香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   0%

該用戶從未簽到

11点球場熄燈, 我不斷為自己打氣, 其間一雙情侣暗角唔停咁打車輪, 真係唔理我既哀號,唔理我既哭叫.....

升級   0%

該用戶從未簽到

我絕對冇玩過呀, 3輪車之類呢d咁恐怖既野,我諗起都個人覺得唔舒服,心口就有D作悶......

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝朝兄鼓勵,我冇期望渣馬可接近320,始终天氣係最大難關,現祇可苦練再苦練而已!

胗有比赛有目标特訓專心D打好根基,我反而有鬥心跑RTI65k報上年一箭之仇!

升級   0%

該用戶從未簽到

Eric 有所不知 ~~ 接吻是最古老的體育運動之一, 已經被申請在 2X11 亞運比賽項目, 比賽爲男女兩個人之間的對抗比賽。比賽中,一方用舌尖刺擊對手舌尖,舌尖具有刺入性質地刺在對手口腔的有效部位,最後有效壓下次數多的一方爲勝。在比賽中不允許握抱對手的腰部以下部位,不允許用腿使用技術動作的站立和跪撐。

比賽采取3局2勝制

P.S. 死 ~~ 亂咁up會唔會被禁止發言 or ban account!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 30 Dec 2010 - 6 x 1km  
記錄: 30 Dec 2010 - 3.39km  慢跑回界限街花墟公園
是日 total 9.39km
地点:備戰渣打馬拉松之3 Interval Run 6 × 1k 4分鐘內一組 (6分鐘連休息)

今天應是2010最後跑步日,跑多十k十二月才可達二百公里,從未跑過Interval 衝圈,得Oscar 兄指点,跑十個6分連休,頭五個跑4分10,後每兩個加快小小,最後跑盡。

慢跑到球場拉筋,前兩天5k tempo 頭k試過4分正,從未跑入4分內,朝兄又背書話我升Lv,非常好奇跑盡1k可以幾多,衝呀衝,好鬼辛苦跑出3分47,休息兩分鐘,跑呀衝呀3分49,吾痛但好辛苦,再来一次3分49,又發誓跑多一次4分內收工,跑到死咁3分50,休息兩分鐘,好似昨晚劉華演唱会咁,話最後都Encore 啦,但順住力跑,真係跌10 seconds 到4分正,正式收工前跑多今年最後一k,4分01就回家,下次才加多兩组,終於可以做到4分內又是超興奮,其實每次用阿Q精神嚟自我安慰, 發掘一些小進步是我練習最大動力。

1 kmTime
第 1組0:03:476分鐘連休息
第 2組0:03:496分鐘連休息
第 3組0:03:496分鐘連休息
第 4組0:03:506分鐘連休息
第 5組0:04:006分鐘連休息
第 6組0:04:016分鐘連休息
第 7組6分鐘連休息
第 8組6分鐘連休息

是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/61142536
是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/61142534
是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/61142531

本月到目前為止累積 201.20km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 1 Jan 2011 - 21.32 km 1小時42分50 秒  (平均 4'49" 1 km, 1447C)

備戰渣打馬拉松之4 美津濃半馬路綫長課

週六2011元旦日參加港區跑友約跑大尾督,路綫為美津濃半馬,雖然沒有報美記半馬,但早上可以開心見見朋友,中午約家人行新娘谭自然教育徑放狗,一舉兩得。

早上吃早餐後乘巴士轉的士,八時半己到大尾督,在海邊藍天冬日微冷風下靜看郭正佩“東京。村上春樹。旅”不時看看八仙嶺風景,元旦日真寫意。九時半找跑友集合,终於可和力兄見面,其他十多跑友逐一介绍,下次再見若記不起名字,請勿見怪。開跑往新娘谭方向,阿Po和Cu領頭,最初五公里主要上斜高高低低,有相當難道,但天氣好風景美丽,到烏蛟騰比我預料的好得多,烏蛟騰很熱鬧,後來行山時才知今天舉行東北縱走,折返速度加快一些,但曾ITB傷後,每次下坡仍有陰影,控制着速度,阿po Cu 兩人愈来愈遠,用望遠鏡也看不到身影,果然是高手。其間多謝灰灰拍照,辛苦晒!

到起点處集合後問清路綫後,大夥再跑上大壩跑最後6公里,打算試試可否用Tempo 4分20步速完成以下路程, 跟着阿po 跑水壩到禁區碼頭折返, 見阿po 輕輕鬆鬆遠去,306級真是另外一水平, 小弟想加速也無力了,結果平均約在4:35步速完最後6公里路程, 到壩頭完成21.32公里,花了1小時42分多,踢腿慢跑回停車場集合。

大夥往大埔午飯,小弟等太太女兒狗狗接,後駕車往鹿頸午飯,其後再行山放狗。由烏蛟騰往鹿頸一段未跑過,渣馬前那超長課若由沙田跑到鹿頸都相當有挑戰性。最後多謝港區跑友安排,祝各位新的一年,工作順利,身體健康。尤其Wadee快d恢復狀態準備渣馬, 另外CU說病了好幾日速度也這麼快, 果然是"老實人有限公司"合夥人.

SplitTimeKm DistanceAvg Pace
10:06:2316:23
20:04:5214:52
30:04:5814:58
40:05:1915:19
50:05:2915:29
60:05:1415:14
70:04:3714:37
80:04:4014:40
90:04:3514:35
100:04:2014:20
110:04:1814:18
120:04:4014:40
130:04:5214:52
140:04:3414:34
150:04:4514:45
160:04:2814:28
170:04:5214:52
180:04:3814:38
190:04:4914:49
200:04:2914:29
210:04:2814:28
220:01:230.324:21
Summary1:42:5021.324:49

GPS http://connect.garmin.com/activity/61399183

本月至今累積21.32km。

升級   0%

該用戶從未簽到

2010 完結, 回顧一下, 展望2011, 自2009年6月記錄直到 2010 年12月, 18 個月跑了2400公里.

Mth        Km
Jun-09         118.00
Jul-09         117.00
Aug-09         108.00
Sep-09           98.00
Oct-09         134.50
Nov-09         150.10
Dec-09         137.34
Jan-10         200.85
Feb-10         113.03
Mar-10           80.92
Apr-10         181.66
May-10           59.39
Jun-10           52.29
Jul-10           39.79
Aug-10           72.26
Sep-10         120.91
Oct-10         197.81
Nov-10         220.19
Dec-10         201.63

對於里數, 根本不值一提, 最初白紙一張健身跑, 每次練習都好辛苦. 到2009年8月老婆大人發現淋巴癌Ⅳ期, 癌細胞擴散, 她開始著手化療, 工作繁忙阻止競爭對手收購克服公司財政緊急關頭, 又要兼顧家庭生活操心照料妻子女兒讀書, 坦白說艱難的的日子, 我認為最好方案是積極處理, 面對困難我最值得自豪是從來沒有逃避過一次, 把心一橫無論如何首先2009 跑個 UNICEF 半馬 (1:46) 舒緩一下壓力! 因為大人大量脫髮, 她擔心外面剪難過, 說服大人買了電剪, 我親手把她頭髮剪光, 跟著我自己同樣親手的剪了個櫻木花道 skin head, 記得一次跑步前和兩個女兒看《証人》DVD, 跑時想起謝霆鋒對白: 冇你真係行唔到落去! 一面跑一面流淚!

Like: 5.0
Like: 5

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 3 Jan 2011 - 5km  21分 14  秒 (平均 4'14" 1 km, 339C)
記錄: 3 Jan 2011 - 5km  21分 36  秒 (平均 4'19" 1 km, 339C)
記錄: 3 Jan 2011 - 5km  21分 46  秒 (平均 4'21" 1 km, 339C)
記錄: 3 Jan 2011 - 5km  22分 21  秒 (平均 4'28" 1 km, 339C)
記錄: 3 Jan 2011 - 3.23km  慢跑
是日 total 23.23km
地点:界限街花墟公園

備戰渣打馬拉松之5 Tempo Run 4 × 5k 22分鐘內一組 (30分鐘連休息)

話說又到練艱苦的5kTempo,之前第一次跑兩组,第二次跑了四組全過22分,第三次跑了三組全穿22分,今晚定要跑多過三組。晚上又陪女兒溫習,到差不多十一時慢跑到球埸,氣溫十一度,十分寒冷,穿着長Tee長Tight 褲,拉拉筋開跑。速度打算維持4分20。

第一組首k又跑快了四分正,減慢又減慢,最後21分14完成,太快了。

第二組盡量守着4分20,最後21分36完成,算不錯!

第三組今晚不用自己騙自己,雖然很辛苦,開始跌,仍可21分45完成。

小便後答應自己,不論時間,完成埋最後一組,每一K也是突破,好辛苦又下雨粉又凍又累,諗下公事,諗下女兒考試,諗下奶奶穿38,奶奶靚表妹見完家長,他會唔會上岸? 會唔會請我飲? 做人情比港紙定人仔?.....好唔容易捱過三k,併盡當比赛衝線,最後一組22分21完成,可以完成四組其實十二分滿意。

第 1組第 2組第 3組第 4組
1st km0:04:000:04:140:04:150:04:25
2nd km0:04:150:04:260:04:230:04:40
3rd km0:04:150:04:200:04:260:04:32
4th km0:04:190:04:170:04:200:04:25
5th km0:04:230:04:180:04:190:04:18
Total0:21:140:21:360:21:450:22:21
Avg Pace4:144:194:214:28

是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/61784094
是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/61784087
是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/61784085
是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/61784080

本月到目前為止累積 44.55km

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝3哥 ~~ SCM 取決於天氣好壞 la.

朝兄 ~~ 噚晚我又看了你的 Yblog 一次吸收返d正能量先跑到 4组 5k.

奶奶 ~~ 4組5k咩滋味? 死得味 lor...

大圍 ~~ 你最近唔舒服所以加唔到速度姐, 我目前狀態約莫你上年今天. 我都計過里數, 但SCM之前唔考慮一星期里數過 70. 受傷了後悔莫及.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-1-4 11:03 發表

咁你掂左啦!臨尾重可以加速!

「我衰咗一星期,我等緊個機會,爭番口氣。唔係要證明話畀人聽我掂,只係想話畀自己聽,我跑少咗嘅一組我要跑番!」(Mark哥)

最大幹勁實際上係下週先再跑一次 tempo.....差不多01:00 am.....衝呀….衝呀...我都用過指尾斗數計過大人可能生氣, 我要回家!

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 3 Jan 2011 - 14.01 km 1小時19分55 秒  (平均 5'45" 1 km, 964C)

備戰渣打馬拉松之6 Easy Run

培正道 ~ ~ 世運公園 ~ 傲雲峰 ~ 九龍城渡輪碼頭 ~ 香港海逸酒店 ~ 紅磡碼頭 ~ 尖東海濱長廊 ~ 天星碼頭 ~ 廣東道 ~ 柯士甸道 ~ 彌敦道~ 窩打老道廣華醫院 ~ 染布房街~~太平道 ~ 培正道

話說Tempo之後可以輕鬆跑下儲里數,很久沒有跑家附近大圈,晚上可以早D十点多出發,今次嚴守紀律,特别穿長運動褲,想跑快都難,天氣雖然得十一度,但尖東海旁夜景真是百看不厭,這十幾公里距離跑過的路,不時看看城市街角,在不知不覺之間,發現己經承載著太多人生中重要的記憶。

10:05:5815:58
20:05:2715:27
30:05:4215:42
40:06:0516:05
50:05:1815:18
60:05:5515:55
70:05:1815:18
80:05:1615:16
90:05:1715:17
100:05:5615:56
110:05:3715:37
120:05:3215:32
130:06:020.956:21
140:06:0216:02
150:00:220.066:35
Summary1:19:5514.015:42

是日GPS 紀錄:http://connect.garmin.com/activity/61925938

本月到目前為止累積 58.56km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 6 Jan 2011 - 6.54 km 39分04 秒  

備戰渣打馬拉松之7 Easy Run

本以為自己EQ算高,今天發現多年前發生在自己身上類似事件,有点惱有点憂,剛好打算跑8×1k 宣泄下,晚上慢跑到花虛公園才發現場地準備什麽美食節,要下星期才可用。

在九龍塘附近跑一會,時鐘酒店幼稚園佛教堂道教堂耶教堂老人院...........現在這裏很多類型業務,真遺憾未到過時鐘酒店見識。今天小寒起兩星期為農曆最冷時期,跑了很久肌肉才熱,回家樓下踢腿練drills,偷下懶休息星期六才練超長課。

continued......

升級   0%

該用戶從未簽到

又有bug. 衝過去先!!

1 00:06:50  1.00  06:50  
2 00:05:06  0.78  06:34  
1 00:05:36  1.00  05:36  
2 00:05:43  1.00  05:43  
3 00:05:18  1.00  05:18  
4 00:05:47  1.00  05:47  
5 00:04:41  0.76  06:12

是日GPS 紀錄: http://connect.garmin.com/activity/62203739

本月到目前為止累積 65.1km

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 8 Jan 2011 - 30 km 2小時29分25 秒  (平均 4'58" 1 km, 2059C)

備戰渣打馬拉松之8 長課 沙田<>大埔海濱公園水陸墟

沙田運動場 - 大圍 - 科學園 - 元洲仔公園 - 大埔海濱公園水陸墟 - 沙田運動場

話說星期六早上細女上補習,下午才温書,又是練長課時候,天氣寒冷七時起床,早餐後巴士入沙田運動場放衣物後,拉筋,帶手套冷帽長Tee長tight 出發,今天打算跑三十公里,其實照全馬目標,長課可跑5分頭至5分20,但又想試用5分做基準,Last night 剛剛和老婆看完“讓子弹飛“, 回家看到O記D均速可以咁平穩, 真的最重要練好均速,路綫首先向大圍方向,在神召會過橋,沿着成門河往馬鞍山方向,在馬場過橋往科学園,相當大風,頂着控制速度,心中有幅圖,好像五分劃一筆,每k慢慢調整,每k均速也差不多, 希望身体記着節奏。

到元洲仔風靜下来,開始見冬暖太陽,到了海濱公園,經過上星期奶奶領獎地方,行注目禮(即係啤!)三秒,諗起明天記得是他最緊張賽事(好似係!),希望各位跑到滿意成績,在盡頭折返,差不多跑了16公里。左小腿筋突然緊,要稍微加强提腿,心中劃着五分圖,到馬場過橋,在富豪花园又過橋回運動場,剛好三十公里,花了2小時29分,平均步速4分59,除了小腿筋緊外,冇痛冇喘冇吾舒服,慢跑四百米拉筋冲身。

回家看看步速數據,三十公里每k差不多全在相差5秒內,相當滿意!

10:04:5814:58
20:04:5914:59
30:04:5814:58
40:05:0415:04
50:05:0115:01
60:04:5914:59
70:04:5614:56
80:04:5914:59
90:04:5914:59
100:05:0315:03
110:04:5914:59
120:04:5614:56
130:04:5614:56
140:04:5814:58
150:04:5914:59
160:05:0215:02
170:04:5814:58
180:05:0115:01
190:04:5914:59
200:04:5614:56
210:05:0215:03
220:04:5814:58
230:04:5714:57
240:04:5714:57
250:04:5214:52
260:04:5614:56
270:04:5614:56
280:04:5914:59
290:04:5714:57
300:04:5714:57
Summary2:29:25304:58

是日GPS 紀錄: http://connect.garmin.com/activity/62421696

本月到目前為止累積 95.1km

升級   0%

該用戶從未簽到

大俠講長課只講距離不講速度, 主要訓練肌肉及筋骨嘅耐力, 亦即係提高儲存喺肌肉入面嘅肌糖容量, 使你能夠延長運動時間。見勢好會快放係正常, 但咁做唔係最有效, 又要耐啲先恢復跑 Interval/Tempo! 咁你又何必要跑咁快喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

記錄: 10 Jan 2011 - 8 x 1km  
記錄: 10 Jan 2011 - 3.48km  慢跑回界限街花墟公園
是日 total 11.48km

地点:備戰渣打馬拉松之9 Interval Run 8 × 1k 4分鐘內一組 (6分鐘連休息)

話說又到跑Interval 勞動日,上星期花墟封場冇練interval,慢跑到球塲,發現什麽美食節仍留下大量垃圾,一堆堆未清理,跑一圈踢走水樽之類,確定跑道,鐵定跑八組。以我全馬目標Interval 每k跑4分頭至4分10,但又進取点,跑進4分內吧!

頭k今次控制着,3分50完成。休息2分鐘,喘着氣3分49完成第2组,第三组順D3分48,第四组頂着很辛苦3分55,上次第五第六组跌到4分正,今晚再求小進步,維持3分49,47。跑時極辛苦,但休息一下還可以,再衝兩組3分50。

球塲息燈,昏暗下唔敢在垃圾堆中跑,拉筋慢跑回家,下次有机做十組。

1 kmTime
第 1組0:03:506分鐘連休息
第 2組0:03:496分鐘連休息
第 3組0:03:486分鐘連休息
第 4組0:03:556分鐘連休息
第 5組0:03:496分鐘連休息
第 6組0:03:476分鐘連休息
第 7組0:03:506分鐘連休息
第 8組0:03:516分鐘連休息

是日GPS 紀錄: http://connect.garmin.com/activity/62855432

本月到目前為止累積 106.58km

升級   0%

該用戶從未簽到

左左~~你見我台馬前朝兄指出我這方面不足,我自己也覺淨跑街進展己到樽頸口,但我台馬全靠十月十一月累積既長課而成,可以比到信心我,坦白講全馬後段怎樣完成真是unkown,所以我覺得長課才是王道。

扣起渣馬前一星期休息,尚有五次速度課可練,我覺得5kTempo最難,但跑5k好有效,你可以試試,打算全馬什麽目標才可決定訓練速度。

升級   0%

該用戶從未簽到

左左~~速度課跑唔到死死下, 不如唔好跑. 哩数你比我更多, 身體根本係不可思議, 會牢記你艱辛訓練培養反應, 目的係訓練對乳酸嘅容忍能力/提升血液嘅攝氧量, 嚴格地講 ~~ 什麼係速度底子? 每人都冇目標的速度訓練底子, 6分訓練去5分, 5分訓練去4分, 4分訓練去3分嘛.

另外跑速度課可以改善姿勢, 全力跑迫使減少多餘動作.

大俠提倡 "Train smarter, run faster", 我每隔幾天睇番, 都有唔同感受.

升級   0%

該用戶從未簽到

RTI 65K 環島跑 2011.4.3 即刻申請, 報上年9 小時 33分一箭之仇 ~~~

撞牆复撞牆,放棄好正常,  比賽報唔到,唔駛起身早,
上堂唔願衝,渣攤多花款,  我唔跑sub four 細女又蘿梳,
IN愁更愁,真系無理由Tempo 唔合格,更顯我體格,
長課似報仇,衝圈無离頭,波士不及格,請槍有辦法,
比賽跑得好,全靠陪跑好,條筋抽得早,上車快也好,
上線上得快, 爆也爆得早,終点己在前, 梗有人超前,
長跑為左乜? 鑄身也鑄心,馬拉毒素深,諗起都興奮.

升級   0%

該用戶從未簽到

左左千萬不用客氣,招呼到朋友係我最大的榮幸!

我有留意你跑姿,渣馬休腳後,有時間練下体能,上身和腹肌既力度可以幫助很大,你睇cu sir收埋D朱古力就知。