香港長跑網  - 長跑長友

樓主: purejoey
打印 上一主題 下一主題

無傷無痛,馬不停蹄~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

飲可樂大賽跑出自己應有水準 36min 度,要突破自己要加倍努力了。

跑完這個比賽後要同對wave rider 12 講 good-bye la.

升級   0%

開心

跑上山頂賽日子迫近,係度mark 低餘下練習時間先:

13/9 (一) 放工後 跑馬地馬場 7圈

16/9 (四) 放工後 荃灣西->汀九橋底->荃灣西

19/9 (日) 早上 天星->山頂 (有事取消)

21/9 (二) 放工後 天星->山頂 (天雨取消)

24/9 (五) 放工後 天星->山頂

26/9 (日) 荃灣迎亞運 8K 8:16am start

28/9 (二) 放工後 天星->山頂

1/10 (五) Great Racing Day 7:30am start

升級   0%

開心

今晚第一次跑跑馬地馬場石屎路,感覺唔錯,氣氛又好,華洋雜處,高手又多。

要進步,可嘗試儘量跟一些比自己快的Ching/Ctse 後面保持不變距離直到頂唔順為止。

今次跑左7個圈,依家先知7圈半先有10K。下次跑多一圈。

練15K就跑 11 圈。

今次亦都試下新鞋 - NB 1225

同以前的wave rider 12 比好似輕巧D,腳掌心對地面的觸感亦強D,總之幾滿意。

最後跑出的均速居然同冬天的紀錄很接近。

應付完山頂賽後考慮每周最少1次係呢度練下速度。

升級   0%

開心

原定星期五的上山練習有事取消。

將改為星期四放工後跑荃灣迎亞運賽道。

升級   0%

開心

好失望!!!!!
    點解今次心晴行動唔再經奧運徑,無得報仇!!!

而且同幾個大賽撞期,好大機會唔玩!!!

升級   0%

開心

Terry Ching 好有 heart wow.

小弟本周日早上會跑。

朝早8:30 係中環天星9號碼頭起步ok?

不過小弟超慢,去到漆咸徑甚至可能要行上去,要屈就Ching la.

(其他Ching Ctse 如果有興趣都可以join 埋)

升級   0%

開心

今晚首次跑荃灣西->汀九橋底->荃灣西。

全程在海邊,雙橋景超正,荃灣段超闊,無大馬路要過。

全程約8k,41 min 完成。

到時跑荃灣迎亞運賽目標 sub 40 應無問題。

升級   0%

開心

同意。小弟如果唔試路就去馬實要行返終點。

Ching 周日上午唔得,下周五(24�9)夜晚 6:45 中環天星起步 ok?

升級   0%

開心

19/9 早上跑上山頂有事取消。練習機會買少見少...

升級   0%

開心

我愛新跑鞋 NB 1225!!!

因為聽朝有事,今晚即興跑將軍澳大圈。

這是首次著新鞋NB 1225 跑將軍澳大圈,用一貫的輕鬆至辛苦之間的心態跑,尾段冇用 魔鬼速度,跑完先看表...

嚇一跳!!!竟然PB左 5 min!!!

依家先知跑鞋的種類對成績有很大影響!!!

近來多次速度練習也對自己的特點有更深認識...

自己力量及氣量不強,步幅窄,但可用步頻彌補。

同埋不用心急加速,就算中段要回氣之後也可以慢慢地加速。

依家覺得將來不斷進步下 10k sub 45 都唔係無可能

同埋覺得自己係比賽唔夠熱血,見到d高手咬牙切齒咁樣,入秋冇咁熱後要學下佢地

不過著新鞋跑完後發現左前掌枕部位有勞損感,可能係新鞋前掌部位吸震冇以前 rider 12 咁好。

看來平時練15K或以上要搵對前掌吸震較好的鞋先得。各位Ching Ctse 有冇 suggestion ar?

升級   0%

開心

心血來潮,突然對競步有興趣...

如果搵到班學,或者會參加出年4月的港鐵競步賽。

升級   0%

開心

原帖由 阿聰 於 2010-9-19 08:31 發表

不過競步唔同跑步, 佢既要求嚴格得多
    當初我都以為, 在街上急步行走既, 就叫做"競步"......

係呀,聽講就咁行路行快D都有機會違反競步規則,所以一定上搵班學。

如果參賽會以合法完成全程為目標,時間其次。

升級   0%

開心

好突然,就快要同TKO 講 good-bye la.

將要搬去荃灣附近住,諗起可以成日跑青公真係爽死

升級   0%

開心

今日放早,再跑將軍澳大圈,辛苦過上次,但時間相若,總算整固到上次大PB時間。

升級   0%

開心

原帖由 purejoey 於 2010-7-26 21:33 發表
    係度寫低自己報左咩比賽當提下自己:

1. 5/9 泰基盃 10K (北潭涌) (Finished) (55 min 58 sec 稍失望)
    2. 12/9 可樂 7K (沙田) (Finished) (36 min 40 sec 不過不失)
    3. 26/9 荃灣區青少年暑期活動閉幕禮暨長跑迎 ...

不經不覺已經報左超過十個賽事,幾乎每星期都有賽事,唔封自己做「賽痴」都唔得

升級   0%

開心

快將搬離TKO,住左11年,有唔捨得...

之前因為逢星期三多數有賽馬要工作,無法 join 「逢星期三晚 - 將軍澳 Gathering 跑」...
    因為星期六唔想太早起身或翌日有賽事,無法 join 「將軍澳逍遙跑 - 逢星期六早上齊齊..跑..吹..食..」...

將會搬去荃灣附近,想再 join TKO 活動更加難...

所以小弟在TKO餘下的日子會積極考慮 join TKO 活動

講真,之前只 join 過2次「逢星期三晚 - 將軍澳 Gathering 跑」,1次特訓,加上小弟比較內向少野講,各Ching Ctse 對小弟印象一定很模糊...

check 過 calendar,23/10 可 join 「將軍澳逍遙跑 - 逢星期六早上齊齊..跑..吹..食..」
    27/10 可 join 「逢星期三晚 - 將軍澳 Gathering 跑」

希望有個 tko 美好回憶...

搬去荃灣後,青公變成小弟的主場,如果時間就到的話,都會積極考慮參加「夜跑青公」活動,如果各Ching Ctse 唔嫌小弟悶的話

升級   0%

開心

尋晚(24/9)係尾二一次的上山頂練習。

呢次有個唔係跑開步的同事跟跑,結果我跑一段就要等佢跑/行過黎。

上山頂對佢黎講齋行都好吃力。

不過對我黎講咁跑都幾特別,分段分段全力跑,譬如可以感受下全速跑完寶雲徑。
    去到漆咸徑第一次見到有鬼(西人)跑上去,相信都係備戰。因為我之前係跑下停下大把氣,可以輕易越過佢,但要等埋同事中途都要停低俾西人過番。

漆咸徑中段漆黑一片,一定要等埋同事一齊行上去。

最後用左成105分鐘跑/行上到山頂。比起自己跑多左成3x分鐘。

都好,冇咩點用力,可十足狀態係星期日荃灣出賽。

下周二係最後一次練習,一定要好好珍惜!!!

升級   0%

開心

荃灣賽對自己表現尚算滿意,希望可以 sub 40.

賽後無損傷,應該唔影響五日後的上山頂賽。

升級   0%

開心

荃灣賽話咁快有result

好野!!! 39:10!!! 第一次meet 到賽前 target!!!

升級   0%

開心

國慶天星跑上山頂賽最後一次練習終於完成!!!

今日4點45分由天星出發,以平常心去跑。
    亦演習了比賽時會用的策略:
    1. 應付三大斜的方法-
    寶雲徑 - 垂頭全力跑
    漆咸徑 - 行
    種植道 - 垂頭全力跑

今次練習亦是首次跑100%賽道,因為可以跑埋動植物公園一段。

結果成績 - 69分30秒
    減去等燈位及鬼妹問路所花時間,應該係大約 67分。

很高興,又PB 到,而且係首次日間跑 PB
    咁比賽的目標就set 做 sub 65分 la.