呢個網會step by step話你知點樣再始train

http://www.mcmillanrunning.com/training1.htm