香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步減肥? 會唔會減完肥膝頭已經好傷呀?

升級   79.4%

該用戶從未簽到

當你超重果時, 平時行路膝頭都負荷過重, 如果仲去跑步, 就算成功減到肥, 個膝頭會唔會已經好傷呀?
+1 0
上一篇︰向十月大阪出發!下一篇︰第一次跑無食物提供的馬拉松

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-9-21 00:44 發表

tommy,小弟開始減肥時是170磅,開始跑時,十分鐘已經唔掂,得到高人指點,只可以行,就係咁樣, 食清淡d,戒油、鹽、糖,每日行半個鐘,三個月,小弟減左30磅了,之後才跑步,到現在,都好好,長跑長有!
今日磅 ...

係囉, 多數人都會話, 太重時不宜跑步減肥, 最多只宜急步行.

哈哈, 我都肥過, 最肥時200磅都有, 做左gym半年多, 做太空機為主, 減了30多磅才敢做跑步機, 現在練下練下, 都可以跑到半馬距離了.

現在先岩岩入番23以下(BMI), 岩岩先可以話自己唔叫做"肥"

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 hkyen 於 2010-9-21 15:38 發表

yeah~~~我都同tommy兄一樣試過200lbs ga

登錄/註冊後可看大圖
(e+又肥番小小

登錄/註冊後可看大圖
)

一切慢慢 ...

自從開始跑步, 又好似無咩點減過磅, 幾磅左右.....

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 mun 於 2010-9-22 01:48 發表
係咪真嫁???
未跑過本身重162LBS,想跑步減肥,如果開始只可以行,有冇話著咩鞋嫁??
重有幾耐到先知可以開始跑??

睇你係幾過重先, 計一計個BMI先
23以下正常
23-24.9 過重
25以上肥胖

http://hk-doctor.com/tool/html/BMI_Calculator.htm

因為減肥最主要係有氧運動, 維持30分鐘, 加上飲食的配合.

我之前就係在gym做太空機, 維持30分鐘以上, 一星期三四日, 配合飲食, 平均一個月都減到最少5磅既.

不過我係減完肥先開始跑步, 所以因為無多餘既fat, 所以跑了近半年都只係再減多幾磅.