香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-11-13 09:50 發表
70K?師姐你好勁~~~

話時話師姐你個網名有d似來屆美國總統...................

chingctse們攪錯晒了, 阿sir的program是給全馬的同學仔, 我又不是玩全馬, 所以我不會去到這個里數的, 我要保住對腳仔 長跑長有, 所以每星期都是50-60k左右

唔明白

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-11-13 10:06 發表

nc的計劃非常好, 好有系統. 唔似得小弟得個勇字, 完全唔知個傷字點寫.
要跟閣下學下野先可以長跑長有啦!

瘋狂兄, 保住對腳仔是其一, 其二小妹根本是跑唔到咁高的里數

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-11-13 10:09 發表

感覺是拉住拉住囉,多謝nc ctse的提點,今日會去再練~~

我都係吹吓水架咋, cookie ctse, 今天是否跑寶雲道

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-11-14 14:14 發表

咁而家開始..一齊努力丫 " />" />

我尋日作病去 gym... 昨晚就發燒 " />" />
但係而家好腳痕好想今晚去跑步... " />" />

ee, 通常gym room冷氣比較犀利, 特別是出了汗就更容易"領"o野

昨晚才發完燒, 今天休息下吧, 個身體需要休息的   長跑長有...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-11-15 01:32 發表
NC ctse , kandis ctse...
我會好好休息啦...今日真係頭暈暈...
所以咩都無做..只係飲飲食食... 似乎要休多幾日...

天水圍果個練跑活動..小妹0黎唔到丫... 因為之後果日就係樂善行 " />" />hjf ...

休息多d吧,  飲飲食食+上網   

kandis ctse, 是否13/12?? 我報了, 一起來玩吧

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-11-15 20:48 發表

T ching... 謝謝你的建議...我會慢慢來....

我一直都係跑開10k 作為日常練習的..今天只跑到 4k 打擊好大

我覺得有時跑多, 有時跑少是很正常的, 不能次次也跑得這麼長距離, 跑完一個短距離後反而是會給對腳一個舒緩, 下次跑得更好, 狀態也很重要, 都係個句, 唔急得, 慢慢來.  listen to your body, 只要keep住跑, 是有進步的.

原來ctse仲係發完燒那位, 咁就更加正常啦, 病完一下子跑10k, 身體負荷太重了, 對"她"好d啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

10/11 (一) - 休息

11/11 (二) - 速度 10k - 玩法: (400 + 100) x 16-20 sets
target pace - 1'56"/400 (29"/100) + 100 jog (48")
1'56"/1'53"/1'53"/1'59"/1'56"/1'53"/1'57"/1'57"/1'55"/1'52"/1'56"/1'55"/1'56"/1'54"/1'53"/1'57"/1'55"/1'54"/1'56"/1'54"

今天也有點累 + 眼訓, 又凍喎, 隻野又係到叫我偷懶一次, 回家吧, 很不情願地拖著身軀到場, 幸好在巴士上小睡了半粒鐘, 感覺已好了點. 當阿sir說今天16-20 sets時, 心中已盤旋緊別人玩全馬便20sets, 我依d半馬仔減d吧, 於是同自己說16-18吧.

我們一小隊同時間的有9人, 一起起步, 他們很好很好, 就是因為有群眾壓力, 時間才可以keep到, 當跑到一半時, 真是想放棄, 很辛苦, 後來一個一個地完成, 又一個一個地倒數, 很不容易到了16個, 隻野又叫我放棄, 夠晒了, 今天已做得很好, 但同組一個女仔說仲有4個咋, 是的, 於是挨埋去, 結果今天很不可思議地第一次食晒 (上了第六次), 完完全全地食晒, 回想番真係很難以至信

登錄/註冊後可看大圖

12/11 (三) - 大長甘 12k
37'01"/36'53"/2'45"/2'29"/1'16   Total: 1:20

13/11 (四) - 休息

14/11 (五) - 速耐 13.6k
玩法 (for 半馬): 半馬速度: 400 x 20 (aim: 2'12"ea), 休8分鐘, 全馬速度 400 x 12 (aim: 2'20"ea), 休5分鐘, 加速跑 400 x 3 (aim: 2'04")
2'11"/2'11"/2'11"/2'10"/2'12"/2'21"/2'19"/2'26"/2'23"/2'23"/2'17"/2'15"/2'24"/2'22"/2'20"/2'17"/2'23"/2'23"/2'21"/2'22" (20個)
休息8分鐘
2'12"/2'18"/2'19"/2'19"/2'19"/2'20"/2'20"/2'18"/2'27"/2'29"/2'25"/2'27" (12個)
休息5分鐘
2'07"/2'11" (又跑少了1個, 又計錯數, 我都唔想的

登錄/註冊後可看大圖
)

15/11 (六) - Recovery Jog 6.7k
2'54"/2'55"/2'55"/2'55"/2'54"/2'56"/2'56"/2'54"/2'51"/2'51"/2'54"/2'53"/2'51"/2'50"/2'49"  Total: 43'26"

16/11 (日) 聽濤雅苑-馬鞍山公園盡頭-大圍-馬鞍山公園盡頭-聽濤雅苑 - 21k
1:09/1:11 Total: 2:20'56"(Avg.6.67/k)

最初4-5k很辛苦, 對腳很緊, 很累, 可能星期五的14k速耐還未recover過來, 以為去到雙橋要折返, 但過了5k左右, 對腳開始態度軟化, 沒有與我抗爭得太激烈, 我見如此, 當然是繼續繼續, 唔好比佢停, 到跑了一半左右, 肚子又開始肚餓, 這幾次跑長課也有這現象, 但跑之前2個半-3小時前已吃了米線, 再加幾個迷你麵包, 都係唔掂...

今天一開波已知跑得晒已偷笑了, 越跑越累, 挨番去, 時間非常之不理想, 唉!!! 個半馬都係跑晒便算了, 都唔好要求多多了...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-11-17 09:41 發表
nc  ctse︰你今個星期已經over咗60k,差唔多係一個練全馬的訓練里數,個訓練量仲多過我毅行,過埋今個星期,可能有需要減一減量去應付迪士尼。另外如果你跑多過15k,隨身帶包power gel可能會好啲!唔使自 ...

oscar ching, 有時真係唔覺唔覺便會跑多了, 可能跑跑吓跟左人練全馬, 攪笑!! 過埋這個星期便會減量, 下個月都會減d量的.

可能真係要帶包power gel, 其實暫時自己跑長課時, 都係唔飲唔食, 一於死忍, 唔好比佢停, 可能咁樣唔係幾好.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-11-17 10:11 發表
唔係啩!" />" /> 跑21k都唔飲唔食!如果跑街的話就要小心啲啊!唔飲水再加身体狀態唔好,會有危險的!唔食都可以,唔飲就唔得啦!點都要渣住支水仔跑,飲適量的水其實可以幫你ge能量運用得更好架 ...

謝謝oscar ching的提醒, 下次跑長課都係要習慣飲水 , 長跑長有

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-11-17 12:00 發表
nc ctse,正如樓上師兄講,唔飲水好危險,脫水對身體有影響,如果天氣涼咗,覺得可以飲少啲水,就用個細啲嘅樽,我就留番睇完醫生嘅藥水樽,120ml,跑時濕吓口或飲一啖,跑一次 ...

真係藥水樽???

d人誤以為我飲咳水... 飲了會跑快d咪弊

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-11-17 13:28 發表

nc ctse,
If you haven't use power gel before, then pls don't try new things during the race. Or you better to test the power gel during your LSD run, so you can find out any side effect.

P.S. ...

會有什麼side effect?? 不過power gel傑他他, 甜到死, 真係很難入口, 吃完又黏手. 我諗我都係帶定幾粒葡萄糖算吧

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-11-17 15:51 發表
師姐,小弟都同oscar兄一樣,覺得你跑得多左dd,減少少啦,等自己再enjoy返跑步的感覺,唔會burn out

謝謝廸史文兄, 其實這兩個星期是想試吓跑半馬的路程, 因為之前從未跑過, 想看看個時間及感覺, 30/11第一個半馬呀

過了今個星期, 我會把個量減少的, 直至一月份   enjoy跑步

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2008-11-17 21:29 發表
powergel係難入口D, 不過勝在見水即融, 所以我都係係水站個頭食個頭飲水沖佢入去

吃完之後, 個口都會歪埋, 又嗅, 真係很難...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-11-17 22:45 發表

nc ctse... 你可以搵 d "好味" 少少既 power gel.. 小妹之前試過 GU 既 橙味同埋檸檬味..都幾好....
其二就係食既方法... 我係咬住成包 gel...一扯袋尾之後..即飲水...等 d gel 唔好響口腔停留太耐..

現在仲有一包gu - 士多啤利+蕉在家, 都未有勇氣去試, 唔知e隻o 唔ok呢

升級   0%

該用戶從未簽到

銀式, 錫紙包裝個隻, 直立式, 飲的, 唔記得叫什麼, 夠唔夠power呢?? 很易入口的.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-11-17 23:19 發表

係未 in jelly???

如果係 in jelly.... 都幾好食既..不過..我唔習慣一路跑一路食 d 咁 solid 既野... 一跑得快個胃好唔舒服..衝線之後就g" />" />" />" />" />jhk

係呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2008-11-17 23:25 發表
揀D偏酸既味就易入口D, vanilla真係唔好掂, 口感勁反胃

例如: 蘋果, lemon???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-11-17 23:48 發表

ching..你果包係咩味來 ga~ ?" />" />

x 2, ching講到佢那一包仲恐怖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-11-17 23:49 發表

大概係橙.. lemon 呢 d 難食極都唔會太過離譜....

好的, 會記住

升級   0%

該用戶從未簽到

soyjoy & cereal bar都ok, power gel 就....