香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步肥人有d煩腦...

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 chunkeewong 於 2010-11-21 18:08 發表
    做咗三十幾年人都同個肥字分不開...試過好多運動都係一般效果
    最後都係逼自己跑步
    一個多花臣的Nike+GPS app, 一對跑鞋
    跑跑吓就11個星期了
    定期一星期跑3晚
    每次跑4至5km
    問題出現了
    跑4km, 我需 ...

ching
    你同小弟一樣
    卅幾年都係肥人一名 (家陣都仲畀人叫肥仔 )
    你可以睇下我個 blog
    減左一年有多
    都叫有小小成績
    我認為你可以再跑慢d
    又或跑 500m 行 500m 再跑 500m 咁樣
    慢慢就可以越跑(+行) 越遠越耐架啦
    我都係咁樣
    開頭跑運動場
    跑一圈行兩圈
    不過行下跑下耐左
    就可以齋跑唔駛行架啦
    ching 一齊努力啦!!!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 rexleung 於 2010-11-23 12:30 發表

chunkeewong ching,

同你分享一下小弟嘅個人心得:
    小弟都系肥人一名,最近幾年結婚時醫生話我有脂肪肝,要做運動減肥,所以就開始開住個iphone app同mp3去跑步。當初只系跑3k就唔掂,好快就要停。不過慢 ...

冇錯
    真係要小心變成傷膝青年
    我頭三個月好痛苦...........  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-23 21:36 發表

請問15K是怎樣計出來的呢?師兄55分鐘跑10K,咁跑30分鐘的話5K多點就可以了吧。當然,我相信chunkeewong師兄已經唔會純為減肥而跑步了,唔記得邊本書中看過,跑步的人有三個階段:jogger, racer, runner。jogger ...

咁計法
    小弟一開始已經係 racer
    同埋永遠唔會係 runner.........  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 chunkeewong 於 2010-11-24 00:33 發表

其實我係有運動教練底的
    我完全明白受傷對運動員帶來ge麻煩
    第一日跑完步, knees 開始痛...心諗"唔係咁就奶咗嘢? D soft bone唔咁屎吓化..."
    要休息1星期先ok...嚇得我呀!!!
    之後後得知上身 ...

係咪護膝帶呀?
    我都係用左之後就冇乜痛啦
    不過兩舊水兩條都真係唔平............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 chunkeewong 於 2010-11-24 01:47 發表

Ching,
    我係邊個stage就無諗ga
    我只想揾d嘢搞吓...出身汗人都舒服d, 有安多芬個人都Happy d~~~

回望過去, 我都好中意運動
    之前舒XX$500 6個月, 每週4晚都去~~~當時個pat pat 去到差不 ...

http://www.youtube.com/watch?v=sWjTnBmCHTY
    尼個?
    等我都試下先

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 rexleung 於 2010-11-24 02:32 發表
    我同你嘅態度同經歷好相似播!個8 min abs入面個大隻佬我都對左佢5個月啦,而家仲修改佢少少動作(因為嫌佢太hea),仲做埋個8 min arms忝,因為以前聽過有人講過男人手臂冇線條就好似女人冇胸咁

以前最 ...

ching, 你跑步時點拎住部 iphone 呢?
    runkeeper 我都有用過
    不過只係渣住部 iphone 跑過一次..........  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 rexleung 於 2010-11-24 12:22 發表

用手拎住跑真系好危險, 我系用個ARM BAG袋住跑囉,申埋條短HEADPHONE線出嚟聽MP3。
    我用左runkeeper年幾啦,儲理d紀錄成日上網睇翻都幾有鼓勵作用! 而家join埋佢個runkeeper elite可以 ...

real time 咁型???
    等我都試下先  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tyler 於 2010-11-27 13:53 發表
    睇怕就快要換過曬D衫褲

我減左50磅
    都仲著緊舊衫喎!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Gunners 於 2010-11-28 13:25 發表

我減左10kg,d衫就唔大問題,不過d褲就.........

係呀
    我家陣d褲一定要用皮帶
    如果唔係就 "luck" 褲..............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 allanccl 於 2010-11-29 14:39 發表

係呀! 所以條皮帶舊了也捨不得丟,睇番d舊痕就知瘦左幾多。

我條舊皮帶已經唔用得啦
    最入既洞都太闊..............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 allanccl 於 2010-11-29 14:46 發表

你就好啦! 小弟以前諗住慳d,大碼衫衭照著,去北京跑馬拉松後,好凍,得1度攝氏,著番以前既大碼羽絨褸,大得滯入晒風,一d都唔暖,凍得要命,番黎香港之後都買過晒細碼先得,連上衣、恤衫、衭等等都要買過晒。

可能係因為小弟既脂肪少左
    但係肌肉多左
    所以身型仲係脹脹地...............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2010-11-29 15:40 發表

日做三十分鐘有氧運動, 一星期做番四五日, 控制下飲食, 要減應該無問題, 係要幾多時間者..

家陣小弟經常口痕
    又食返零食朱古力同雪糕
    所以體重不減反加.............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2010-11-29 15:50 發表

你都減完啦, 有咩所謂喎....我有時操完一課半馬, 都會去食個lunch buffet, 或者任食肥牛火鍋啦, 要補充番架麻......

未有耐減完啦
    BMI over 25
    目標係 under 70kg
    最好係 150磅

食就梗係食啦
    比賽完就一定飲茶
    之前就去左食日式放題
    下星期 book 左食生豪自助餐!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 chunkeewong 於 2010-12-1 07:35 發表
    我條皮帶仲有一個窿可以縮jar~~~
    屋企d褲可以話齊碼30至36都有...

我就齊碼 34至40 都有!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2010-12-1 09:21 發表

下...減左50都係bmi 25...? 我一早就到左bmi 23了...所以呢幾個月都無點減過....

日式放題, 生豪自助餐  

我最高峰既 over 240lb
    開始練跑時係 220lb
    家陣係 170lb
    我又唔係高
    173cm
    所以 BMI=25.8  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2010-12-1 09:22 發表

咁勁, 我個range都係30-34only..睇係都幾高架, 無理由有40....

我得 173cm 咋
    條士啤吠太厚囉............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Oscarynk 於 2010-12-1 11:18 發表

係就係任食任叫,不過質素有限,同埋成日落左單的不來,沒落單的cone就不斷來....

其實,我唔會主動食自助餐好耐,係唔想浪費D食物,我估係睇完千與千尋之後就有左這份感覺。

放題我鍾意去 "五月花"
    幾抵食

自助餐都好少食
    通常係我生日或老婆生日

反而好鍾意任食火煱
    荃灣小肥羊好正!!!!!  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Oscarynk 於 2010-12-1 12:34 發表

如果覺得享受就沒有問題,反正一個人食得幾多?
    不過我同D朋友去有時真係幾得人驚,係咁食,好似缺少左去享受。我記得我最享受大吃一餐的一次,是03年一個人在英國踩單車由愛丁堡去倫敦,有日經過一個小鎮,安頓好 ...

我真係可以食得好多架
    食得越多享受越多!!!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-12-5 11:56 發表

唔好食咁多呀!!
    火煱真係好易肥

咁我一年都只係食兩三餐姐
    食完咪跑多幾k囉............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2010-12-6 09:49 發表

都好睇你點食既....

狂點狂食
    好味既食多轉
    唔好味既試一試...........