香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 馬神
打印 上一主題 下一主題

馬拉松的神奇

升級   0%

該用戶從未簽到

1月份-

5/1 跑15K (TKO)
6/1 跑20K (HKI)
9/1 美記21K (TAI PO) 1:44
11/1 跑7K (HV)
12/1 跑8.6K (TKO)
14/1 跑6K (HV)
16/1 跑11K (HV)
19/1 跑32K (ST)
20/1 郊遊大嶼山東北 約10K
25/1 跑16K (HKI)

總計 : 跑136.6K

升級   0%

該用戶從未簽到

今年第二次OVER 30K長課, 相比上星期32K係沙田跑, 今個星期希望自己既狀態可以再提升一下, 所以揀左一條我認為更高難度既路線 - 青公, 今次其實係我第一次跑青公, 之前踩車就試過, 跑倒是第一次, 而且今次自己既目標好明確就係入屯門三聖再出番荃灣西, 由於事前對整段路線唔熟悉, 所以頭段用左比較慢既速度去跑, 因為志在食咪, 好快就去到網友所
提及既汀九段, 深井段, 呢個時間有諗過買支水拎住跑, 但又唔想拎咁耐, 所以放棄在此補水, 離開左深井很孤獨, 有一種挑戰個人忍耐極限既感覺, 不經不覺又到了青龍頭, 從前行山起步的地方, 上斜時眺望對面馬灣的豪宅, 再望遠少少就是兩星期前行山的地方大嶼山東北花瓶頂,大山等地, 愈向大欖方向更是人跡罕至, 望向黑沈沈既大海, 加上海風吹來, 自己好像向住一個深淵跑去, 對面北大嶼山公路的燈光愈來愈暗淡, 此時慢慢見到大欖迴旋處出現, 經過海事訓練學校, 到小欖路口, 之後便是網友提及的地獄路段, 因為會經過多段又上又落既小斜坡, 終於捱到黃金,此時很餓要入7仔買了支500ML 水同食左包GEL, 再上路經寶隆軍營(以前毅行既終點),青山灣, 終於到達三聖村, 為了跑夠35K, 所以再向恆福商場方向跑多少少先回程

回程時對路段熟悉, 可以更有效控制自己既體力, 無奈每經斜路時速度便下降得很慢, 一路上同自己講慢不要緊, 目標係要食晒整條青公, 一路上平常心慢慢欣賞著青公,青馬夜景, 控制著自己均速完成今晚的訓練, 回到深井時, 500ML水已經完了, 買了一包KITKAT 同一支500ML POCARI, 過了嘉頓後慢慢將速度加快少許, 終於完成35K長課
(今次感覺比上次32K更有佳, 一來今次好似冇出現"撞牆", 上次28K已經感覺好辛苦, 而且之前跑沙田因為9成以上都係平路, 而青公更接近渣馬路線感覺)

分段時間       TOTAL
10K      1:00:17       1:00:17
20K      1:01:57       2:02:14
21K         06:29       2:08:44
25K         25:43       2:34:27
30K         33:00       3:07:35
32K         09:53       3:17:54
35K         16:57       3:34:51

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 28-1-2011 15:16 發表

好堅呀... 馬神.. 我仲未食過35k呀.....渣馬唔知點死...

大師兄唔好玩我啦, 我一D 都唔堅, 長跑網好多世外高人 !!
你有傷在身, 保重腳仔呀, 渣馬盡力LOR, 唔好加重傷勢先長跑長有MA

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 28-1-2011 17:25 發表

我已經康復哂lu.........不過呢期參加左兩場陸上兩項.. 所以無時間長課..

如無意外年初一會跑35k.

咁就好啦, 原來你D精神攞左去玩兩項 , 加油呀 !!
我希望可以跑多一次長課, 但驚RECOVER 唔切, 但照計有兩個星期應該冇問題掛? 年初一去跑?? 唔洗拜年咩? 大大同個囝囝會唔會炸型呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 28-1-2011 17:46 發表
兩個星期夠回架啦!恭喜你愈來愈上力呀!

謝謝阿奶指導, 希望可以走多一課就好了
睇下自己既進步空間仲有幾多嗎

升級   0%

該用戶從未簽到

1月份-

27/1 跑35K (TW)

總計 : 跑171.6K

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

經過長課後, 隔左一日先黎個RECOVER RUN, 輕輕鬆鬆走番轉, 灣仔海旁 - 中區海旁 - 孫中山公園(折返) - 灣仔海旁 - 金紫荊廣場 - 分域碼頭街

TOTAL 11K  1:03

升級   0%

該用戶從未簽到

1月份-

27/1 跑35K (TW)
29/1 跑11K (HKI)

總計 : 跑182.6K

升級   0%

該用戶從未簽到

堅尼地道-麥當奴道-寶雲道-大坑道-東院道-加路連山道-禮頓道-馬會博物館
TOTAL 13.5K

跑得有點吃力, 呢排冇乜時間練跑

升級   0%

該用戶從未簽到

2月份-

1/2 跑13.5K (HKI)

總計 : 跑13.5K

升級   0%

該用戶從未簽到

2月份-

5/2 跑38K (ST)

總計 : 跑51.5K

升級   0%

該用戶從未簽到

2月份-

5/2 跑38K (ST)
6/2 郊遊西貢西 (SK)
11/2 跑12.5k (SK)
16/2 跑9.5K (TKO)

總計 : 跑73.5K

升級   0%

該用戶從未簽到

自5號終極長課後, 可能將身體谷得太盡, 再加上初4,(6號)又去行山, 休息不足下, 初5大病左幾日, 完全停止訓練, 直至11號完成在西貢的12.5K比賽, 雖然走既過程好辛苦, 時間好慢, 但起碼幫自己從病態中慢慢走出, 再休息幾日下, 尋晚終於回到久違既TKO GATHERGING 跑, 見番校長, 大師兄, STEPHEN 回歸,車仔等等咁多同學仔, 真係好開心, 仲有幾日就係全年既盛事 - 渣馬, 呢刻都冇乜野可以擔心, 不如放鬆心情好好迎接比賽, 享受過程將過往辛苦訓練既成果發揮出黎, 希望各位長跑網既跑友都可以"馬到功成" , 齊齊PB !!

升級   0%

該用戶從未簽到

TESING