香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

自己有時真係會動搖

升級   61.95%

該用戶從未簽到

好好的問題…
我係一個冇咩跑步细胞嘅人….只識不停堅持練習…
我09年第一次SCM全馬用4:30完成, 09年11月上馬進步了13分鐘, 剛剛在台北全馬再減了28分鐘, 3:49完成。練習時樽頸不少, 夏天太熱, 工作太忙, 病, 傷…等等, 我冇刻意去突破, 但練得多就自然會進步,記得有次天氣涼d, 又換左對新嘅薄底鞋, 之前3日又冇練, 结果發覺自已原來可以跑得快好多, 連續两组10k都可以用比平時每K快30秒完或, 打破咗5:30/k的沉悶局面, 一次之後自已知道有可能做到的話, 就多咗信心。
同意進步唔係直線既, 要轉練習方法, tempo, interval, fartlek…等等, 換對鞋, 換條褲, 轉地方, 同呢到的ching/ctse一整練…。
我而家又面對另一個樽頸, 點樣再快d? 再保持均速耐d。唔爆咁多! 都係一個要突破自已嘅關卡。冇計, 試唔同練習模式,多問, 多練。
Keep it up, enjoy!
一定突破到既!!!!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

原帖由 hotbloodedalva 於 2011-1-7 11:22 發表

雖然我10K可做到pb 51.min但半馬則從未可sub.2..上次沙田城門河半馬去到18K用了1hr 40 min...只剩3k但仍有20 min才2 hr...以為sub2硬 la....點知跟住抽筋,抽到跑唔郁, 要連行連仆咁捱返終點......結果用了2 hr.9 m ...

ching
10K 51min.
半馬sub2係一定得嘅!!!
應該冇難度! 仲有空間上多d添!!如果係老抽, 就記住補水, 電解質飲料。有機會操多一两次16-18K長課! easy job!