香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   0%

該用戶從未簽到

6/10/2008 - 荃灣西 - 屯門兆麟運動場 - 16k - 1:50'

7/10/2008 - 休息

8/10/2008 - 工聯會跑步班最後一課, 學習上下坡

9/10/2008 - 蒲崗村道 x 2 - 9k - 29'34"/29'02" Total: 58'36"

個個也說練斜路是有必要, 練大腿肌肉之餘, 又可以練氣, 個膝蓋又不會那麼傷, 亞sir更說跑得多斜路, 跑平路時, 感覺好像下斜咁容易及輕鬆.  今天便是第二次跑斧山大圈, 與第一次有少少不同, 今天黃昏在鳳德村出發, 逆時針而跑, 第一圈已感覺比之前第一次跑感覺好d, 第二圈時更加好, 當跑回平路時, feel到人輕了, 彈得幾好  睇怕斜路都是無可避免的了

10/10/2008 - 7線 x 11 - 5k - 2'34"/2'42"/2'43"/2'40"/2'39"/2'41"/2'48"/2'46"/2'48"/2'47"/2'36"  Total: 29'49"

11/10/2008 - AVOHK Race 3 (寶雲道) - 5k (12'26"/14'11" - 26'37") + gym

12/10/2008 - Recovery jog - 馬鞍山聽濤雅苑 - 雙橋橋尾來回 - 5k - 21'/18'09" Total: 39'09"
本來今天是想跑次長長課的, 由聽濤雅苑出發至大埔元洲仔來回20k, 但今天實在太累了, 跑不起. 於是臨時改變做個recovery jog算了.  今天天氣很好, 天陰有風, 但星期天下午很多單車友, 比較繁忙了點.

對新鞋跑來很舒服, 但要比d時間培養感情吧. 讓對腳與鞋慢慢適應

目標: 每個星期: 斜路, interval, LSD 各1次..., gym x 2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-10-13 00:07 發表
nc姐真係勁勤力,小弟自慚不如
加油啊!

P.S. 今天樂華盃見到Maria同學仔,一開跑小弟只見她絕塵而去  

係呀, Maria ctse跑得真係很快很快 , 她星期六也有跑寶雲道5k比賽, 星期日又比賽, 真係強勁

升級   0%

該用戶從未簽到

唔知係唔係一時衝動, 星期六帶了對靚鞋回家 , 第一眼看見他時, no... 鞋頭那個design總是怪怪, 但當試上對腳時, 嘩嘩嘩, 對腳給d cushion包圍著, 很舒服. 另外再試多一對asics及美記precision, 都是覺得他最好, 看下看下覺得他很靚仔, 很型 很喜歡他.  今天穿了他跑斜路11k, 感覺良好, 很舒服, 避震好, 其他小妹便唔係好知喇. 他是asics - DS Trainer, 唔知有沒有chingctse穿過?? 評價如何??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-16 22:26 發表
恭喜ctse! 鞋頭很特別, 隻鞋重唔重?

不重, 輕過對rider.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-16 23:29 發表
好靚啊!個頭咁特別,有何作用?
還是純設計呢?多少$?
有新鞋就跑多的.

不知道個頭的設計有沒有特別作用, 還是純設計, 850個大洋, 由於很喜歡, 很舒服, 好鞋難求, 所以不想太多便買了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-17 12:12 發表
nc姐對鞋真係好靚呀,原來橙色撞白色可以咁sharp,可以買到心頭好一定好開心。
我之前上網睇咗對Nike全對橙紅色既鞋覺得幾靚,點知去到舖頭睇實物就覺得唔靚,卒之買咗對黑色,又係對腳給d cushion包圍 ...

係呀, 橙撞白原來係咁靚, sharp之餘又有d含蓄, 覓得心頭好真係很開心呀 又可以慳番shopping的時間

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-17 12:15 發表

嘩~ 對鞋好靚呀, 建議去大埔東京買條橙色跑褲襯下對鞋!

橙色跑褲

襯對鞋, 但不襯我喎

升級   0%

該用戶從未簽到

13/10/2008 (一) - 休息

14/10/2008 (二) - gym room

15/10/2008 (三) - 工聯會跑步班補課 - 循環訓練 - 九龍仔6圈, 每一圈之後做體能1 set (min. 15下) - 3.36k

16/10/2008 (四) - 蒲崗村道大圈11k - 37'45"/37'05" Total: 1:14'
今天四頭肌有點痛, 都好, 昨天的練習有效. 今天路線集合了第1, 2次的經驗而定的. 鳳德邨 - 鳳德道 - 平定道 - 斧山道 - 瓊東街 - 豐盛街 -  蒲崗村道 - 鳳德道 (1圈 x 2), 第2個圈沿路折返. 好處: 先來1k平路 warm up, 而最後1k也是平路可作cool down, 可以在蒲崗村道上斜, 因這一part是最斜最甘的, 真係要多多練習這一斜路!!  

17/10/2008 (五) - 7線 x 15 - 6.675k
先來2個圈warm up, 之後拉筋:-2'22"/2'32"/2'34"/2'42"/2'46"/2'46"/2'38"/2'34"/2'40"/2'39"/2'41"/2'37"/2'35"/2'31"/2'35" Total: 39'19"
一如以往, 頭9個圈左右很辛苦, 之後才順暢d, 希望明天有氣有力完成第一次的20k啦

登錄/註冊後可看大圖

18/10/2008 (六) - 馬鞍山聽濤雅苑, 雙橋, 元洲仔折返 - 20k - 2:19
今天長跑網一共有12位chingctse (瘋狂, Gills, 711, Alan, ram, 大圍, stanley, 堅, cre, 大隻, witchycatcat 及小妹) 參與是此長跑活動.  

第一次跑咁長途, 所以今天很比面地在中午特別吃了一個飯, 因為真係驚唔夠energy去完成20k. 上次一個跑去樟樹灘折返, 在去科學園前跟了單車入隧道, 今次知定了, 全程也跑行人路, 地方很美.

過了樟樹灘後好像跑很遠才到元洲仔公園, 那時已覺"唉!!!", 在元洲仔喝了枝保礦力, 回程時真係挨, 挨, 挨..., 對腳已不是自己了, 一路跑一路想全馬咪攪我了, 相信半馬是極限, 並且今天都試過20k了, 不用跑那兩個半馬賽事吧... 最後以2:19完成, 其實之前也想自己要7mins/km, 很準確呢!! 睇怕要把目標降低了.

回家前也特意買了件cheesecake獎勵自己

登錄/註冊後可看大圖

19/10/2008 (日) - 游泳 - 1.5k - 55mins
今天吃了一個非常豐富的早餐 - 煙鴨胸公仔面, 何包蛋, 午餐肉, 牛油餐飽, 竟然通通吃掉, 也是剛剛夠飽

登錄/註冊後可看大圖
  20k真係消耗得咁勁

登錄/註冊後可看大圖

下午去了慢游, 真係估唔到早上還有雨, 中午便藍天, 沒有雲, 30度, 很曬很曬. 曬到去到泳池門口也猶疑.... 想縮沙, 幸好都可以戰勝心魔.  很得意, 須則大陽高高掛, 一下水也是冷的, 不過很快便ok, 但每一程太陽都是在我前面, 真的很辛苦

登錄/註冊後可看大圖

cool down真的很重要, 昨天跑完20k後跟stanley做了一系列的cool down動作 (大部分是米拿早前所分享的), 之後已很明顯對腳係舒服, 鬆了很多很多. 今天真係沒有累, 游完水後, 再鬆了, 好feel過平時自己練習完, 第二天仍很累的感覺

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-19 20:42 發表
nc ctse,
妳好勁呀!上次全屯16K, 今次馬大馬20K, 下次不如挑戰尖鼻咀28K!

Alex兄, 小妹個20k真係跑到屎咁制, 其實都唔係掂跑, 係jog, 快行路少少咁, 都跑到咁辛苦, 30/11都唔知點算.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-10-19 21:12 發表

我都覺得鞋頭有少少望唔慣, 但又幾fasion, 幾靚, 第日"退役" 羅來行街街都好型呢~   
另外, 我想請問, 點解我今日先可以睇到呢咋post的呢? 是不是我的電腦定瀏覽方法有問題呢?

有d咁奇異之事 係咪看漏o左咋.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-10-19 21:31 發表

nc好犀利, 話咁快己完成一個半馬了~勁呀~
半馬不會是你的極限的, 你會越跑越輕松, 越跑越長的
一分耕耘一分收獲, 你咁勤力, 一定會有好成績的~加油~

這個是我的目標, 跑得輕鬆真係不容易, 也代表有氣有力去擺手, 提腿, 後蹬

sonia, 妳都是, 努力加油 全馬

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-10-19 22:11 發表

我己放棄參加09渣打了, 你見我咁"hea" , 依家平日跑步當運動而己
跑姿同性格一樣好難改的, 要時時練習及死記
我不會太執著, 跑得開心就得了

絕對贊成, 最緊要跑得開心. 放鬆地去跑, 沒有壓力地去跑 .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-10-19 23:14 發表

我都唔想呀風兄~但有比跑步更重要的事情要做嘛~
明年或者將來先算了~
你努力呀~ 我地d街坊們全部支持你呀~

是否在人生中很重要很

估下咋...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-10-19 23:25 發表

對呀...算是人生中很重要的事情~

咁... 即係...

恭喜恭喜

升級   0%

該用戶從未簽到

咁... 衰o左tim

but, 應該都係好野, 恭喜先無妨

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-10-20 06:12 發表
點解咁怪 ge? 對DS Trainer 13賣咁貴?  呢邊賣$74.99 USD ($585 HKD) online plus free shipping.  Men size 仲係綠色tim, 襯番綠色網衣. 可惜係 minimal stability shoes (more like neutral shoes), 唔arm小弟著!
...

謝謝david 兄告知小妹   

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-10-20 09:25 發表

Sorry 呀 nc姐, 早知如此就唔話妳知, 真衰多口!

sorry呀, ivrunner 兄, 最衰自己多手, 整d咁ge公仔, e 個會唔會好d

講笑咋, 我慣ge la, 常常買了才知買貴了, hahaha.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-10-20 11:24 發表
obaanc c tse好勁喎..
2小時15分就完成20k啦...
早就超越之前所set的target time~~
繼續努力~

攪錯晒喇, 係2:19'完成20k呀

唔滿意個時間 要繼續努力努力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-10-20 22:18 發表
唔好意思~ 很久也沒來看看~
剛才看某人的跑誌看得太過全神了,也笑到我碌地

20K 2:19 也不算差,先慢慢地跑習慣距離,及後在時間上自會大有進展。
努力向渣打半馬進發

e到d ching真係很攪笑, 帶給我們無限的歡樂 米高兄, 你唔好係"拉記"看d 攪笑的post, 我驚你笑得太大聲影響周圍的人就唔好啦

謝謝ching的意見

升級   0%

該用戶從未簽到

最近轉了做一個星期的紀錄, 所以... 無偷懶呀, 反而...